Ez az 5 készülék fogyasztja a legtöbb áramot az otthonodban

Ez az 5 készülék fogyasztja a legtöbb áramot az otthonodban

Az utóbbi hetekben egyre drágább lett minden, és ez alól sajnos az áram és a gáz sem jelent kivételt. Annak érdekében, hogy a havi kiadásaid a lehető legminimálisabb mértékben emelkedjenek meg, nézzük, hogy melyek azok a készülékek, amelyek a legtöbb áramot használják.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

#1 – Televízió és multimédiás eszközök

A tévék egyre laposabbak, viszont egyre nagyobb a képátmérőjük. Ez a fejlődés az áramfogyasztás szempontjából azonban nem túl jó, ugyanis ezek a készülékek igencsak megnövelik az áramfogyasztást. A tévén kívül ne feledkezz meg a konzolról, a beltéri egységről, a laptopról és még sok más készülékről sem, melyek szintén folyamatosan áramot használnak. Hogy mit tehetsz? Egy olyan elosztóba vagy hosszabbítóba dugd be ezeket a készülékeket, amit két használat között egyetlen mozdulattal ki tudsz kapcsolni. Ez azért fontos, mert ezek az eszközök bizony standby üzemmódban is fogyasztják az áramot – azaz nem elég csak kikapcsolnod őket.

#2 – Hűtőszekrény és fagyasztó

Manapság a kombinált hűtők a legelterjedtebbek – és bizony ezek fogyasztják a legtöbb áramot. Ez főleg akkor igaz, ha nem használod a hűtődet hatékonyan. Az alábbiakra érdemes odafigyelned:

 • A hűtő vagy fagyasztó ajtaját csak olyan rövid ideig hagyd nyitva, amennyire szükséged van, hogy kivegyél vagy épp bepakolj valamit. A cél ugyanis, hogy minél kevesebb meleg levegő juthasson be a gépbe, amit aztán sok energiájába telik lehűteni.
 • Rendszeresen olvaszd le ezeket a háztartási gépeket, így évente akár 15-45 százalékkal is csökkenhet az áramfogyasztásunk.
 • A No-Frost technika azt a hatást kelti, mintha azzal áramot lehetne spórolni, de valójába épp az ellenkezője igaz.
 • Tedd hűvös helyre a hűtőt (napfénytől és fűtőtesttől távol), így kevesebb áramot használ.
 • Egy 2/3-ig telepakolt hűtőnek jelentősen kevesebb áramra van szüksége a működéshez.

#3 – Tűzhely

A konyha egyik legfontosabb eszköze a tűzhely, ezzel együtt azonban az egyik legdrágább is. Ha odafigyelsz az alábbiakra, érdemben csökkentheted a fogyasztását:

 • Mindig akkora edényt válassz, ami méretben tökéletesen passzol a használt főzőzónára.
 • Használj fedőt, így jelentősen, akár 65 százalékkal is lecsökkentheted az áramfogyasztást.
 • A vizet ne egy edényben, hanem a vízforralóban forrald fel.
 • A pirolízis funkciót csak nagyon ritkán használd. Tény, hogy nagyon okos találmány, hiszen nem kell a sütő takarításával bajlódnod, de ezzel együtt jelentősen megnöveli az áramszámládat is.

#4 – Szárítógép

A szárító egy fantasztikus találmány, hiszen rövid időn belül szárazzá varázsolja még az ágyneműt is, ami télen igazán nagy segítség. Az áramfogyasztás tekintetében azonban nem a legjobb barátunk. Ha neked mégis nagy szükséged van rá, akkor az alábbi trükkökkel csökkentheted a felhasznált energia mennyiségét:

 • Alaposan centrifugáld ki a ruhákat, mielőtt a szárítógépbe teszed azokat.
 • Rendszeresen tisztítsd ki a gép szűrőjét, ellenkező esetben az nem tud hatékonyan működni, azaz többet fogyaszt.
 • Meleg napokon inkább szárítsd a szabad levegőn a frissen mosott ruhákat. Fontos azonban megjegyezni, hogy hűvösebb időben, akár mínusz fokokban is megszáradnak kint a ruhák, mindössze tovább tart.
 • Mellőzd a késleltetett indítást, hiszen ez idő alatt standby módban van a gép, ami szintén fogyaszt áramot.
 • Egy szárítólabda használatával nagyban lerövidítheted a szárítási időt.

#5 – Mosógép

Helytelen használat esetén a mosógép is rengeteg áramot használ el feleslegesen. Ennek minimalizálására hoztuk az alábbi tippeket:

 • Itt is kerüld a késleltetett indítást, inkább manuálisan indítsd el a programot.
 • Ne használd az előmosást, ugyanis arra a legtöbb esetben nincs szükség.
 • Használd az ECO-programokat. Ezekkel nem csak áramot, hanem vizet is spórolsz.
 • Ne használd a rövid programokat. Tény, hogy rendkívül praktikusak, de a mosógépnek rövid időn belül kell felfűtenie a vizet, amihez rengeteg energiára van szükség.

Lecserélnéd régi készülékedet egy új, energiahatékonyabb darabra? Többek között beépített főzőlap, beépített gáztűzhely, beépített hűtő- vagy mosogatógép cseréje is megvalósítható Fundamenta Lakásszámlával! A részletekért látogass el a Fundamenta oldalára!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin