Forrás: Getty

Esküvői ruha tisztítása – A legjobb tippek és trükkök

Legyen szó smink-, izzadság- vagy vörösbor foltról – egy esküvői ruhát számos baleset érhet. Annak érdekében, hogy ezek ne legyenek maradandók, bemutatunk pár tippet és trükköt, melyekkel eltüntetheted ezeket.

Mosógéppel

Számos menyasszonyi ruha mosógépben is mosható. Ehhez mindössze folyékony mosószerre, marhaepeszappanra és egy mosózsákra lesz szükséged. A makacs foltokat úgy tudod a legjobban eltüntetni, ha mosás előtt már előkezeled marhaepeszappannal. Kend be vele az érintett területet, várj pár percet, fordítsd ki a ruhát, tedd bele egy mosózsákba, és azzal együtt a gépbe. Arra szintén figyelj, hogy minden gomb legyen begombolva, illetve cipzár felhúzva.

Fontos! Mosás előtt mindenféleképp nézd meg a címkén található mosási ajánlást. A legtöbb menyasszonyi ruhát 20-30 fokon ki lehet mosni, azonban csak alacsony fordulatszámú centrifugálással.

Kézzel

Ha több anyagrétegből áll a ruha, vagy nagyon sok rajta a díszítés, akkor kézzel is kimoshatod. Ehhez engedd tele vízzel a kádat, és adj hozzá finommosószert. Ezután tedd be a ruhát. Arra figyelj, hogy a ruha minden része víz alatt legyen, de ne áztasd túl sokáig. A makacs foltokat ebben az esetben is ajánlott előkezelned.

Helyes szárítás

Teljesen mindegy, hogy gépben vagy kézzel tisztítod meg a ruhát, a szárítóba SOHA ne tedd bele! A legideálisabb, ha kiterítve szárítod, akár a földön egy nagy törölközőn. Soha ne szárítsd vállfán se, ugyanis a víztől sokkal nehezebb az anyag, aminek következtében a ruha elveszítheti a formáját.

Mikor kell profi segítséget kérned?

Ha selyemből, csipkéből készült a ruha, esetleg gyöngyökkel van díszítve, akkor mindenféleképpen a profi tisztítást javasoljuk. Tény, hogy ez sokba kerül, de ne sajnáld rá a pénzt! Ha a gépi vagy kézi mosás nem eleve nem javasolt, akkor inkább vidd el a tisztítóba, minthogy kárt tegyél a ruhádban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.