Forrás: Getty

Egyszerű bútorfelújítás egyetlen hozzávalóval

Környezetvédelmi és pénztárca kímélési okokból is szuper ötlet a régi, kopott bútorok felújítása. Plusz jó kis projekt, amelyre kezdő barkácsolók is könnyen ráéreznek. Ha nem szeretsz túl sokat bajlódni a festéssel, utálsz csiszolni és alapozni, akkor a krétafesték lesz a befutó számodra.

Mi az a krétafesték, és miért szeretik ennyien?

A krétafesték Annie Sloan nevéhez fűződik, aki 1990-ben dobta piacra a „chalk paint”-et. A krétafesték a vintage stílus szerelmeseinek csodaszere, ugyanis gyönyörű, matt eredményt lehet vele elérni. Régi stílusú bútorokon különösen jól mutat, de modern darabokat is átkenhetünk vele, ha szeretnénk egyedi külsőt adni nekik. Sokan azért kedvelik, mert használata előtt nem szükséges csiszolás és alapozás, mint a többi festéktípusnál.

Hogyan alkalmazzuk a krétafestéket?

  1. Előkészítés: Bár csiszolni és alapozni nem szükséges a bútort krétafesték használata előtt, mégis van egy minimális tennivalónk. Egyrészt le kell szerelnünk a kilincset, fogantyúkat vagy akasztókat, másrészt pedig érdemes egy nedves ronggyal áttörölni a bútor felületét, hogy ne maradjon rajta szennyeződés vagy zsíros rész, ahol aztán csúnya lenne a festés.
  2. Ecsetek előkészítése: A profik az ovális alakú, félig szintetikus, félig természetes ecsetre esküsznek, ha krétafestéket alkalmaznak. Az éleket és a sarkokat ferde, keskeny ecsettel tökéletesítik. Festés előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy teljesen tiszták az ecsetek.
  3. Festék felvitele: Ezután már csak fel kell vinnünk a festéket, ami egyáltalán nem bonyolult szuper állaga miatt. Kellően vastag ahhoz, hogy akár egy rétegben tökéletesen fedjen. Használat előtt keverjük meg kicsit a festéket.
Egyszerű bútorfelújítás egyetlen hozzávalóval
Forrás: Getty

Milyen hibákat kerülj el krétafesték alkalmazásakor?

  • Túl sok festék felvétele: A krétafesték elég vastag, ezért nem szükséges sokat felvenni belőle az ecsetre. Inkább mártsuk bele többször az ecsetet, minthogy egyszerre túl sokat vegyünk fel vele.
  • A bútor tetejével kezdjük: Mindig a bútor aljával és nehezen elérhető részeivel kezdjünk, ezeken biztonságosabb tesztelni a festéket. Továbbá így biztosan nem marad el ezek lefestése sem.
  • Túlgondolás: Mivel a krétafesték gyönyörű, de nem tökéletes végeredményt kölcsönöz a bútoroknak, ne gondoljuk túl a folyamatot. Nem baj, ha nem teljesen egyenletes vagy hibátlan, a vintage stílusba ez mind belefér!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.