Forrás: Getty

Egy sütőprogram, ami hiper gyorsan pörgeti a villanyórát

Vannak olyan funkciók, amikről egyszerűen nem akarunk lemondani, hiszen jelentősen megkönnyítik az életünket. Ennek ellenére érdemes meggondolnunk, milyen gyakran használjuk azokat, ugyanis míg a kényelmünket szolgálják, addig nagyon megnyomják a rezsiszámlára. A sütőnél például ilyen a pirolízis funkció, vagyis az öntisztítás. Tény, hogy ez egy rendkívül praktikus találmány, ennek ellenére érdemes kétszer meggondolnod, használod-e, főleg, ha épp csökkenteni szeretnéd az áramfogyasztásodat.

Ennyi áramot használ a pirolízis

Ezzel a tisztítási technikával még a legmakacsabb odaégett foltok és ételmaradványok is eltűnnek a sütőből, de ehhez rengeteg energiára van szükség. A sütő kb. 500 Celsius-fokra melegíti fel magát, és a szennyeződés mértékétől függően a tisztítás akár 3 órát is igénybe vehet. Kisebb mértékű szennyeződés esetén kb. 1 órán át tart ez a folyamat. Ez természetesen meglátszik a villanyszámlán is, ugyanis a pirolízis során akár 6 kilowattóra áramot is elhasználhat a sütő. Ha hetente egyszer így tisztítjuk ki a készüléket, akkor az évente igencsak megnöveli a fogyasztást. Csak hogy érzékeltessük: annyira, mintha lenne egy plusz kombinált hűtőnk.

Mivel takarítsunk helyette?

Számos olyan készítmény kapható, amivel ki tudjuk tisztítani a sütőt. Vásárolhatunk különféle készítményeket a boltokban, de próbálkozhatunk az alábbi, kevésbé káros szerekkel is:

  • Citrom
  • Sütőpor
  • Ecet
  • Szódabikarbóna

Tény, hogy ezek használata során az időnkre és a kézi erőnkre is szükség van, azonban ugyanolyan tisztává varázsolják a sütőt, mint a pirolízis, és még áramot sem fogyasztanak.

Tipp: Ide kattintva elolvashatod, hogyan tudod kitisztítani a sütődet szódabikarbónával és ecettel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.