Forrás: Getty

Csináld magad szúnyogháló – Így tudsz DIY úton védekezni a szúnyogok ellen

Mire lesz szükséged?

A szúnyoghálóhoz értelemszerűen szükséged lesz nagyon-nagyon apró lyukú, vastag hálóanyagra. Érdemes kifejezetten szúnyogháló anyagot beszerezned, ugyanis ezek a leghatásosabbak, ráadásul a kertészüzletekben és építőanyag boltokban akár méretre vágottan is lehet kapni, így csak annyit fizetsz majd ki érte, amennyire ténylegesen szükséged van. A keretet kétféle anyagból is elkészíthetjük. Az egyik a fakeret, amihez falécekre lesz szükség. A másik megoldás jóval egyszerűbb és a meglévő ablakkeretre lehet felerősíteni, ami megfelelő rögzítés esetén ugyanolyan jól működik. Utóbbihoz használhatjuk a háló mellé csomagolt keretanyagot, vagy bármilyen textíliát, amit fel tudunk varrni a szélekre.

Csináld magad szúnyogháló fából lépésről lépésre

1. lépés: A mérés: Ezt még az alapanyagok beszerzése előtt célszerű elvégezni, hogy biztosan megfelelő legyen a kész szúnyogháló mérete. Mérjük le a lefedni kívánt területet, jegyezzünk fel minden adatot. Erősen ajánlott mindenből pár centivel nagyobbat vásárolni, hiszen nagyból lehet kisebbet csinálni, fordítva viszont nem.

2. lépés: A keret elkészítése: A falécekből formáljuk meg a keretet, szögek vagy faragasztó segítségével érdemes összeilleszteni őket.

3. lépés: A szúnyogháló előkészítése: Ha a keret elkészült, már csak a hálót kell felkészítenünk. A vágott háló szélét mindenképp varrjuk fel, vagy tegyünk rá anyagból készült keretet, különben hamar szakadásnak indulhat.

4. lépés: A háló rögzítése: A hálót rögzíthetjük apró szögekkel vagy öntapadós tépőzárral is. Ha hosszútávú megoldást keresünk, akkor szögekkel rögzítsük a hálót, mert az öntapadós szalag ragasztója hamar megolvadhat a nyári melegben.

Csináld magad szúnyogháló hálóból és anyag keretből lépésről lépésre

1. lépés: A mérés: Minden esetben méréssel kell kezdeni a csináld magad szúnyogháló elkészítését. Ám a ragasztható szettnél igazából csupán annyi a lényeg, hogy az elég nagy legyen, mivel könnyű őket precíz méretre vágni.

2. lépés: A keret: Nagyon fontos, hogy a háló szélét ne hagyjuk „üresen”, muszáj megerősíteni ahhoz, hogy éveken át jól funkcionáljon a bogárbiztos rendszer. A keretet sok szetthez hozzácsomagolják, amit elég csak a használati utasítás alapján felerősíteni. Ennek hiányában foghatunk bármilyen textíliát, amit felvarrunk a szélére.

3. lépés: Felerősítés: Ha elkészült a méretre vágott, keretes szúnyogháló, akkor már csak a rögzítés maradt. Kapcsokkal vagy apró szögekkel tudjuk tartósan felerősíteni az ablakkeretre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.