Forrás: Getty

Csak vízzel ne! Ezt a 5 dolgot SOHA ne tisztítsd vízzel

Bársony

A bársony az utóbbi években ismét trendi lett, így számos otthonban megtalálható. Épp ezért fontos tudni, hogy a bársonyból készült párnákat, takarókat és kanapékat tilos vízzel tisztítani. Ennek oka, hogy ha egy nedves ronggyal törlöd át, akkor a szálak még száradás összetapadva maradnak, így csíkos marad az anyag. A bársony tisztítására használj inkább speciális textiltisztítókat vagy egy kefét.

Elektromos készülékek

Poros, csíkos képernyőt és billentyűzetet érdemes inkább egy száraz ronggyal letörölni – nem pedig nedvessel. Makacsabb szennyeződés esetén használhatsz hozzá lágy tisztítószert is. Utóbbival fújj be egy rongyot, majd ezzel tisztítsd meg a készülékeket.

Selyem

Legyen szó ágyneműről, párnahuzatról vagy egy szép blúzról – a selyem egy rendkívül érzékeny anyag, ha víz éri, akkor foltos lehet, vagy elszíneződhet. Ezért azt javasoljuk, hogy a selyemből készült textilek tisztítását inkább bízd egy profira.

Bőr

A selyemhez hasonlóan a bőr is rendkívül érzékeny, így óvatosnak kell lenned. Ha víz éri a bőrből készült textileket, akkor csúnya csíkok maradhatnak utána, vagy súlyos esetben meg is repedezhet és porózussá válhat az anyag. A bőrkanapék tisztítására használj speciális készítményt és ápolóterméket.

Márvány

A márvány igazi luxushatást kölcsönöz minden otthonnak, így teljesen érthető, hogy ismét trendi. Ennek a felületnek a tisztításához sem ajánlott azonban víz használata. Sokkal jobb választás a száraz takarítás: ehhez ragadj egy seprűt vagy egy porszívót. Makacsabb kosz esetén, amikor mégis elkerülhetetlen a víz, akkor minél kevesebbet használj belőle. Így elejét veheted annak, hogy a vízkőlerakódások miatt elveszítse a fényét a márvány.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.