Forrás: Getty

Áramspórolás: 4 trükk, hogy kevesebbet fogyasszon a tévé

A kávéfőző és a laptop mellett a televízió a harmadik legkedveltebb otthoni készülék. A legtöbb háztartásban több órán át megy a tévé, még akkor is, ha nem senki nem nézi, hiszen sokszor csak háttérzajként funkcionál. Arról azonban megfeledkezünk, hogy ez nagyon meglátszik a villanyszámlán. Szerencsére van azonban pár trükk, melyekkel csökkentheted a készülék áramfogyasztását.

#1 – Eco-mód használata

A televíziónak számos olyan beállítása van, amivel csökkenteni lehet annak áramfogyasztását. Épp ezért érdemes jobban átnézni ezeket a beállítási lehetőségeket, első körben a képernyővilágítást. Utóbbi esetén az eco-mód használatát javasoljuk. Ez rendkívül praktikus, hiszen úgy állítja be a képet, hogy az minél kevesebb áramot fogyasszon. A legjobb hír, hogy ez egyáltalán nincs negatív hatással a tévénézés minőségére.

#2 – Auto standby mód

Te is azok közé tartozol, akik egy hosszú nap után a televízió előtt alszanak el? Ebben az esetben állítsd be az auto standby módot. Ennek köszönhetően nem megy egész éjjel a készülék, ugyanis egy idő után, teljesen magától egyszerűen lekapcsol. Ezáltal ráadásul nem csak áramot spórolsz, hanem a készülék élettartamát is növeled.

#3 – Standby mód mellőzése

Be kell vallanunk, hogy mi is szeretjük a standby módot, ennek ellenére nem javasoljuk annak használatát, főleg nem abban az esetben, ha az áramfogyasztás csökkentése a célod. A legideálisabb, ha egy olyan hosszabbítóba dugod be a tévét, aminek van egy ki-, illetve bekapcsoló gombja, így két használat között a hosszabbítót egyszerűen ki tudod kapcsolni. Így biztos lehetsz abban, hogy nem fogyaszt áramot a készülék. Ez az egyszerű mozdulat pedig a villanyszámlád végösszegén is meglátszik majd.

#4 – LED-televízió vásárlása

Ha épp egy új készülék vásárlását tervezed, akkor mindenféleképpen egy LED készülék mellett tedd le a voksod. Az LCD-készülékek egyharmaddal több áramot fogyasztanak a LED-televíziókkal szemben. Ezen kívül a képernyő átmérője is sokat számít, hiszen minél nagyobb, annál több áramra van szüksége.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.