Forrás: Getty

Almaecettel a kosz ellen – 4 háztartási praktika, amihez az almaecet a legjobb választás

Az almaecetet erjesztett almaborból készítik, és előszeretettel használják salátákhoz. Ezen kívül azonban a háztartásban is a segítségedre lehet. Adj egy esélyt az almaecetnek, és hidd el, hogy könnyebb lesz a takarítás.

#1 – Vízkő eltüntetése

Vízkő a csaptelepen, a mosdóban és a konyhában… Ezek a foltok rendkívül rondák, és sok esetben csak vegyszerekkel tüntethetők el. Kivéve, ha van otthon egy kis almaecet, ugyanis az képes felvenni a harcot a vízkővel szemben. Ehhez tölts meg vízzel egy szórófejes flakont, adj hozzá némi almaecetet, jól rázd össze, majd ezzel a keverékkel fújd be a vízkőfoltokat. Ezután várj 15 percet, majd öblítsd le vízzel és töröld szárazra. A vízkőfoltok már el is tűntek.

 #2 – Cipőtisztítás

Foltos lett a bőrcipőd? Ebben az esetben sincs semmi ok a pánikra, ugyanis az almaecet eltünteti! Ehhez csepegtess némi almaecetet egy puha rongyra, majd azzal töröld át a lábbelit. A folt eltűnik, a cipőd felülete pedig szép fényes lesz. Végezetül ajánlott átpolírozni a bőrt, hogy ismét úgy nézzen ki, mintha új lenne.

Tipp: Ha kellemetlen szagú a lábbeli, akkor szintén használj ecetet! Ebben az esetben 1:2 arányban keverd össze az almaecetet vízzel, és ezt öntsd egy szórófejes flakonba. Fújd be az érintett cipőt, és máris búcsút inthetsz a szagnak.

#3 – Felületek tisztítása

Számos felületet alaposan meg lehet tisztítani almaecettel, így szükségtelenné válik a vegyszerek használata. Az almaecet azonban nemcsak tisztává varázsolja a felületeket, hanem antibakteriális hatásának köszönhetően még a kórokozókat is hatástalanítja. Fontos azonban megjegyezni, hogy márványon, természetes kövön és grániton tilos alkalmazni, ugyanis a sav kárt tehet ezekben. Más anyagokon azonban bátran használd!

#4 – Foltok a szőnyegen

Foltos lett a szőnyeg, és nem tudod, hogy mit csinálj? Használj almaecetet. Az képes bejutni a szövetekbe, így eltüntetve a koszt. Készíts egy keveréket sóból és almaecetből, majd azzal kezeld az érintett területet, várj 20 percet, végül vízzel töröld át vagy öblítsd le.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.