Forrás: Getty

A legjobb házi praktikák a kertben gyűjtött szennyeződések eltávolítására

Fű foltok eltávolítása

A fű foltok talán a leggyakoribbak és egyben a legmakacsabbak is. De nézzük, mit tehetsz ellenük:

1. Folyékony mosószer: Cseppents egy kis folyékony mosószert közvetlenül a foltra, és gyengéden dörzsöld be. Hagyd állni körülbelül 10-15 percig, majd öblítsd le hideg vízzel.

2. Ecet és víz keveréke: Keverj össze egy rész ecetet két rész vízzel, majd ezzel az oldattal töröld át a foltot. Az ecet segít lebontani a zöld pigmentet, ami a fűben található.

3. Mosás: Mosd ki a ruhát a szokásos módon a lehető legmelegebb vízben, amit a ruha anyaga elbír. Ha a folt nem tűnt el teljesen, ismételd meg a folyamatot.

Virágpor eltávolítása

A pollen foltok különösen kellemetlenek lehetnek, mert élénksárga színük miatt nehezen eltávolíthatóak. A következő négy lépéssel azonban megszabadulhatsz tőlük:

1. Rázd le a pollent: Mielőtt bármit is tennél, rázd le a lehető legtöbb virágport a ruháról. Használhatsz akár egy puha kefét is, hogy óvatosan eltávolítsd a felesleget.

2. Ragasztószalag: Egy darab ragasztószalaggal óvatosan „tapogasd le” a foltot. Ez segít felvenni a felszínen maradt pollent anélkül, hogy belemasszíroznád azt az anyagba.

3. Citromlé és só: Keverj össze citromlevet és sót, majd ezt a keveréket dörzsöld a foltba. Hagyd állni körülbelül 30 percig, majd öblítsd le hideg vízzel.

4. Mosás: Mosd ki a ruhát a szokásos módon, de figyelve arra, hogy a pollen foltok ne kenjenek össze másik ruhát.

Általános megoldások

1. Föld és sár: Hagyd megszáradni a sarat, majd keféld le a ruháról. Ezután kezeld a foltot folyékony mosószerrel, és mosd ki a ruhát.

2. Növényi nedvek: Azonnal öblítsd le hideg vízzel a foltot, majd használj alkoholt (például izopropil alkoholt) a folt fennmaradó részének eltávolítására. Végül mosd ki a ruhát a szokásos módon.

3. Zsíros szennyeződések: Ha valamilyen kerti eszközt használtál, ami zsíros foltot hagyott a ruhán, akkor szórj a foltra egy kis kukoricakeményítőt vagy szódabikarbónát, hagyd állni 10-15 percig, majd keféld le, mielőtt a mosógépbe dobnád.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.