Forrás: Getty

Miután egyre gyakoribbak az olyan baráti és családi összejövetelek, amelyeken nem szolgálnak fel alkoholt, a mocktailok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek az italok valójában alkoholmentes koktélok, amiket a rendes koktélokhoz hasonlóan készítenek, jellemzően friss gyümölcsökkel vagy ízesített szirupokkal és fűszerekkel. De a legnagyobb különbség, hogy az alkoholt szódavízzel, szódával vagy egyéb szénsavas itallal helyettesítik. A mocktailok igazi vendégváró különlegességek, melyek frissítően hatnak a meleg nyári időben, és tökéletesen passzolnak az ízletes grill ételekhez.
Epres-bazsalikomos lime fröccs
Hozzávalók:
- 5-6 szem eper, kockára vágva
- 5 db friss bazsalikomlevél
- 1/2 lime leve
- jég
- szódavíz
Elkészítés:
A friss bazsalikomleveleket tedd egy hosszú pohárba, majd add hozzá az apróra vágott epret, és jól keverd össze. Facsard bele egy fél lime levét, majd öntsd fel a pohár kétharmadáig szódával, és jól keverd el. Töltsd fel jéggel a poharat, majd díszítsd lime karikával és egy fél eperrel.
Görögdinnyés-mentás mocktail
Hozzávalók:
- 1 nagyobb szelet görögdinnye
- 6-8 friss mentalevél
- ½ lime kifacsart leve
- 2 kanál méz
- szódavíz vagy szénszavas ásványvíz
Elkészítés:
A dinnye héját és a magjait távolítsd el, majd a gyümölcsöt tedd egy aprítógépbe vagy turmixgépbe és törd össze. Add hozzá a mentaleveleket, a mézet és a kifacsart lime levét, majd a géppel dolgozd jól össze, hogy egységes állagot kapj. Vegyél elő hosszú poharakat, tegyél jégkockákat az aljukra, majd 1:1 arányban öntsd bele a görögdinnyés szirupot és a szódavizet. Jól keverd össze, és kínáld mentalevelekkel díszítve.
Uborkás-citromos frissítő
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 1/2 csésze barna cukor
- 3 csésze csapvíz
- 3 csésze szódavíz
- 1 db kicsi citrom
Elkészítés:
Az uborkákat pucold meg, majd vágd fel nagyobb darabokra, és tedd egy turmixgépbe. Önts hozzá 3 csésze vizet, majd jól dolgozd össze. Ezután facsard bele a citromot, add hozzá az édesítőt, és turmixold újra össze. Ha kész, önts hozzá még 3 pohár szénsavas vizet, és keverd meg. Kínáld jéggel és uborka karikákkal díszítve.
Ananászos-gyömbéres mocktail
Hozzávalók:
- 6-8 db ananász szelet (friss vagy konzerv)
- 1 késhegynyi bors
- 1 csapott mokkáskanálnyi kurkuma
- 1 kis darab gyömbér megpucolva, lereszelve
- 1 liter szénsavas gyömbérital vagy szódavíz
Elkészítés:
Az ananászt a kurkumával, gyömbérrel és a borssal turmixoljuk össze, és addig pürésítsük, amíg sima állagot nem kapunk. Öntsük egy nagy kancsóba, és adjuk hozzá a gyömbérsört (vagy a szódát), majd keverjük jól össze a kettőt. Jéggel kínáljuk a frissítőbb hatás érdekében.