A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A villany egyre drágább, ezért érthető, hogy egyre nagyobb keletje van a spórolási technikáknak. De vajon milyen trükkökkel lehet ténylegesen megfogni a rezsit, és melyek azok a praktikák, amik nem érnek semmit?

Ötletládához ad!

Igaz vagy hamis? 3 áramspórolási mítosz

Az utóbbi hetekben rengeteg áramspórolási tippről és trükkről olvashattál. Felmerül a kérdés, hogy a legismertebbek közül vajon melyik működik valójában? Most lerántjuk a leplet a 3 legelterjedtebb mítoszról.

1. “Inkább hagyd égve a lámpát, minthogy mindig fel- és lekapcsold.”

Nagy valószínűséggel Te is mindig lekapcsolod a lámpát, ha kimész a szobából. De mit csinálsz akkor, ha többször mész ki és be egy helyiségbe? Egy mítosz szerint sokkal takarékosabb megoldás, ha ilyen esetben égve hagyod a lámpát, ugyanis a gyakori fel- és lekapcsolással állítólag több áramot használsz el. Ez az állítás vajon igaz vagy hamis?

A hagyományos izzók felkapcsoláskor ténylegesen több áramot használnak, mint amikor csak világítanak. Azonban az is tény, hogy a hagyományos izzók használata 1 percen át több pénzbe kerül, mint a lámpa felkapcsolása. Épp ezért nem igaz ez a mítosz, vagyis minden esetben kapcsold le a lámpákat, ha kimész a szobából. Manapság már csak nagyon kevés háztartásban használnak ilyen típusú villanykörtéket, hiszen az utóbbi években sokkal elterjedtebbek a LED égők.

2. “A töltőkábelt mindig húzd ki!”

Legyen szó a telefon vagy a laptop töltőkábeléről, a fő mondás szerint ezeket mindig ki kell húzni, ha nincsenek használatban. De erre vajon tényleg kell figyelni? Valóban áramot fogyasztanak a használaton kívüli töltőkábelek?

A válasz: igen! A töltőkábelekben akkor is van némi áram, ha épp nincs azokra rádugva egy készülék. Annak ellenére, hogy csak kevés villanyról beszélünk, hosszútávon ez a mennyiség összeadódik, ami már a villanyszámla végösszegén is meglátszik. Ha tehát tényleg fontos számodra az áramfogyasztás csökkentése, akkor a jövőben erre is figyelj oda.

3. “A hűtő több áramot fogyaszt, ha tele van pakolva.”

Minél több élelmiszer van a hűtőszekrényben, annál több áramot használ? Ez elsőre teljesen logikusnak tűnik, azonban nem igaz. Vagyis a hűtő nem fogyaszt többet, ha több étel van benne. Lényegtelen, hogy mennyire van telepakolva, mindig ugyanakkora területet kell lehűtenie. Sőt mi több, a sok élelmiszer hatására könnyebben megtartja a beállított hőmérsékletet. Ha pedig egy üres hűtőszekrény ajtaját nyitod ki, akkor a hideg levegő gyorsabban kiáramlik, azaz egy telepakolt hűtő sokkal hatékonyabb.

Figyelem! Amennyiben meleg vagy forró ételt teszel be a hűtőbe, akkor rengeteg áramot pazarolsz el, hiszen azok felmelegítik a készülékben a levegőt, így azt a frigónak ismét le kell hűtenie.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin