A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A villany egyre drágább, ezért érthető, hogy egyre nagyobb keletje van a spórolási technikáknak. De vajon milyen trükkökkel lehet ténylegesen megfogni a rezsit, és melyek azok a praktikák, amik nem érnek semmit?

Ötletládához ad!

Igaz vagy hamis? 3 áramspórolási mítosz

Az utóbbi hetekben rengeteg áramspórolási tippről és trükkről olvashattál. Felmerül a kérdés, hogy a legismertebbek közül vajon melyik működik valójában? Most lerántjuk a leplet a 3 legelterjedtebb mítoszról.

1. “Inkább hagyd égve a lámpát, minthogy mindig fel- és lekapcsold.”

Nagy valószínűséggel Te is mindig lekapcsolod a lámpát, ha kimész a szobából. De mit csinálsz akkor, ha többször mész ki és be egy helyiségbe? Egy mítosz szerint sokkal takarékosabb megoldás, ha ilyen esetben égve hagyod a lámpát, ugyanis a gyakori fel- és lekapcsolással állítólag több áramot használsz el. Ez az állítás vajon igaz vagy hamis?

A hagyományos izzók felkapcsoláskor ténylegesen több áramot használnak, mint amikor csak világítanak. Azonban az is tény, hogy a hagyományos izzók használata 1 percen át több pénzbe kerül, mint a lámpa felkapcsolása. Épp ezért nem igaz ez a mítosz, vagyis minden esetben kapcsold le a lámpákat, ha kimész a szobából. Manapság már csak nagyon kevés háztartásban használnak ilyen típusú villanykörtéket, hiszen az utóbbi években sokkal elterjedtebbek a LED égők.

2. “A töltőkábelt mindig húzd ki!”

Legyen szó a telefon vagy a laptop töltőkábeléről, a fő mondás szerint ezeket mindig ki kell húzni, ha nincsenek használatban. De erre vajon tényleg kell figyelni? Valóban áramot fogyasztanak a használaton kívüli töltőkábelek?

A válasz: igen! A töltőkábelekben akkor is van némi áram, ha épp nincs azokra rádugva egy készülék. Annak ellenére, hogy csak kevés villanyról beszélünk, hosszútávon ez a mennyiség összeadódik, ami már a villanyszámla végösszegén is meglátszik. Ha tehát tényleg fontos számodra az áramfogyasztás csökkentése, akkor a jövőben erre is figyelj oda.

3. “A hűtő több áramot fogyaszt, ha tele van pakolva.”

Minél több élelmiszer van a hűtőszekrényben, annál több áramot használ? Ez elsőre teljesen logikusnak tűnik, azonban nem igaz. Vagyis a hűtő nem fogyaszt többet, ha több étel van benne. Lényegtelen, hogy mennyire van telepakolva, mindig ugyanakkora területet kell lehűtenie. Sőt mi több, a sok élelmiszer hatására könnyebben megtartja a beállított hőmérsékletet. Ha pedig egy üres hűtőszekrény ajtaját nyitod ki, akkor a hideg levegő gyorsabban kiáramlik, azaz egy telepakolt hűtő sokkal hatékonyabb.

Figyelem! Amennyiben meleg vagy forró ételt teszel be a hűtőbe, akkor rengeteg áramot pazarolsz el, hiszen azok felmelegítik a készülékben a levegőt, így azt a frigónak ismét le kell hűtenie.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin