Forrás: Getty

5 trükk, hogy több természetes fény jusson az otthonodba

1. Ablaktisztítás egy kis plusszal

A tiszta ablak sokkal jobban átengedi a napsugarakat, így már egy alapos tisztítás is látványos eredmény hozhat. A megfelelő tisztítószer és eszközök kiválasztása mellett az is fontos, hogy ne csak az üvegre összpontosíts, hanem az ablakkeretre is! A rajta felgyülemlett por és piszok ugyanis nemcsak az összképet rontja, hanem a fény terjedését is akadályozhatja.

2. Gondolj a függönykarnisra!

Talán nem is gondoltad volna, hogy a függönykarnis elhelyezkedése, mérete és színe ugyancsak befolyásolhatja a természetes fény bejutását az otthonodba. Ahhoz, hogy a lehető legnapfényesebb legyen az összkép, érdemes a függönykarnist az ablaküveg vonala fölé helyezned, méghozzá annyira, hogy a függöny sűrűbben szőtt szegélyrésze is az üveg fölé essen. Ugyanez érvényes az oldalsó szélekre is: a kihúzott függöny úgy adjon keretet az ablaknak, hogy a ne akadályozza a fény beáramlását!

3. Ideje metszeni!

A természetes növényzet az egyik legjobb árnyékoló, ami nyáron aranyat érhet, hiszen rendkívül hatékonyan védheti az otthonodat a nem kívánt felmelegedéstől. Ám ha több természetes fényre vágysz, akkor nemcsak kertészeti szempontból célszerű odafigyelni a környező fák megfelelő metszésére, illetve földszinti vagy alagsori ablakok esetén a bokrokéra is, hogy elkerülhesd a túlburjánzó lombkorona miatti sötétséget.

4. Fontold meg a fénycsatornát!

A fentieknél kicsit összetettebb, de annál hatékonyabb módszer a fénycsatorna kialakítása. Ennek lényege, hogy a tetőn kiépített résen át, egy csövön keresztül lejut a természetes fény abba a helyiségbe, ahol a legnagyobb szükség van felső megvilágításra. A felülről érkező természetes fény sokkal nagyobb hatásfokkal világítja meg a teret, mint az oldalról jövő, vagyis a hagyományos ablakok.

5 trükk, hogy több természetes fény jusson az otthonodba
Forrás: Getty

5. Kölcsönözz fényt!

Egyre népszerűbb belsőépítészeti megoldás, hogy a természetes fénnyel jobban ellátott helyiséget nagyobb üvegfelület választja el a kevésbé napfényestől, így utóbbinak jut az éltető sugarakból. A dolog további előnye, hogy világítástechnika szempontjából is előnyös, hiszen az egyik helyen felkapcsolt lámpa a másikat is megvilágítja.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.