Forrás: Getty

5 tipp, amivel energiát spórolhatsz – Ezek a praktikák sokat érnek

Sok kicsi sokra megy, azaz sok kis figyelmességgel jelentősen csökkenthetjük a rezsink összegét. Rengeteg olyan dolog van, amiről nem is gondolnánk, hogy befolyásolja az otthonunkban felhasznált energia mennyiségét. Hoztunk 5 tippet, amit mindenképp fogadj meg, ha szeretnél spórolni.

1. Energiatakarékos LED izzók

A régi típusú villanykörték indokolatlanul és feleslegesen sok energiát fogyasztanak. Az új darabok többsége már csak 7 Wattos, mégis ugyanolyan erős fényük van, mint a korábbi 50 Wattos izzóknak. Amúgy is megéri LED fényre váltani, mert sokkal szebb a fénye, mint a nem LED izzóknak.

2. Energiatakarékos háztartási eszközök

A boltokban árult háztartási gépeken találkozhatunk az ún. energiacímkével, ami energiafogyasztás szerint sorolja kategóriába az adott háztartási gépet: az A++ osztály a leginkább energiatakarékos, a legtöbb energiát pedig a G osztályú készülék fogyasztja. Fokozatosan cseréljük le az összes régi, sokat fogyasztó gépünket A++, A+ vagy A osztályba tartozóra, hiszen ez hosszútávon garantáltan visszahozza az árát.

3. ECO programok használata

A háztartási gépek nagy részén vannak már ECO programok, melyek hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon futnak. A hétköznapi használatra bőven elegendő az ECO verzió, az erősebb programokat csak különösen koszos ruháknál vagy edényeknél használjuk.

4. Szigetelés

Az ajtók és ablakok szigetelését nem csak komplett cserével lehet javítani. Magunk is sokat tehetünk a nyílászárók állapotának javításáért – például ragaszthatunk fel hőszigetelő fóliát az üvegre, szerezhetünk be ablakszigetelő párnát vagy szivacsot. Próbálj ki minél több megoldást, és hidd el, látványosan kevesebbet kell majd fűteni.

5. Időzített kapcsolók

A tévé, a konzolok vagy más berendezések még kikapcsolt állapotban is jelentős mértékű áramot fogyasztanak. Az időzített kapcsolók éppen ennek szabályozását segítik: ezek minden nap ugyanabban az időben lekapcsolják a megadott készülékeket, így azok biztosan nem fogyasztják feleslegesen az áramot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.