5 tipp, amivel energiát spórolhatsz – Ezek a praktikák sokat érnek

5 tipp, amivel energiát spórolhatsz – Ezek a praktikák sokat érnek

Vészesen fogynak a bolygó készletei, na meg persze a pénztárcánk is véges. Mi erre a megoldás? Például az, ha okosan bánunk az energiával.

Ötletládához ad!

Sok kicsi sokra megy, azaz sok kis figyelmességgel jelentősen csökkenthetjük a rezsink összegét. Rengeteg olyan dolog van, amiről nem is gondolnánk, hogy befolyásolja az otthonunkban felhasznált energia mennyiségét. Hoztunk 5 tippet, amit mindenképp fogadj meg, ha szeretnél spórolni.

1. Energiatakarékos LED izzók

A régi típusú villanykörték indokolatlanul és feleslegesen sok energiát fogyasztanak. Az új darabok többsége már csak 7 Wattos, mégis ugyanolyan erős fényük van, mint a korábbi 50 Wattos izzóknak. Amúgy is megéri LED fényre váltani, mert sokkal szebb a fénye, mint a nem LED izzóknak.

2. Energiatakarékos háztartási eszközök

A boltokban árult háztartási gépeken találkozhatunk az ún. energiacímkével, ami energiafogyasztás szerint sorolja kategóriába az adott háztartási gépet: az A++ osztály a leginkább energiatakarékos, a legtöbb energiát pedig a G osztályú készülék fogyasztja. Fokozatosan cseréljük le az összes régi, sokat fogyasztó gépünket A++, A+ vagy A osztályba tartozóra, hiszen ez hosszútávon garantáltan visszahozza az árát.

3. ECO programok használata

A háztartási gépek nagy részén vannak már ECO programok, melyek hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon futnak. A hétköznapi használatra bőven elegendő az ECO verzió, az erősebb programokat csak különösen koszos ruháknál vagy edényeknél használjuk.

4. Szigetelés

Az ajtók és ablakok szigetelését nem csak komplett cserével lehet javítani. Magunk is sokat tehetünk a nyílászárók állapotának javításáért – például ragaszthatunk fel hőszigetelő fóliát az üvegre, szerezhetünk be ablakszigetelő párnát vagy szivacsot. Próbálj ki minél több megoldást, és hidd el, látványosan kevesebbet kell majd fűteni.

5. Időzített kapcsolók

A tévé, a konzolok vagy más berendezések még kikapcsolt állapotban is jelentős mértékű áramot fogyasztanak. Az időzített kapcsolók éppen ennek szabályozását segítik: ezek minden nap ugyanabban az időben lekapcsolják a megadott készülékeket, így azok biztosan nem fogyasztják feleslegesen az áramot.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin