Forrás: Getty

5 könnyen megfogadható tanács a profi bútorválasztáshoz

Érdekes, hogy a falszín- és burkolatválasztás általában gyorsabb folyamat, mint a bútorok összeválogatása, holott utóbbi sokkal rugalmasabb, mert a bútorokat bármikor át lehet rendezni, illetve áttenni egyik helyiségből a másikba. Ezzel együtt érthető, ha szeretnél megfontolt döntést hozni, és a megfelelő darabokba fektetni úgy, hogy igazán otthonos legyen a végeredmény.

Legyen meg a kiindulópont!

Sokkal könnyebb dolgod lesz egy adott helyiség berendezésével, ha van kiindulópontod. Ez lehet egy konkrét bútordarab, egy kiegészítő vagy bármilyen elméleti inspiráció. Nagyságrendekkel egyszerűbb ehhez igazítani a többit, és így kialakítani az összképet.

Mérj kétszer, vásárolj egyszer!

Az egyik leggyakoribb bútorválasztási hiba, hogy a megvásárolt darab a méreteinél fogva nem illik a térbe. Megelőzheted a bajt, ha ábrát készítesz (egy számítógépes programmal, telefonos applikációval vagy kézzel), így előre látni fogod, ha a hatás esetleg túlzsúfolt, valami túl kicsi vagy éppen túllóg. Fontos, hogy kényelmesen tudj közlekedni a helyiségben, és gond nélkül megközelíthess minden egyes bútort.

Az ellentétek vonzzák egymást

A túlzásba vitt szín- és formaösszhang túl steril, unalmas hatást kelthet. Az otthonossághoz és az egyediséghez elengedhetetlen, hogy ne csak ugyanannak a bútorcsaládnak a darabjait válogasd össze, hanem csempéssz bele innen-onnan egy kis változatosságot is. Ez lehet egy vintage asztal, egy szemrevaló kanapé vagy éppen egy szép lámpa.

5 könnyen megfogadható tanács a profi bútorválasztáshoz
Forrás: Getty

Az arányok is fontosak

A bútorok és a kiegészítők szobához és egymáshoz viszonyított arányai alapvetően meghatározzák a teret. A legjobb, amit tehetsz, ha úgy válogatod össze a bútorokat, hogy a nagyon picitől kezdve a hatalmasig többféle méret is legyen benne, emellett pedig figyelsz arra is, hogy a méretes darabok ne foglaljanak el túl sok helyet összességében.

Szánj rá időt!

A lakberendezés örökké tartó folyamat, hiszen bármikor jöhet egy új ötlet, megtetszhet egy új bútordarab. Éppen ezért irreális elvárás, hogy egyik napról a másikra teljesen berendezz egy helyiséget vagy egy egész lakást. Ne akarj túl gyorsan haladni; ha a kulcsfontosságú bútorok megvannak, pihenhetsz például egy kicsit a kiegészítők kiválasztásáig. Lehet, hogy csak néhány hét vagy hónap múlva találsz rá a tökéletes darabra!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.