Forrás: Getty

2021-től biztosan egész máshogy nézünk erre az energiaforrásra

Charles Fritts 1883-ban építette meg az első modern értelembe vett napelemet, bár ennek hatékonysága még csak 1 százalék körül volt. A folyamatos fejlesztéssel egyre több területen nyílt meg az alkalmazás lehetősége. A műholdakat például már 1958 óta felszerelik napelemekkel, innen pedig már csak egy nagy ugrás volt, amíg a lakossági felhasználásig eljutottunk. Ha utazunk, egyre gyakrabban haladhatunk el napelem telepek mellett, és még gyakrabban látunk napelemmel felszerelt lakóházakat.

A mai modern napelemek jócskán meghaladják elődeiket mind élettartam, mind hatékonyság tekintetében. Egy átlagos minőségű napelem 20-40 év élettartamú és 15-18 százalék körüli a hatékonysága. De ahogy minden más, ez a technológia is évről évre fejlődik.

Elértünk napjainkig, illetve leginkább a jövőbe, ugyanis 2021-től gyökeresen megváltozik az építőipar, ami a lakosságra is erőteljes hatást fog gyakorolni. Eddig ha valaki megújuló energiaforrásokkal szerette volna működtetni otthonát, az egy olyan plusz volt, amit önmaga miatt szeretett volna az ingatlantulajdonos. 2021-től viszont mindez már elvárás lesz, ugyanis az új építésű házak kizárólag úgy kerülhetnek átadásra, hogy azok energiaellátása legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból származik (forrás).  Hűha, az nem kevés – mondhatnánk. És valóban soknak tűnik első hallásra, de azért annyira nem kell megijedni ettől a szabályozástól.

Ha csak nem egy erdőben, magas fák alatt élünk, az egyik legjobb megoldás, amit választhatunk, a napelem. Amikor új ház építésében gondolkozunk, bizony már ezzel is számolnunk kell. Szerencsére viszont szinte tényleg bárhol felhasználható a nap energiája, hiszen lapos és meredek tetőre egyaránt szerelhetők a napelemek, csak a dőlésszögre kell odafigyelnünk.

Ami viszont egy nagyon fontos mondás és nem lehet eleget ismételni – főként, ha napelemről van szó: a legolcsóbb megoldás lesz a legdrágább. Próbáljunk olyan céget találni a napelemek kivitelezésére, mely stabil háttérrel rendelkezik. Garanciát ugyan sokan vállalnak a munkájukra, és lehet, hogy a legjobb szándék vezérli őket, de pár év múlva, ha bármi problémánk lenne a napelemekkel, jobb, ha nem ér minket meglepetés.

Napelemet szeretnél? Hívd Személyi Bankárodat, vagy kérj személyes találkozót! A részletekért kattints IDE!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.