Ünnepi asztal – Terítési 1×1

Ünnepi asztal – Terítési 1×1

Noha az evőeszközök, tányérok és poharak helyes elrendezésére nem csak karácsonykor kell figyelni, a legtöbben valószínűleg mégis ekkor foglalkozunk csak igazán a helyes terítéssel. És ha már ilyenkor kap figyelmet, szedjük is össze gyorsan: minek hol a helye az ünnepi asztalon?

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Ki ne emlékezne a Micsoda nő című film jelenetére, amikor Julia Robertsnek próbálja elmagyarázni a hotel menedzsere, hogy melyik evőeszköz mire való?! Induljunk ki mi is ebből, és vegyük sorra a teríték minden egyes elemét.

Evőeszközök

A terítésnél egyetlen nagyon fontos és egyben hasznos szabályt kell követni: mindig kívülről haladjunk befelé, illetve felülről lefelé, a fogások sorrendjének megfelelően. Ez azt jelenti, hogy ha leves az előétel, akkor annak az ahhoz való kanálnak a jobb oldalon kívül van a helye, a kés mellett. Utóbbi éle pedig a tányér felé mutat. A villa helye baloldalon van. Ha mindenből kettő van, akkor a kisebb salátás villa bal oldalon kívül van, a kicsi kés pedig a nagy kés és a kanál között. A süteményes villa a tányér fölött helyezkedik el, méghozzá úgy, hogy a nyele balra mutat, a desszertkanál pedig a villa fölött található úgy, hogy a nyele jobbra mutat.

Ünnepi asztal – Terítési 1x1
Forrás: Getty

Tányérok

A főételnek szánt tányérra kell rátenni az előételes és a leveses tányért. Ezek mellett, a baloldalon található egy kistányér a vajnak, ezen fekszik a vajazó kés. A legnagyobb tányér alá akár kerülhet egy alátét is.

Poharak

A klasszikus terítésnél minden pohár egy vonalat képez. A vizes pohár a tányér jobb felső oldalán helyezkedik el, és ez az étkezés alatt is ottmarad. A boros poharakat utólag is az asztalra lehet tenni, amennyiben szükség van azokra. Utóbbiak a tányér bal felső oldalán helyezkednek el, méghozzá egy kicsit eltolva egymástól. A fehérboros pohár a főétkezéshez szükséges kés felett található. Ettől 45 fokra helyezkedik el vörösboros pohár, méghozzá a fehérboros fölött. Amennyiben desszertbort is tervezünk felszolgálni, akkor az ahhoz való pohár a vörösboros fölött helyezkedik el, méghozzá egy kicsit balra eltolva.

Szalvéták

Az anyagból készült szalvéták nagyon elegánsak, továbbá a legkülönlegesebb formákat lehet belőlük hajtogatni, ezért az ünnepi terítékhez bátran használjuk őket. Természetesen felcsavarva is remekül mutatnak, főleg egy szalvétagyűrűvel díszítve. A szalvétát betehetjük legfelső tányérba, de akár a bal oldalon elhelyezett evőeszközök mellé is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin