Ünnepi asztal – Terítési 1×1

Ünnepi asztal – Terítési 1×1

Noha az evőeszközök, tányérok és poharak helyes elrendezésére nem csak karácsonykor kell figyelni, a legtöbben valószínűleg mégis ekkor foglalkozunk csak igazán a helyes terítéssel. És ha már ilyenkor kap figyelmet, szedjük is össze gyorsan: minek hol a helye az ünnepi asztalon?

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Ki ne emlékezne a Micsoda nő című film jelenetére, amikor Julia Robertsnek próbálja elmagyarázni a hotel menedzsere, hogy melyik evőeszköz mire való?! Induljunk ki mi is ebből, és vegyük sorra a teríték minden egyes elemét.

Evőeszközök

A terítésnél egyetlen nagyon fontos és egyben hasznos szabályt kell követni: mindig kívülről haladjunk befelé, illetve felülről lefelé, a fogások sorrendjének megfelelően. Ez azt jelenti, hogy ha leves az előétel, akkor annak az ahhoz való kanálnak a jobb oldalon kívül van a helye, a kés mellett. Utóbbi éle pedig a tányér felé mutat. A villa helye baloldalon van. Ha mindenből kettő van, akkor a kisebb salátás villa bal oldalon kívül van, a kicsi kés pedig a nagy kés és a kanál között. A süteményes villa a tányér fölött helyezkedik el, méghozzá úgy, hogy a nyele balra mutat, a desszertkanál pedig a villa fölött található úgy, hogy a nyele jobbra mutat.

Ünnepi asztal – Terítési 1x1
Forrás: Getty

Tányérok

A főételnek szánt tányérra kell rátenni az előételes és a leveses tányért. Ezek mellett, a baloldalon található egy kistányér a vajnak, ezen fekszik a vajazó kés. A legnagyobb tányér alá akár kerülhet egy alátét is.

Poharak

A klasszikus terítésnél minden pohár egy vonalat képez. A vizes pohár a tányér jobb felső oldalán helyezkedik el, és ez az étkezés alatt is ottmarad. A boros poharakat utólag is az asztalra lehet tenni, amennyiben szükség van azokra. Utóbbiak a tányér bal felső oldalán helyezkednek el, méghozzá egy kicsit eltolva egymástól. A fehérboros pohár a főétkezéshez szükséges kés felett található. Ettől 45 fokra helyezkedik el vörösboros pohár, méghozzá a fehérboros fölött. Amennyiben desszertbort is tervezünk felszolgálni, akkor az ahhoz való pohár a vörösboros fölött helyezkedik el, méghozzá egy kicsit balra eltolva.

Szalvéták

Az anyagból készült szalvéták nagyon elegánsak, továbbá a legkülönlegesebb formákat lehet belőlük hajtogatni, ezért az ünnepi terítékhez bátran használjuk őket. Természetesen felcsavarva is remekül mutatnak, főleg egy szalvétagyűrűvel díszítve. A szalvétát betehetjük legfelső tányérba, de akár a bal oldalon elhelyezett evőeszközök mellé is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin