Forrás: Getty

Mit érdemes tudnod a skandináv lakberendezési stílusról?

Mi az a skandináv stílus?

Azért ennyire népszerű, mert minimalista és letisztult vonalak jellemzik. Célja, hogy a funkció egybeolvadjon a szépséggel, mindenféle sallang nélkül. Egyszerű vonalvezetéssel és nyitott terekkel igyekszik elkerülni a zsúfoltság érzetét, és a leglényegesebb elemekre helyezi a fókuszt.

A skandináv lakberendezési stílus eredete

Szinte mindenkinek akad legalább egy-két skandináv stílusú elem a konyhájában, a nappalijában vagy éppen a hálószobájában. Mégis kevesen tudják, hogy az irányzat a XX. század elejéről ered, és az öt skandináv országban lett népszerű az 1930-as években: Svédországban, Norvégiában, Dániában, Finnországban és Izlandon. Az ’50-es években vált világszerte ismertté. Aranykorának legnépszerűbb dizájnerei sokak szerint a dán Arne Jacobsen és a svéd Josef Frank voltak, akik a konstruktivizmusból és a funkcionalizmusból merítettek elsősorban.

Mit érdemes tudnod a skandináv lakberendezési stílusról?
Forrás: Getty

Világkörüli hódítóút

A második világháború után különösen vonzotta az embereket a minimalizmus, így az ’50-es évekre már az Amerikai Egyesült Államokba is eljutott ez a stílus. Olyannyira, hogy 1954-től 1957-ig múzeumokban is bemutatták ott, így rengetegen inspirálódhattak belőle. Eközben Magyarországon a szocialista realizmus, vagyis a „szocreál” irányzat uralkodott, ami ugyancsak a funkciót és a letisztult vonalvezetést tartotta szem előtt, csak éppen másfajta köntösben.

Mit érdemes tudnod a skandináv lakberendezési stílusról?
Forrás: Getty

A skandináv stílus kulcselemei

A skandináv enteriőrök jellegzetessége a nyugodt színárnyalatok és a természetes vagy természetes hatású anyagok használata. Ezt az egyenes, letisztult vonalak és a kerek, természetes formák kombinációja jellemzi. A padlóburkolat általában halvány fa, a minél nagyobb ablakokon pedig a lehető legtöbb természetes fény árad be, amit lágy világítás egészít ki. A natúr és monokróm színeket egy-egy élénkebb kiegészítő dobja fel, a beltér pedig akár több ajtón át is közvetlen kapcsolatban áll a kültérrel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.