Forrás: Getty

Less be az utánozhatatlan Provence-i kunyhók világába!

A színek

A provence-i stílusban a pasztell színek dominálnak, például a törtfehér, a krémszín, a levendula, a mályva és – ami a legnépszerűbb – a türkizkék. Ezek a színek megteremtik a mediterrán hangulatot, és egyben nyugtató és meleg légkört kölcsönöznek a helyiségeknek.

A bútorok

A provence-i stílusú bútorok általában rusztikusak és egyszerűek. A fa a legnépszerűbb alapanyag, de gyakran használnak fém- és kőelemeket is. A bútorok általában festettek vagy pácoltak, hogy megőrizzék természetes szépségüket. Akár Te magad is barkácsolhatsz provence-i külsejű bútorokat, csupán el kell sajátítanod az antikolás művészetét, valamint belesni néhány használtbútor üzletbe.

A stílusjegyek

A Provence-i irányzatban a rusztikus, vidéki elemek keverednek a francia eleganciával. A helyiségek gyakran tele vannak kézműves tárgyakkal, például kovácsoltvas díszekkel, üvegdíszekkel és porcelánfigurákkal. Ha szeretnéd, hogy otthonod beltere ennek jegyében épüljön fel, akkor ne félj beszerezni néhány (elsőre) csicsásnak tűnő tárgyat, az összképbe tökéletesen beleillenek majd.

A minták

A Provence-i stílus jellegzetessége a világos, élénk színű, kockás mintájú anyagok használata. Ez igaz az ágyneműk, a függönyök és a szövetbútorok esetében is. A falakon pedig általában szintén egyedi apró, virágmintás ornamentumok láthatók.

A természetközeliség

A Provence-i stílus különlegessége, hogy a furcsa, cseppet sem minimalista megoldásai dacára valahogy természetközelinek érződnek. Emiatt a mediterrán növények és egyszerű zöld cserepesek is mindig nagy számban kapnak helyet benne.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.