Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni

A lakberendezésben nem véletlenül vannak szabályok, hiszen támpontot jelentenek életterünk kialakításához. Legtöbbjük valóban hasznos, néhány trend azonban már annyira lejárt, hogy a profik egyenesen kerülik őket. Vegyünk róluk példát! Hívjuk elő a bennünk szunnyadó lázadót, és rúgjuk fel a következő 5 lakberendezési szabályt!

Ötletládához ad!

1. szabály: Mindennek muszáj egységesnek lenni

A lakberendezők egyenesen ki nem állhatják, ha egy otthonban minden ugyanolyan színű. Régen nagy trend volt, ha egy szobában a falak és a bútorok árnyalata megegyezett, ám mostanában sokkal népszerűbb, ha van kontraszt az elemek között. Jól mutat például a fekete a fehérrel, vagy a sárga a kékkel. Az új szabály szerint addig, amíg a színek jól mutatnak együtt, nem gond a különbség.

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni
Forrás: Getty

2. szabály: Sose keverd a fémeket

Régebben ez elképzelhetetlen volt a profik körében, ám mára már egységes a vélemény, miszerint nyugodtan keverhetjük a fémeket és azok textúráit. Eszerint nem kell aggódnunk, ha más anyagból van a lámpa, mint a csap vagy a kilincs. Szintén kísérletezhetünk a matt és a fényes textúra keverésével, mára ez is teljesen elfogadott.

3. szabály: Sötét színek mellőzése kicsi terekben

Ez a szabály szintén idejétmúlt, mivel a lakberendezők már előszeretettel nyúlnak a sötét, sikkes árnyalatokhoz kicsi terek esetén is. Ha ódzkodunk ettől, akkor csak az egyik falat fessük sötét árnyalatúra, a többit hozzá passzoló, de világos árnyalatúra kenjük.

4. szabály: A szegélyeknek mindig fehérnek kell lenni

A fehér szegélyek már unalmas megoldásnak számítanak, hiszen a minimalista, fehér otthonokon kívül szinte sehol sem használják őket. Az új trend szerint a szegélyek színét a fal vagy a parketta árnyalatához igazítják, vagy egy totális eltérő, ám elegáns tónust választanak – például aranyat, türkizt vagy ezüstöt.

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni
Forrás: Getty

5. szabály: A plafonnak mindig fehérnek kell lennie

A régi szabály mögötti logika, hogy a fehér plafon tágassá és világossá teszi a teret. Ez való igaz, ám már lejárt trend. Ehelyett a falak színével megegyező árnyalatokat választanak, a bevállalósak pedig egyenesen sötétre festik a plafont. Szintén trendi, hogy a plafonra falburkolatot tesznek, ami egy kis extrát visz az összképbe.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin