Forrás: Getty

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni

1. szabály: Mindennek muszáj egységesnek lenni

A lakberendezők egyenesen ki nem állhatják, ha egy otthonban minden ugyanolyan színű. Régen nagy trend volt, ha egy szobában a falak és a bútorok árnyalata megegyezett, ám mostanában sokkal népszerűbb, ha van kontraszt az elemek között. Jól mutat például a fekete a fehérrel, vagy a sárga a kékkel. Az új szabály szerint addig, amíg a színek jól mutatnak együtt, nem gond a különbség.

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni
Forrás: Getty

2. szabály: Sose keverd a fémeket

Régebben ez elképzelhetetlen volt a profik körében, ám mára már egységes a vélemény, miszerint nyugodtan keverhetjük a fémeket és azok textúráit. Eszerint nem kell aggódnunk, ha más anyagból van a lámpa, mint a csap vagy a kilincs. Szintén kísérletezhetünk a matt és a fényes textúra keverésével, mára ez is teljesen elfogadott.

3. szabály: Sötét színek mellőzése kicsi terekben

Ez a szabály szintén idejétmúlt, mivel a lakberendezők már előszeretettel nyúlnak a sötét, sikkes árnyalatokhoz kicsi terek esetén is. Ha ódzkodunk ettől, akkor csak az egyik falat fessük sötét árnyalatúra, a többit hozzá passzoló, de világos árnyalatúra kenjük.

4. szabály: A szegélyeknek mindig fehérnek kell lenni

A fehér szegélyek már unalmas megoldásnak számítanak, hiszen a minimalista, fehér otthonokon kívül szinte sehol sem használják őket. Az új trend szerint a szegélyek színét a fal vagy a parketta árnyalatához igazítják, vagy egy totális eltérő, ám elegáns tónust választanak – például aranyat, türkizt vagy ezüstöt.

Lázadásra fel! 5 lakberendezési szabály, amit ideje megszegni
Forrás: Getty

5. szabály: A plafonnak mindig fehérnek kell lennie

A régi szabály mögötti logika, hogy a fehér plafon tágassá és világossá teszi a teret. Ez való igaz, ám már lejárt trend. Ehelyett a falak színével megegyező árnyalatokat választanak, a bevállalósak pedig egyenesen sötétre festik a plafont. Szintén trendi, hogy a plafonra falburkolatot tesznek, ami egy kis extrát visz az összképbe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.