Forrás: Getty

Lakberendezési tippek a sötét színek használatához

1. Válassz ki egy uralkodó színt!

Ha még csak a tervezési szakaszban jársz, és nincs konkrét elképzelésed, érdemes fontolóra venned, hogy kiválasztasz egy fő árnyalatot – vagy néhány egymáshoz nagyon közelit –, és szinte mindent abba öltöztetsz a padlótól egészen a plafonig, beleértve a falakat, az ablakkereteket, az ajtókat és a radiátorokat is. Bár ez a trend nem tesz optikailag tágasabbá egy szűk helyiséget, képes olyan hangulatot teremteni, amivel otthonosabb és hívogatóbb lesz – különösen akkor, ha tudatosan csempészel bele látványosan világos kiegészítő elemeket. A fekete és sötétszürke dominanciája például pompásan mutat narancssárga kiegészítőkkel.

Lakberendezési tippek a sötét színek használatához
Forrás: Getty

2. Meleg árnyalatok

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a sötét színek fogalmával eleve csak a hűvösebb és barátságtalanabbnak tartott árnyalatokat azonosítják. Pedig a sötétek között is ugyanúgy akadnak meleg színek, amelyek önmagukban is lélekmelengető látványt nyújtanak. A vörös, a barna, a sárga és a zöld például kitűnő lehet: a csokoládé- és a padlizsánszín most különösen nagy sláger, de vannak, akik a smaragdzöldre esküsznek.

3. Fényűző kiegészítők

Tudod, mi az, ami igazán luxus hatást kelt sötét elemekkel kombinálva? Az olyan fényűző kiegészítők, amik nem feltétlenül kerülnek sokba, mégis megmutatják a gazdájuk merészségét és stílusérzékét. A pihe-puha szőnyegek, a bársonykárpit, a kellemes tapintású textíliák és a fémes csillogású lámpák vagy dísztárgyak fényt csempésznek a térbe, így garantáltan elkerülheted velük az unalmas összhatást. Ha a domináns sötét árnyalat hűvösebb, akkor érdemes meleg színű kiegészítőket választanod – és természetesen fordítva.

Lakberendezési tippek a sötét színek használatához
Forrás: Getty

4. Figyelj a világításra!

Sötét színek használata esetén érdemes még nagyobb figyelmet szentelned az egyébként is kiemelkedően fontos világításnak. A fényforrások elhelyezkedése, erőssége és színhőmérséklete ugyanis kulcsszerepet játszik a helyiség hangulatában, otthonosságában. Egy sötétre festett falú szobában mindenképpen jobban mutat a több fényforrásból érkező meleg fény, míg egyetlen erősebb lámpa könnyen nyomasztó hatást kelthet. A fali és mennyezeti lámpák együttese gondoskodhat arról, hogy egyetlen sötét sarok se maradjon.

5. Világos bútorok

Ha nem szeretnél mindent sötét színekbe öltöztetni, akkor a fehér vagy natúr színű bútorok lesznek a barátaid, amik akár egy feketére festett falak mellett is pompásan festenek. A sötét és a világos harmóniája jólesik a szemnek, ráadásul anélkül választhatsz erőteljes és mély falszínt, hogy le kellene mondanod a könnyed letisztultságról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.