Forrás: Getty

Karácsonyfa, adventi koszorú, ünnepi színek – Ez áll a tradíciók hátterében

Vörös, arany és zöld árnyalatok

Hiába választhatsz ma már akár rózsaszín vagy kék műfenyőt a változatosság kedvéért, tény, hogy a karácsonynak megvannak a hagyományos színei, ami vallási gyökerű. A vörös Krisztus vérét jelképezi, az arany a Háromkirályok ajándékainak egyike volt, a zöld pedig az örök élet szimbóluma.

Karácsonyfa

Talán az első jelkép vagy dekorációs elem, ami világszerte mindenkinek eszébe jut a karácsonyról, az a feldíszített fenyő. A kereszténységtől függetlenül már évezredek óta használták a téli ünnepek fényének emelésére; a pogányok fenyőágakkal dekorálták az otthonukat a téli napforduló idején, mert az örök életet szimbolizáló örökzöld a tavasz és a fény közeledtét juttatta eszükbe.

A modern karácsonyfa európai színre lépéseként azt az alkalmat tartják számon, amikor 1841-ben a brit Viktória királynő és férje, Albert herceg Németországból hozatott egyet a Windsor-kastélyba, és a gyermekeikkel fotózkodtak előtte. Pestre már hamarabb eljutott ez a szokás: Brunszvik Teréz grófnő 1827-ben döntött a karácsonyfaállítás mellett.

Karácsonyfa, adventi koszorú, ünnepi színek – Ez áll a tradíciók hátterében
Forrás: Getty

Adventi koszorú

A koszorú a történelmi idők óta a tisztelet, az elismerés és a győzelem jele. Az első keresztény adventi koszorút egy német evangélikus lelkész, Johann Heinrich Wichern készítette 1839-ben – ez egy örökzöldekbe öltöztetett szekérkerék volt, amin 24 gyertya sorakozott. Ez a változat azonban nem lett volna túl praktikus a háztartásokban, a kisebb fenyőkoszorú és a vasárnaponként meggyújtandó 4 gyertya már sokkal otthonbarátabbnak bizonyult.

Ma úgy tartják számon, hogy az első gyertya a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig a szeretet jelképezi. Ami pedig a hagyományos gyertyaszíneket illeti, a harmadik vasárnapé rózsaszín, a többi pedig lila – de ettől, mint minden szokástól, mindenki eltérhet a saját meggyőződése és ízlése szerint.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.