Forrás: Getty

Így dekoráld a plafont a szoba adottságai alapján

A mennyezet a szoba területének egyhatodát teszi ki, mégis alig kap többet egy fehér festékrétegnél. Bár a fehérrel nehéz mellé lőni, nem ez az egyetlen lehetőség, sőt, vannak kifejezetten előnyösebb megoldások. Vizsgáljuk meg a szobát, majd válasszuk ki az adottságához leginkább passzoló verziót. Íme a kisokos, ami segít meghozni a legjobb döntést:

1. adottság: Kicsi alapterületű szoba

Cél: Otthonos összhatás

A kicsi alapterületű szobák esetében az az általános tanács, hogy fessük minél világosabbra a plafont, hogy tágas hatást érjünk el. Ez azonban nem minden esetben jó, hiszen néha kifejezetten az a cél, hogy otthonossá tegyük az atmoszférát. A sötétebb árnyalatok – mint például a királykék vagy az olíva zöld – otthonos melegséggel árasztják el a szobát.

2. adottság: Kicsi alapterületű szoba

Cél: Tágasabb hatás

A tágasabb hatás érdekében mindenkinek a fehér plafon jut eszébe, ám itt is van több választás. Bármilyen semleges, világos árnyalat működik. Gondolkozzunk például bátran púderrózsaszínben vagy bézsben.

3. adottság: Átlagos méretű szoba

Cél: Egyszerű, letisztult összhatás

Ha az egyszerű megoldásokban érezzük magunkat komfortosan, akkor a legegyszerűbb, ha a fal színét kenjük a plafonra is. Sokkal elegánsabb, mintha fehérre kennénk az egyébként nem fehér szoba plafonját.

4. adottság: Nagy belmagasságú szoba

Cél: Otthonos, kisebb tér

A nagy belmagasságot egyesek imádják, mások mindent megtesznek, hogy minél kevésbé látszódjon. Akik szeretnék otthonosabbá, kisebbé tenni a szobát, azok válasszanak meleg, viszonylag sötét árnyalatokat. Ilyen például a barna, a narancssárga vagy a bordó.

5. adottság: Nagy belmagasságú szoba

Cél: Elegáns hatás, belmagasság kihangsúlyozása

Ha kifejezetten kedveljük a nagy belmagasságot otthonunkban, mivel elegáns, akkor érdemes a feltűnő, mégis letisztult színek közül válogatni. A szakértők szerint ilyenkor a pezsgőszín, a púderrózsaszín, a cappuccino vagy a babakék közül érdemes válogatni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.