Így dekoráld a plafont a szoba adottságai alapján

Így dekoráld a plafont a szoba adottságai alapján

Szeretnéd a maximumot kihozni az összes szobából? Nem tudod, hogy válaszd ki a plafon színét? Kisokosunk segítségedre lesz.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A mennyezet a szoba területének egyhatodát teszi ki, mégis alig kap többet egy fehér festékrétegnél. Bár a fehérrel nehéz mellé lőni, nem ez az egyetlen lehetőség, sőt, vannak kifejezetten előnyösebb megoldások. Vizsgáljuk meg a szobát, majd válasszuk ki az adottságához leginkább passzoló verziót. Íme a kisokos, ami segít meghozni a legjobb döntést:

1. adottság: Kicsi alapterületű szoba

Cél: Otthonos összhatás

A kicsi alapterületű szobák esetében az az általános tanács, hogy fessük minél világosabbra a plafont, hogy tágas hatást érjünk el. Ez azonban nem minden esetben jó, hiszen néha kifejezetten az a cél, hogy otthonossá tegyük az atmoszférát. A sötétebb árnyalatok – mint például a királykék vagy az olíva zöld – otthonos melegséggel árasztják el a szobát.

2. adottság: Kicsi alapterületű szoba

Cél: Tágasabb hatás

A tágasabb hatás érdekében mindenkinek a fehér plafon jut eszébe, ám itt is van több választás. Bármilyen semleges, világos árnyalat működik. Gondolkozzunk például bátran púderrózsaszínben vagy bézsben.

3. adottság: Átlagos méretű szoba

Cél: Egyszerű, letisztult összhatás

Ha az egyszerű megoldásokban érezzük magunkat komfortosan, akkor a legegyszerűbb, ha a fal színét kenjük a plafonra is. Sokkal elegánsabb, mintha fehérre kennénk az egyébként nem fehér szoba plafonját.

4. adottság: Nagy belmagasságú szoba

Cél: Otthonos, kisebb tér

A nagy belmagasságot egyesek imádják, mások mindent megtesznek, hogy minél kevésbé látszódjon. Akik szeretnék otthonosabbá, kisebbé tenni a szobát, azok válasszanak meleg, viszonylag sötét árnyalatokat. Ilyen például a barna, a narancssárga vagy a bordó.

5. adottság: Nagy belmagasságú szoba

Cél: Elegáns hatás, belmagasság kihangsúlyozása

Ha kifejezetten kedveljük a nagy belmagasságot otthonunkban, mivel elegáns, akkor érdemes a feltűnő, mégis letisztult színek közül válogatni. A szakértők szerint ilyenkor a pezsgőszín, a púderrózsaszín, a cappuccino vagy a babakék közül érdemes válogatni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Otthon Gödöllői álomotthon – Ahol a tárgyak mesélnek

Minták és színek merész párosításával alakították ki ennek a csodás családi háznak a belső tereit. Az antik bútorokhoz remekül illenek a mintás tapéták és a szőnyegek, a jó stílusérzékkel válogatott kárpitok.

Stílus Sárga a lakberendezésben – 5 meggyőző érv arra, miért éri meg ezt a színt használni

A sárga, bár természetes árnyalat, nagyon megosztó. Vagy imádják, vagy egyenesen nem kedvelik, de semmiképp sem semleges. A sárga a lakberendezésben nagyon jó választás – erről fogunk most meggyőzni.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin