Forrás: Getty

Harmonikusan berendezett otthonra vágysz? Így segít a vörös fonal elmélet

Mit jelent a vörös fonal elmélet?

Nem tévesztendő össze a váratlan vörös trenddel, aminek az a lényege, hogy a lakás látszólag váratlan pontjain felbukkanó piros szín vonzóbbá és élettelibbé varázsolja a teret. A vörös fonal elmélet gyakorlati alkalmazásakor nem is feltétlenül kerül elő az a szín, amiről a nevét kapta. Sokkal inkább egy metaforáról van szó, ahol a vörös fonal azt a fő témát vagy visszatérő motívumot jelzi, amire egy történetet fel lehet fűzni, mert összeköti annak különböző helyszíneit, szereplőit és elemeit.

Vörös fonal a gyakorlatban

A lakberendezésben lehet vörös fonal például egy következetesen ismétlődő szín vagy színpaletta, minta, anyag vagy bármilyen motívum, ami képes az egész teret egységessé tenni. Egyfajta holisztikus szemléletről van szó, ahol nem külön-külön gondolod végig a helyiségek berendezését, hanem kerek egészként tekintesz rájuk. A vörös fonal elmélet két kulcsszava a kohézió és a harmónia, ami tökéletes kiindulópont egy otthon megtervezésekor.

Harmonikusan berendezett otthonra vágysz? Így segít a vörös fonal elmélet
Forrás: Getty

Tudat alatt már használhattad

Ne lepődj meg, ha közben rájöttél, hogy már alkalmaztad ezt az elméletet, csak nem tudatosan! Lehet, hogy például szereted a zöld színt, aminek egy szép árnyalata – például a zsálya – visszatérő elem az otthonodban. De mivel vörös fonal nem csupán egy szín lehet, hanem akár egy minta is, nyugodtan lehetsz bátrabb: sokan a csíkosra, a pöttyösre vagy éppen az állatmintákra voksolnak.

Harmonikusan berendezett otthonra vágysz? Így segít a vörös fonal elmélet
Forrás: Getty

Így találd meg a vörös fonalad!

Ha még keresed, hogy mi lehetne az a motívum, ami egységessé tehetné az otthonodat, akkor számos lakberendezési inspiráció várja, hogy ihletet meríts belőlük. Egyszerre számít trendinek és örök érvényűnek a virágminta, a japandi stílus, vagy éppen a kedvenc színed – bármelyik legyen is az.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.