Forrás: Getty

Grincsfa készítése házilag – Álmodd meg, majd csináld meg magadnak

Mi az a grincsfa?

A grincsfa az amerikai Dr. Seuss „Grinch” nevezetű figurájából inspirálódott. A Grincs a történet szerint remeteként él és gyűlöli a karácsonyt, ezért Szenteste felkerekedik, hogy ellopja az összes ünnepi dekorációt és ajándékot. Végül természetesen minden jóra fordul a szeretetnek hála. Az első, 1966-ban megjelent film óta a Grincs a karácsony egyik jelképe, főleg Amerikában, de hazánkban is egyre kedveltebb figura. A Grincs jellegzetes „haját” hívatott utánozni a grincsfa, ezért van olyan roppant furcsa, lekonyuló formája. A virágboltokban rengeteg színben és formában kapható, ezért már biztosan találkoztunk ezzel a trendi ünnepi dísszel.

Hogyan néz ki a grincsfa készítése házilag?

A grincsfa készítéséhez szükségünk lesz egy cserépre vagy egy nehezebb kaspóra, ami elég erős megtartani a grincsfánkat. Ezen kívül szerezzünk be vizes oázis tűzőhabot, drótot, illetve a grincsfa esszenciáját, seprűzanótot. Utóbbit december elejétől virágboltokban vagy piaci fenyőárusoknál lehet kapni. Ha nem találunk, tuja- vagy fenyőlevelekkel is elkészíthetjük a dekorációt. Díszként pedig apró gömbökre, figurákra, szalagokra és kicsi fenyőágakra lesz szükség.

1. lépés: Tisztítsuk meg a cserepet, és vágjuk az oázis tűzőhabot akkorára, hogy kitöltse azt. Lehetőleg ragasztóval rögzítsük a tűzőhabot, nehogy kiessen majd a seprűzanót a díszek súlya miatt.

2. lépés: Kezdjük el beleállítani a zanótágakat az oázisba. Legalább 4-5 centi mélyre szúrjuk le az ágakat, hogy biztosan álljanak a díszekkel együtt is.

3. lépés: A drót segítségével kezdjük körbetekerni a zanótágakat úgy, hogy grincsfa formát kapjunk. Ha kell, metsszünk meg néhány zanótot, hogy egyre vékonyodó formát kapjunk. A végét enyhén hajlítsuk le.

4. lépés: Ha túlságosan feltűnő a drót, akkor ragasztópisztoly segítségével fedjük le egy mutatós szalaggal.

5. lépés: Ha a cserép nem elég mutatós önmagában, akkor tegyük színes zsákba, tekerjük színes kartonba, vagy dekoráljuk más módon. Mindenképp a díszek felrakása előtt végezzük el ezt, ugyanis addig könnyebb mozgatni a grincsfát.

6. lépés: Szúrjuk a fenyőágakat a zanótok tövébe, hogy eltakarják az oázist, ezzel feldobhatjuk az összképet.

7. lépés: Utolsó lépésben drót és ragasztópisztoly segítségével erősítsük fel a kiválasztott díszeket. Az autentikus grincsfának a hegyén van egyetlen gömb, azon kívül csak apróbb díszek találhatók rajta. Természetesen ezen lehet változtatni, és saját ízlés szerint elkészíteni a dekorációt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.