Forrás: Getty

Egyforma vagy különböző székek legyenek a nappaliban?

Trendek vagy egyéni szempontok?

A divat folyamatosan változik – egészen a minimalista stílus egyformán egyszerű és letisztult vonalvezetésű székeitől kezdve a rusztikus „egy fotel, egy puff, egy sámli” összhatásig –, mint ahogy az ízlésünk és a különböző életszakaszaink is.

Másfajta ülőalkalmatosságok passzolnak egy olyan háztartásba, ahol kisgyermekek vannak, és megint más bizonyul megfelelőnek az idősebb korosztály számára. A székek kiválasztásakor jobb, ha az aktuális trendekből inspirációt merítve inkább azt vesszük figyelembe, hogy a funkciót tekintve a mi a legpraktikusabb.

A változatosság gyönyörködtet

A különböző ülőalkalmatosságok választása melletti legfőbb szempont, hogy másfajta széken esik jól beszélgetni, mint például olvasgatni. Arról nem is beszélve, hogy amerikai konyha esetén az étkezőszékek is az enteriőrhöz tartoznak, így azoknak az anyagát, színét és vonalvezetését is fontos szem előtt tartani.

A puha, kárpitozott székek és a fotelek kényelmes, otthonos, hívogató összhatást keltenek. Különböző darabok választásakor a saját szemünkkel tapasztalhatjuk, hogy „a változatosság gyönyörködtet”, és egy-egy hangsúlyos szék vagy fotel sokkal jobban érvényesülhet egyedüliként, mintha több darab lenne belőle egyszerre a térben.

Egyforma vagy különböző székek legyenek a nappaliban?
Forrás: Getty

Jól mutatnak párban

Ha a funkcionális és esztétikai előnyök miatt különböző ülőalkalmatosságokra esik a választásod, még mindig választhatsz két egyforma darabot, ami egy kis szimmetriát csempész a térbe, így rendkívül jól mutat. Fontos, hogy csakis olyan székből vagy fotelből válassz kettőt, amit valóban ki is tudtok használni – különben később megbánhatod a döntést.

Megnyugtató monotónia

Az egyforma fotelek vagy székek megnyugtató és kiegyensúlyozott atmoszférát biztosítanak. A hagyományos lakberendezési elvek szerint érdemes helyiségenként ugyanolyan darabokat választani, mert ez egységes stílust kölcsönöz az adott lakrésznek. Ha találsz olyan széket vagy fotelt, ami minden szükséges funkciót ellát, és jól mutat belőle több is egy helyen, akkor nyugodtan voksolhatsz erre az egyszerű, mégis nagyszerű megoldásra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.