Forrás: Getty

A leggyakoribb lakberendezési bakik kis hálószobában

Csak fehérben gondolkodni

A fehér tágasabbnak mutatja a teret, akkor miért ne választanád azt a falakra, és miért ne öltöztetnéd az ágyneműt is fehérbe? Gyakori tévhit, hogy a kis alapterület korlátozza a színek és a minták használatát, noha a mai lakberendezési irányzatok már kifejezetten előtérbe helyezik őket. A lényeg, hogy tartsd magad egy adott színpalettához, és legfeljebb két-három hangsúlyos árnyalatot használj egyszerre. A meleg bézs, a khaki és a mustársárga triója például pompás kiindulási alap.

Megfeledkezni a tapétáról

Ki mondta, hogy csak falfestékben gondolkodhatsz? Megint divatba jött a tapéta, így akár azzal is burkolhatod a falakat – egyet, kettőt, hármat vagy az összeset. Azért is érdemes tapétát választanod, mert megfontoltan tágíthatod vele a teret, amihez természetesen megfelelő színek és minták kellenek. A fehéren hagyott plafon segít, hogy a tér „fölfelé végtelen” maradjon, így akár drámai színű vagy mintájú tapéták is szóba jöhetnek, nem csupán visszafogott pasztellek.

A leggyakoribb lakberendezési bakik kis hálószobában
Forrás: Getty

Sok helyet foglaló lámpák

A világítás kulcsfontosságú, így jó, ha már a tervezés kezdeti fázisában gondolsz rá. Az álló- és az asztali lámpák viszont olyan sok helyet foglalhatnak, hogy kisebb alapterületű hálószobában felesleges luxusnak számítanak. Fektess inkább hangsúlyt a mennyezeti vagy fali világításra – nem kell lemondanod például az olvasólámpáról, csak jobb helye lehet a fejed fölött, a falon, mintsem az éjjeliszekrényen.

Kihagyni a tükröt

Ha szeretnél optikailag nagyobbnak mutatni bármilyen helyiséget, bátran segítségül hívhatod a tükröket, amik lényegében „megkettőzik” a teret. Különösen jó, ha megoldható, hogy ablakra nézzenek, hiszen így a természetes fényt is megduplázhatod – este pedig a fényforrások megkettőzött erejének örülhetsz. Egy okosan elhelyezett tükör ráadásul hű társad lehet a reggeli készülődésben, és például a gardrób ajtajára is kerület, így nem foglal plusz helyet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.