Forrás: Getty

5 dolog, amitől szűkebbnek tűnik otthonod

1. Túlméretezett bútorokat választunk

Figyelembe véve a szoba méretét és dimenzióit, valamint az abban elhelyezett tárgyakat, az egyik legfontosabb tényező a szobatervezés során, ami befolyásolja a térérzetet, a bútorválasztás. Például egy hatalmas kanapé egy kis szobában nemcsak nehezen használható, de a szobát kisebbnek is mutatja. Egy jó szabály, amikor kanapét választasz: a bútordarab ne legyen nagyobb, mint a fal hosszának kétharmada.

2. Rossz színválasztás

Bár a hangulatos végeredmény kialakításához jó alapot adnak a sötétebb színek, valószínűleg kisebbnek fogják éreztetni a szobádat. Ez azért van, mert a világos árnyalatok visszaverik a természetes fényt, így a szoba levegősebbnek és tágasabbnak tűnik általuk. Ez az egyik fő oka annak, hogy egy lakás eladás előtt javasolt a falakat fehérre átfesteni.

Egyetlen kivétel, ha egy természetes fényforrással nem rendelkező kis szobát festesz – például egy kis vécét. Homályos terekben ugyanis a sötét színek „visszahúzódnak”, mélységet adnak a térnek, ezzel nagyobb éreztetik azt.  

3. Rosszul választott ablaktextil

A függönyök anyagát és stílusát is alaposan meg kell fontolnod. Egy nehezebb textil azt az érzést keltheti, mintha a helyiség nem lenne elég nagy. A padlóig érő függönyök pedig alacsonynak és bezártnak mutatják a szobát. Ezek helyett válassz inkább letisztultabb dizájnt és könnyebb anyagokat, amelyek átengedik a fényt. Azt is érdemes kerülnöd, hogy a függöny nagyon lelógjon a padlóra, mert az lefelé vonzza a tekintetet.

4. Zsúfolt és szűk maximalizmus

A maximalista belső tervezés ugyan népszerű, de a rá jellemző túl sok dekoráció könnyen bezártságérzetet kelthet a szobában. Ahelyett, hogy túltöltenéd a helyiséget, tervezd és szervezd a belső teret néhány gondosan kiválasztott dekorációs elem köré.

5. Túl kevés fény

A világítás vitathatatlanul az egyik legfontosabb szempontja a belső tervezésnek, különösen akkor, amikor a térérzetet akarjuk befolyásolni. Ha északi fekvésű szobád van, ami nem kap sok természetes fényt, van néhány trükk, amivel könnyedén elérheted azt az illúziót, hogy a szoba nagyobb és világosabb. Például tükröket stratégiailag elhelyezve a szobádban a fényt visszaverheted, ami világosabbnak tűnő teret eredményez. Vagy alternatívaként létrehozhatsz mélységet réteges megvilágítással is, különböző fényforrásokkal – például lámpákkal, füzérekkel és LED-szalagokkal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.