Forrás: Getty

Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Melyik ez a gyom?

A más területekről behozott növények nagyon gyorsan elszaporodnak, hiszen nincs ellenségük a természetben. Amint feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, és a melegnek köszönhetően több időt tölthetünk a kertben, az első gyomnövények is megjelennek. De vajon melyiket kell azonnal eltüntetnünk? A válasz: az egynyári seprencét.

Ha a kertedben találsz egynyári seprencét, akkor azonnal tépd ki a földből, ugyanis ez egy invazív növényfaj, ami egyre növekvő veszélyt jelent. Ez a fajta k nem őshonos hazánkban, de külső segítség nélkül is képes elszaporodni egy számára új területen. Ezt elképesztő gyorsasággal teszi, ráadásul úgy, hogy közben kiszorítja onnan az őshonos fajtákat. Egy egynyári seprence akár 50.000 virágmagot is képes szabadon engedni, amelyek aztán akár több kilométerre is eljutnal.

Ne téveszd össze!

Az egynyári seprence egy nagyon trükkös növény, ugyanis kinézete nagymértékben hasonlít ártalmatlan fajtákra. Sárga közepe és fehér szirmai miatt könnyen összetéveszthető például a kamillával vagy a százszorszéppel, azonban míg ezek nem károsak, addig az egynyári seprence az.

Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos egynyári seprence komoly veszélyt jelent a hazai növényvilágra, hiszen elveszi azoktól a területet. Az is problémát jelent, hogy az állatok sem eszik meg, így a legelők is ezzel a gazzal vannak tele, míg a többi növényt elnyomják.

Amennyiben a kertedben is megjelent az egynyári seprence, minél előbb tépd ki gyökerestül, majd dobd a kukába. Semmiféleképpen ne tedd a komposztra, mert ott is gyökeret verhet, és a magjait ugyanúgy szállíthatja a szél.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.