Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Rengeteg különböző gaznövény létezik, melyek rohamtempóban szaporodnak el. Cikkünkben most egy olyat mutatunk be, amit azonnal el kell tüntetned a kertből, mielőtt még nagyobb kárt tesz.

Ötletládához ad!

Melyik ez a gyom?

A más területekről behozott növények nagyon gyorsan elszaporodnak, hiszen nincs ellenségük a természetben. Amint feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, és a melegnek köszönhetően több időt tölthetünk a kertben, az első gyomnövények is megjelennek. De vajon melyiket kell azonnal eltüntetnünk? A válasz: az egynyári seprencét.

Ha a kertedben találsz egynyári seprencét, akkor azonnal tépd ki a földből, ugyanis ez egy invazív növényfaj, ami egyre növekvő veszélyt jelent. Ez a fajta k nem őshonos hazánkban, de külső segítség nélkül is képes elszaporodni egy számára új területen. Ezt elképesztő gyorsasággal teszi, ráadásul úgy, hogy közben kiszorítja onnan az őshonos fajtákat. Egy egynyári seprence akár 50.000 virágmagot is képes szabadon engedni, amelyek aztán akár több kilométerre is eljutnal.

Ne téveszd össze!

Az egynyári seprence egy nagyon trükkös növény, ugyanis kinézete nagymértékben hasonlít ártalmatlan fajtákra. Sárga közepe és fehér szirmai miatt könnyen összetéveszthető például a kamillával vagy a százszorszéppel, azonban míg ezek nem károsak, addig az egynyári seprence az.

Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos egynyári seprence komoly veszélyt jelent a hazai növényvilágra, hiszen elveszi azoktól a területet. Az is problémát jelent, hogy az állatok sem eszik meg, így a legelők is ezzel a gazzal vannak tele, míg a többi növényt elnyomják.

Amennyiben a kertedben is megjelent az egynyári seprence, minél előbb tépd ki gyökerestül, majd dobd a kukába. Semmiféleképpen ne tedd a komposztra, mert ott is gyökeret verhet, és a magjait ugyanúgy szállíthatja a szél.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 nyári trend szín, ami egész évben dominálni fogja a lakberendezés világát

Otthonunk frissítését új színekkel tudjuk a legegyszerűbben biztosítani, a színpaletta kiválasztását pedig nagy mértékben befolyásolják a szezonális trendszínek. Az idei nyárnak is megvannak a saját árnyalatai, melyek ráadásul nem csak a legmelegebb hónapokban, hanem egész évben a felkapott kategóriába tartoznak majd. Mutatjuk, melyek ezek.

Tipp Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Tipp Mi a home staging – és mi nem az?

Érdekel, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni lakásod eladásából? Akkor ismerd meg a home staginget! Háromrészes cikksorozatunkból megtudhatod, mit jelent a home staging, hogyan segít neked, valamint azt is, hogy mi nem home staging. Kapsz ezenkívül majd tippeket, amiket te magad is azonnal alkalmazhatsz. Az utolsó részben pedig világosság válik, hogy mikor és mire használjuk a home staginget – amire egyébként befektetésként érdemes tekinteni. Mindezt Magyari Éva ingatlan eladási tanácsadó és home staging szakértő tolmácsolásában.

Tipp Pénztárcabarát megoldások II. – Hogyan spóroljunk a bevásárlással?

Szeretnél tudatos vásárlóvá válni, hogy kevesebbet fizess a boltokban? Szeretnéd megszüntetni az élelmiszerpazarlást a bolygó és a pénztárcád érdekében? Segítünk.

Tipp Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin