Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Rengeteg különböző gaznövény létezik, melyek rohamtempóban szaporodnak el. Cikkünkben most egy olyat mutatunk be, amit azonnal el kell tüntetned a kertből, mielőtt még nagyobb kárt tesz.

Ötletládához ad!

Melyik ez a gyom?

A más területekről behozott növények nagyon gyorsan elszaporodnak, hiszen nincs ellenségük a természetben. Amint feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, és a melegnek köszönhetően több időt tölthetünk a kertben, az első gyomnövények is megjelennek. De vajon melyiket kell azonnal eltüntetnünk? A válasz: az egynyári seprencét.

Ha a kertedben találsz egynyári seprencét, akkor azonnal tépd ki a földből, ugyanis ez egy invazív növényfaj, ami egyre növekvő veszélyt jelent. Ez a fajta k nem őshonos hazánkban, de külső segítség nélkül is képes elszaporodni egy számára új területen. Ezt elképesztő gyorsasággal teszi, ráadásul úgy, hogy közben kiszorítja onnan az őshonos fajtákat. Egy egynyári seprence akár 50.000 virágmagot is képes szabadon engedni, amelyek aztán akár több kilométerre is eljutnal.

Ne téveszd össze!

Az egynyári seprence egy nagyon trükkös növény, ugyanis kinézete nagymértékben hasonlít ártalmatlan fajtákra. Sárga közepe és fehér szirmai miatt könnyen összetéveszthető például a kamillával vagy a százszorszéppel, azonban míg ezek nem károsak, addig az egynyári seprence az.

Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos egynyári seprence komoly veszélyt jelent a hazai növényvilágra, hiszen elveszi azoktól a területet. Az is problémát jelent, hogy az állatok sem eszik meg, így a legelők is ezzel a gazzal vannak tele, míg a többi növényt elnyomják.

Amennyiben a kertedben is megjelent az egynyári seprence, minél előbb tépd ki gyökerestül, majd dobd a kukába. Semmiféleképpen ne tedd a komposztra, mert ott is gyökeret verhet, és a magjait ugyanúgy szállíthatja a szél.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin