Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Az anyósnyelv – vagy más néven szanszeveria – arról híres, hogy elnyűhetetlen. Az anyósnyelv Achilles-sarka egyedül a locsolás, mivel sajnos könnyű túlöntözni. Szerencsére azonban, ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhető a baj.

Ötletládához ad!

Az anyósnyelv rendkívül jól bírja a szárazságot, hiszen vastag levelei tökéletesen alkalmasak a víz tárolására. Mivel Afrikában és Dél-Ázsiában őshonos, még az extrém meleg időjárás sem okoz problémát a számára. A szobanövények esetében nagy mértékben meghatározzák a locsolás szükségességét a szoba adottságai – például az, hogy mennyi fényt kap, hány fok van, vagy mennyire párás a levegő.

Az öntözést befolyásoló körülmények:

  • Jó fényviszony mellett: ha fényes szobában tartjuk az anyósnyelvet, akkor heti öntözésre van szüksége.
  • Rossz fényviszony mellett: ha kevés fényt kap a növényünk, akkor növekedése lelassul, tehát jóval kevesebb vízre lesz szüksége. Mielőtt újra meglocsoljuk, ellenőrizzük a földjét, hogy valóban kiszáradt-e.
  • Hűvös szobában természetesen ritkább locsolásra van szükség, hiszen nem szárad ki olyan gyorsan a földje. A hidegben is lassul a növekedés, ilyenkor csökken a növény vízigénye. Ezekből egyenesen következik, hogy egy hűvös szobában a legnagyobb az esély a túlöntözésre, ami a gyökér elrohadásához vezet. 
  • Meleg szobában azonban teljesen átlagos vízigénye van az anyósnyelvnek, tehát bátran öntözhetjük a többi növénnyel együtt. 

Túl- és alulöntözés – ezek az árulkodó jelek

  • Kevés víz: Több árulkodó jele van, ha kevés vizet kap a növényed. Például a levelek végén száraz, barnás részek jelennek meg, vagy a földje összezsugorodik, és elválik a cseréptől. Ebben az esetben öntözd meg bőségesen a virágot, ezután pedig tartsd szemmel, nehogy tovább terjednek a levelein a száraz foltok.
  • Túl sok víz: Ha túl sok vizet kap az anyósnyelv, akkor sárgássá változnak levelei, a földje pedig látványosan tocsog a víztől. A következő locsolással várj addig, amíg teljesen ki nem szárad a földje.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin