Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Az anyósnyelv – vagy más néven szanszeveria – arról híres, hogy elnyűhetetlen. Az anyósnyelv Achilles-sarka egyedül a locsolás, mivel sajnos könnyű túlöntözni. Szerencsére azonban, ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhető a baj.

Ötletládához ad!

Az anyósnyelv rendkívül jól bírja a szárazságot, hiszen vastag levelei tökéletesen alkalmasak a víz tárolására. Mivel Afrikában és Dél-Ázsiában őshonos, még az extrém meleg időjárás sem okoz problémát a számára. A szobanövények esetében nagy mértékben meghatározzák a locsolás szükségességét a szoba adottságai – például az, hogy mennyi fényt kap, hány fok van, vagy mennyire párás a levegő.

Az öntözést befolyásoló körülmények:

  • Jó fényviszony mellett: ha fényes szobában tartjuk az anyósnyelvet, akkor heti öntözésre van szüksége.
  • Rossz fényviszony mellett: ha kevés fényt kap a növényünk, akkor növekedése lelassul, tehát jóval kevesebb vízre lesz szüksége. Mielőtt újra meglocsoljuk, ellenőrizzük a földjét, hogy valóban kiszáradt-e.
  • Hűvös szobában természetesen ritkább locsolásra van szükség, hiszen nem szárad ki olyan gyorsan a földje. A hidegben is lassul a növekedés, ilyenkor csökken a növény vízigénye. Ezekből egyenesen következik, hogy egy hűvös szobában a legnagyobb az esély a túlöntözésre, ami a gyökér elrohadásához vezet. 
  • Meleg szobában azonban teljesen átlagos vízigénye van az anyósnyelvnek, tehát bátran öntözhetjük a többi növénnyel együtt. 

Túl- és alulöntözés – ezek az árulkodó jelek

  • Kevés víz: Több árulkodó jele van, ha kevés vizet kap a növényed. Például a levelek végén száraz, barnás részek jelennek meg, vagy a földje összezsugorodik, és elválik a cseréptől. Ebben az esetben öntözd meg bőségesen a virágot, ezután pedig tartsd szemmel, nehogy tovább terjednek a levelein a száraz foltok.
  • Túl sok víz: Ha túl sok vizet kap az anyósnyelv, akkor sárgássá változnak levelei, a földje pedig látványosan tocsog a víztől. A következő locsolással várj addig, amíg teljesen ki nem szárad a földje.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin