Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?

Az olasz kert ismét feltörőben van a kertrendezési trendek között, ezért rengeteg gyönyörű, modern megoldást lehet találni. Nézzük is meg közelebbről, hogy mik is az olasz – vagy római – kert alapjai, és hogyan tudod kialakítani magadnak.

Ötletládához ad!

Az olasz kertek története

Az olasz kertek koncepciója egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, amikor a gazdag rómaiak fényűző villákhoz még pompásabb kerteket alakítottak ki. A sövények, szabályosra nyírt bokrok és szökőkutak egyvelege különleges és időtálló dizájnt hozott létre.

A rómaiak stílusa a reneszánsz idejében tért vissza, és napjainkban ismét egyre felkapottabb. Persze minden korszak hozzáadta a maga sajátosságát, így manapság már egészen modern köntösben láthatjuk a klasszikus olasz kert jelképeit. Szerencsére már nem kell az arisztokráciához tartoznod, hogy a rómaiak által kedvelt elemeket a saját kertedben is viszontláthasd. Nézzük is, hogy mik az alapok!

Az olasz kert jellemzői

Mivel a stílus főként az ókori Róma világából merít inspirációt, a fő elemei a kő, a fa, a nyers alapanyagok és a mediterrán növények.

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?
Forrás: Gety

Virágok helyett az örökzöld cserjék és bokrok a hangsúlyosabbak, amiket precízen formára kell vágni. Csakúgy mint régen a rómaiak, te is ültethetsz virágokat az olasz kertedbe, viszont ne ezek legyenek a középpontban, inkább csak apró díszként használd azokat. A tökéletes olasz hatás eléréséért vedd figyelembe a virágszirmok színeit, hogy passzoljanak a mediterrán színskálához.

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?
Forrás: Gety

Kiegészítők a kertben

A kőszobrok vagy szökőkutak hemzsegtek a gazdag ókori rómaiak kertjében. Manapság ez – már csak a hely hiányából fakadóan is – nehezen kivitelezhető lenne, ezért elég, ha csak egy szökőkutat vagy egy szobrot szerzel be, és ezt helyezed a kert középpontjába.

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?
Forrás: Gety

Kő kiegészítők

Ne csak a falak, az utak is kőből készüljenek, ha igazán autentikusan szeretnéd megidézni az olaszok mediterrán hangulatát. Ennek rengeteg előnye is van, hiszen a kő időtálló és ellenálló az időjárással szemben.

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?
Forrás: Gety

A kő kiegészítőket a tó körül is használhatod, ami szintén az olasz kertek esszenciája. Nem kell nagy vagy mély tó, halak se kellenek bele, a vadregényes tó maga is elég a hangulat megteremtéséhez.

Mi az az olasz kert, és hogyan alakíthatod ki Te is otthon?
Forrás: Gety

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin