Meglátni és megszeretni – Egy saját kezűleg felújított otthon, amelyben találkozik a múlt és jelen

“A mi mesénk úgy kezdődött, hogy kedves barátainknál jártunk, akik egy séta során mutattak nekünk egy eladó kis házikót fent a Szőlőhegyen egy szép nagy birtokkal és gyönyörű vadregényes kilátással. Mivel a feleségemmel nagy vágyunk volt egy ilyen helyen lakni, le is csaptunk a lehetőségre” – emlékszik vissza a kezdetekre Martin.

Stabil vastag, száraz, néhol 50 cm tömör tégla fal. Amikor először meglátták, nagyon lehangoló volt, lerítt róla, hogy mélyen bele kell merülniük a felújításba. A ház elrendezése viszont jó volt. Az ingatlan nem nagy, 75 nm, de annál jobb elosztással rendelkezik. Elől két nagyobb szoba, középen pedig egy nappali, amihez csatlakozik egy konyha, amit egybe nyitottak egy boltíves pultos átjáróval, mivel csak az éléskamrán és fürdőn keresztül lehetett átjutni a nappaliból a konyhába. A konyhából még egy bejárati ajtó nyílik a teraszra, ami pont a boros pincére néz. A nappali ablak is erre néz, és egy-egy étkezés alkalmával élvezhetik a pince által nyújtott hangulatot. Illetve van egy elő szoba is.

AHOL MINDEN ELKEZDŐDÖTT

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

Mint mondja, elhatározták, hogy amit csak lehet, maguk újítanak fel, amihez sok segítséget kaptak a családtól. A rengeteg nehezítő tényező ellenére nagyon nagy lelkesedéssel szorgoskodtak, hogy elkészüljön új otthonuk. Időközben megszületett a kisfiuk is, aki csak még több motivációt adott ehhez.

“A felújítás rombolással kezdődött. A belső vakolatot teljesen levertük, a padlót felszedtük, kivittük a régi bútorokat, kivettük a régi nyílászárókat, áthelyeztünk ajtónyílásokat praktikusabb helyre. Például a gyerekszoba az előszobából nyílt, amit átraktunk a nappaliba, és kibontottuk a falat a konyha és a nappali közt. Minden ajtó és ablak fölé a megfelelő áthidalót raktuk. Lebontottuk a stukatúros födém alsó részét. Feltörtük az egész aljzatbeton, és rengeteg földet kihordtunk, mivel mélyebb rétegrendet alakítottunk ki a padlófűtés és egyéb okok miatt. Mikor végre végeztünk a rombolással, jöhetett a rengeteg anyag visszajuttatása. Új padló rétegrend, új víz- és fűtésrendszer és vakolat – szakember segítségével mindent cseréltünk. Időközben megterveztem a konyhát és a pórfödémet. Ugyan nem ez a szakmám, szeretek bele merülni dolgokba és precíz lenni. Ezért rengeteg utána járást igényelt.” 

AMIKOR MÁR ÉPÜLT-SZÉPÜLT

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

“A felújítás során volt egy elképzelés: a múltidézés. Ennek a fő elemei a paraszt födém, a fa nyílászárók, az épített konyha és elszívó és a sok természetes anyag, de persze improvizáltam is. Nem csak a rengeteg munkaóra miatt jelent sokat nekem ez az otthon, hanem azért is, mert kézzel készült szinte minden, és akár egyetlen kézműves tárgyban is benne van az ember lelkülete. Választhattam volna könnyebb utat és kevesebb munkát, de azt hiszem, akkor nem lennék elégedett, és nem lenne ilyen jó érzés belépni az ajtón. Mivel nem ez a szakmám, és nulla tapasztalattal indultam neki, különösen nehéz volt a komolyabb elemek létrehozása. Ilyen volt például a saját kezűleg tervezett és megmunkált paraszt födém, az épített konyha és páraelszívó, aminek még a magyar tulipán motívumát is kézzel rajzoltam fel és vakolatból formáztam sablon nélkül. Vagy a konyha tégla falburkolata, a konyhát és a nappalit összekötő boltíves átjáró, ami a hagyományos építészetet igyekszik tükrözni, és a konyha tölgyfa ajtói a saját gyártású rusztikus vas pántokkal.”

Bár a ház még nincs kész és talán soha nem is lesz tökéletes, se fényűző, lelke van, és Martinék számára ez jelenti a nagybetűs otthont, amely ötvözi a régi idők értékeit és a modern kor kényelmét, ahova az ember szeretettel tér haza egy fárasztó nap után.

“A mesénket egy számomra kedves Wass Albert idézettel zárnám amely, a nappalinkat ékesíti egy kézműves faragott órán: “Otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon. Nem kell hozzá sok. Elég egy szoba…. ”

“Otthon az, ahova hazatérsz”

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.