Forrás: Getty

Lakásfestés télen – Tippek és tanácsok a leghidegebb hónapokra

Jó ötlet a lakásfestés télen?

A lakásfestés télen igenis jó ötlet! Sokan kifejezetten azt ajánlják, hogy télen fogjunk festéket és ecsetet. A hidegebb hónapok mellett szól az is, hogy ilyenkor valamivel olcsóbban dolgoznak a szakemberek, ilyenkor több szabad időpont közül válogathatunk, ráadásul a festék száradási ideje sem jelentősen rövidebb, mint nyáron. A nyári magas páratartalmú levegő ugyanis nem segíti elő a gyors száradást, míg a téli, száraz levegő ebben is segítségünkre lehet. Még egy előnye a téli időszaknak, hogy ilyenkor kevesebb a kiszámíthatatlan csapadék, és a száraz időkre tervezhetjük a festést.

Mire figyeljünk a téli lakásfestésnél?

  • Tervezés: Télen szerencsére a csapadék szinte teljesen kiszámítható, ezért a tervezés abszolút megvalósítható. Nézzük meg az időjárás-előrejelzést, és a száraz, hűvös napokra ütemezzük a festést.
  • Takarítás: Évszaktól függetlenül nagytakarítással kell kezdeni a festést. Alapos, szappanos vizes tisztítás és portalanítás kell ahhoz, hogy szépen száradjon a festék.
  • Glettelés és csiszolás: A glett anyag talán lassabban szárad télen, de ez nem azt jelenti, hogy kihagyhatjuk ezt a lépést. A glettelt felületek szárításához érdemes hősugárzót bevetni a hidegebb hónapok ideje alatt, hogy aztán minél hamarabb lehessen egyenletesre csiszolni a falat.
  • Szellőztetés: Akármilyen hideg is legyen kint, nem úszhatjuk meg a szellőztetést a festés során. Ha van rá lehetőséged, akkor aludj máshol a festés idején, és hagyd nyitva az ablakot órákra. De ha nincs szerencséd és otthon kell maradnod, akkor sem spórolhatod meg a szellőztetést.
  • Fűtés: Szellőztetések között mindenképp fűtsünk, hiszen a meleg, száraz levegő, amit a fűtőtest ont magából, bizonyítottan felgyorsítja a festék száradásának folyamatát.
  • Minőségi festék, kevés réteg: A téli festés során mindenképp megéri drágább, jobb minőségű festékbe fektetni, amiből akár egyetlen réteg is elég lehet. Ennek a trükknek hála (természetesen a felület nagyságától függően) egy nap is elég lehet a festéshez, és nem kell napokon át szélesre tárni az ablakokat.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.