Így ápold ősszel a gyepet – A legfontosabb tippek egy helyen

Így ápold ősszel a gyepet – A legfontosabb tippek egy helyen

Amikor rövidülnek a nappalok, és lassan búcsúzik a meleg, fel kell készítened a gyepet a hűvösebb és esősebb időjárásra. Ilyenkor merülnek fel a következő kérdések: mikor kell utoljára lenyírni a füvet? Mikor kell trágyázni? Át kell szellőztetni a gyepet? Cikkünkben ezekre adunk választ.

Ötletládához ad!

A gyep őszi gondozásának azért érdemes fokozott figyelmet szentelned, hogy biztos lehess abban, hogy a pázsit jól átvészeli a telet, és jövő tavasszal ismét szép lesz. Ha azonban ősszel nem foglalkozol a fűvel, akkor biztosra veheted, hogy a melegebb idő elérkeztével lyukas és barna foltos lesz, továbbá a moha is elszaporodik benne. Ettől azonban nem kell félned, ha betartod az alábbiakat.

Rendszeresen szedd össze a lehullott leveleket

Ahhoz, hogy a fűszálak tovább tudjanak nőni, fényre és levegőre van szükségük. Épp ezért annyira fontos, hogy legalább hetente egyszer összegereblyézd a lehullott leveleket és termést. Ezáltal megakadályozhatod azt is, hogy a moha elszaporodjon a fűben.

Tipp: Ha nincs kedved állandóan gereblyézni, akkor használd erre a célra a fűnyírót. Ebben az esetben mindössze arra kell figyelned, hogy magasra állítsd a gépet, így a fűnyíró nem a fűszálakat rövidíti, csak a leveleket szedi össze.

Moha eltávolítása

Mielőtt a gyep megkezdi a téli álmát, el kell távolítani a fűszálak közül a mohát. Ennek legideálisabb időpontja október eleje. Ehhez a munkához használj egy fűszellőztetőt, amivel hatékonyan és egyszerűen megszabadítod a gyepet a mohától. Arra azonban figyelj, hogy a gép kései ne menjek túl mélyre a földbe, nehogy megsértsék a fűszálak gyökereit. Három milliméter teljesen elegendő a moha eltüntetésére.

Felülvetés

A fűszellőztetés után azonnal látod, hol keletkeztek lyukak a gyepben. Ezekbe a lyukakba érdemes fűmagot szórni. Erre a célra kaphatók speciális fűmagkeverékek, de az is teljesen megfelelő, ha a jelenlegivel megegyező fűmagot használsz.

Őszi trágyázás

Ahhoz, hogy jól átvészelje a gyep a telet, szüksége van tápanyagokra. Ehhez egy speciális őszi trágyát használj, aminek alacsonyabb a nitrogéntartalma, így nem serkenti a fűszálak növekedését. Ezen kívül több benne a kálium, aminek köszönhetően a fagyok kevésbé tudnak kárt okozni a fűben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin