Forrás: Getty

Így ápold ősszel a gyepet – A legfontosabb tippek egy helyen

A gyep őszi gondozásának azért érdemes fokozott figyelmet szentelned, hogy biztos lehess abban, hogy a pázsit jól átvészeli a telet, és jövő tavasszal ismét szép lesz. Ha azonban ősszel nem foglalkozol a fűvel, akkor biztosra veheted, hogy a melegebb idő elérkeztével lyukas és barna foltos lesz, továbbá a moha is elszaporodik benne. Ettől azonban nem kell félned, ha betartod az alábbiakat.

Rendszeresen szedd össze a lehullott leveleket

Ahhoz, hogy a fűszálak tovább tudjanak nőni, fényre és levegőre van szükségük. Épp ezért annyira fontos, hogy legalább hetente egyszer összegereblyézd a lehullott leveleket és termést. Ezáltal megakadályozhatod azt is, hogy a moha elszaporodjon a fűben.

Tipp: Ha nincs kedved állandóan gereblyézni, akkor használd erre a célra a fűnyírót. Ebben az esetben mindössze arra kell figyelned, hogy magasra állítsd a gépet, így a fűnyíró nem a fűszálakat rövidíti, csak a leveleket szedi össze.

Moha eltávolítása

Mielőtt a gyep megkezdi a téli álmát, el kell távolítani a fűszálak közül a mohát. Ennek legideálisabb időpontja október eleje. Ehhez a munkához használj egy fűszellőztetőt, amivel hatékonyan és egyszerűen megszabadítod a gyepet a mohától. Arra azonban figyelj, hogy a gép kései ne menjek túl mélyre a földbe, nehogy megsértsék a fűszálak gyökereit. Három milliméter teljesen elegendő a moha eltüntetésére.

Felülvetés

A fűszellőztetés után azonnal látod, hol keletkeztek lyukak a gyepben. Ezekbe a lyukakba érdemes fűmagot szórni. Erre a célra kaphatók speciális fűmagkeverékek, de az is teljesen megfelelő, ha a jelenlegivel megegyező fűmagot használsz.

Őszi trágyázás

Ahhoz, hogy jól átvészelje a gyep a telet, szüksége van tápanyagokra. Ehhez egy speciális őszi trágyát használj, aminek alacsonyabb a nitrogéntartalma, így nem serkenti a fűszálak növekedését. Ezen kívül több benne a kálium, aminek köszönhetően a fagyok kevésbé tudnak kárt okozni a fűben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.