Így ápold ősszel a gyepet – A legfontosabb tippek egy helyen

Így ápold ősszel a gyepet – A legfontosabb tippek egy helyen

Amikor rövidülnek a nappalok, és lassan búcsúzik a meleg, fel kell készítened a gyepet a hűvösebb és esősebb időjárásra. Ilyenkor merülnek fel a következő kérdések: mikor kell utoljára lenyírni a füvet? Mikor kell trágyázni? Át kell szellőztetni a gyepet? Cikkünkben ezekre adunk választ.

Ötletládához ad!

A gyep őszi gondozásának azért érdemes fokozott figyelmet szentelned, hogy biztos lehess abban, hogy a pázsit jól átvészeli a telet, és jövő tavasszal ismét szép lesz. Ha azonban ősszel nem foglalkozol a fűvel, akkor biztosra veheted, hogy a melegebb idő elérkeztével lyukas és barna foltos lesz, továbbá a moha is elszaporodik benne. Ettől azonban nem kell félned, ha betartod az alábbiakat.

Rendszeresen szedd össze a lehullott leveleket

Ahhoz, hogy a fűszálak tovább tudjanak nőni, fényre és levegőre van szükségük. Épp ezért annyira fontos, hogy legalább hetente egyszer összegereblyézd a lehullott leveleket és termést. Ezáltal megakadályozhatod azt is, hogy a moha elszaporodjon a fűben.

Tipp: Ha nincs kedved állandóan gereblyézni, akkor használd erre a célra a fűnyírót. Ebben az esetben mindössze arra kell figyelned, hogy magasra állítsd a gépet, így a fűnyíró nem a fűszálakat rövidíti, csak a leveleket szedi össze.

Moha eltávolítása

Mielőtt a gyep megkezdi a téli álmát, el kell távolítani a fűszálak közül a mohát. Ennek legideálisabb időpontja október eleje. Ehhez a munkához használj egy fűszellőztetőt, amivel hatékonyan és egyszerűen megszabadítod a gyepet a mohától. Arra azonban figyelj, hogy a gép kései ne menjek túl mélyre a földbe, nehogy megsértsék a fűszálak gyökereit. Három milliméter teljesen elegendő a moha eltüntetésére.

Felülvetés

A fűszellőztetés után azonnal látod, hol keletkeztek lyukak a gyepben. Ezekbe a lyukakba érdemes fűmagot szórni. Erre a célra kaphatók speciális fűmagkeverékek, de az is teljesen megfelelő, ha a jelenlegivel megegyező fűmagot használsz.

Őszi trágyázás

Ahhoz, hogy jól átvészelje a gyep a telet, szüksége van tápanyagokra. Ehhez egy speciális őszi trágyát használj, aminek alacsonyabb a nitrogéntartalma, így nem serkenti a fűszálak növekedését. Ezen kívül több benne a kálium, aminek köszönhetően a fagyok kevésbé tudnak kárt okozni a fűben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin