Forrás: Getty

Garzonlakás előnyei és hátrányai – Neked megéri ilyen otthonba költöznöd?

Garzonlakás előnyei is hátrányai – Pozitív tulajdonságok

A garzonlakás pozitív tulajdonságait elsősorban egyedülállók vagy párok élvezhetik, akik pörgős, városi életet élnek. Számukra viszont ideális otthon lehet egy garzonlakás, mutatjuk is, hogy miért.

  • Kedvező ár: A „normális” lakásokhoz képest a garzonlakások jóval kedvezőbb áron bérelhetők és vásárolhatók meg. Ennek oka főként kicsi alapterülete, ám ez nem túl nagy probléma, ha csak 1-2 fő él benne.
  • Alacsony rezsi: Legyen szó akár a téli fűtésről, akár a nyári klímázásról, jóval kevesebb energiát kell használnunk ahhoz, hogy a kicsi, egyterű garzonlakásunkat befűtsük vagy lehűtsük.
  • Kevesebb takarítás: A letisztult berendezésű garzonlakást egyetlen óra alatt is ki lehet olyan alaposan takarítani, hogy minden csillogni-villogni fog. Mindenképp előny, ha sűrűek a napjaid, és amúgysem szeretsz takarítani.
  • Jó elhelyezkedés: A garzonlakás a belváros jellemző ingatlantípusa, ebből fakadóan pedig igen kedvező az elhelyezkedése. A pörgős életet élők számára igazi ajándék, hogy mindenhez közel vannak.
  • Multitasking lehetőségek: Mivel a garzonlakások kicsik, ezért a lakás bármelyik pontjáról kényelmesen nézheted a tévében a kedvenc sorozatodat, közben pedig főzhetsz vagy takaríthatsz.
  • Trendi berendezés: A garzonlakásban a letisztult, minimalista berendezés játszik csak, ami napjainkban iszonyú trendi. A kicsi lakást sokkal könnyebb és olcsóbb divatosan berendezni, hiszen mindenből kevés és kicsi kell.

Garzonlakás előnyei és hátrányai – Negatív tulajdonságok

A garzonlakás előnyei és hátrányai végülis nem elválaszthatók egymástól, ezért minden előnyének tulajdonképpen van egy negatív hatása is.

  • Helyhiány: A garzonlakás egyik legnagyobb hátránya a helyhiány, ám ebből profitálhatunk is, hiszen meg kell tanulnunk tudatosan élni és rendezni a környezetünket.
  • Szinte csak egyedülállóknak ideális: Nem csak a helyhiány miatt nem kedvező családoknak a garzonlakás, de abból a szempontból sem előnyös, hogy nem tudsz sehova „elvonulni”. Legyen szó munkához kötődő videóhívásról, privát telefonbeszélgetésről vagy „énidőről”, mindent egy légtérben kell csinálni a másikkal.
  • Rendetlenség mindenhol: Hiába csak a konyhapult kupis, mégis az egész lakás rendetlennek tűnhet tőle, hiszen az ágyban fekve is a mosatlan edényeket nézed.
  • Állandó szelektálás: Ha nagyobb lakásból költözöl a garzonlakásba, a cuccaid nagy részétől meg kell szabadulnod. De még ez sem elég, ugyanis állandó szelektálás nélkül előbb-utóbb nem fogsz elférni a lakásban.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.