Garzonlakás előnyei és hátrányai – Neked megéri ilyen otthonba költöznöd?

Garzonlakás előnyei és hátrányai – Neked megéri ilyen otthonba költöznöd?

Garzonlakásba költöznél? A döntés nem könnyű, hiszen jó és rossz tulajdonságai is bőven vannak ennek a lakástípusnak. A garzonlakás előnyei és hátrányai közül összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy megkönnyítsük döntésed.

Ötletládához ad!

Garzonlakás előnyei is hátrányai – Pozitív tulajdonságok

A garzonlakás pozitív tulajdonságait elsősorban egyedülállók vagy párok élvezhetik, akik pörgős, városi életet élnek. Számukra viszont ideális otthon lehet egy garzonlakás, mutatjuk is, hogy miért.

  • Kedvező ár: A „normális” lakásokhoz képest a garzonlakások jóval kedvezőbb áron bérelhetők és vásárolhatók meg. Ennek oka főként kicsi alapterülete, ám ez nem túl nagy probléma, ha csak 1-2 fő él benne.
  • Alacsony rezsi: Legyen szó akár a téli fűtésről, akár a nyári klímázásról, jóval kevesebb energiát kell használnunk ahhoz, hogy a kicsi, egyterű garzonlakásunkat befűtsük vagy lehűtsük.
  • Kevesebb takarítás: A letisztult berendezésű garzonlakást egyetlen óra alatt is ki lehet olyan alaposan takarítani, hogy minden csillogni-villogni fog. Mindenképp előny, ha sűrűek a napjaid, és amúgysem szeretsz takarítani.
  • Jó elhelyezkedés: A garzonlakás a belváros jellemző ingatlantípusa, ebből fakadóan pedig igen kedvező az elhelyezkedése. A pörgős életet élők számára igazi ajándék, hogy mindenhez közel vannak.
  • Multitasking lehetőségek: Mivel a garzonlakások kicsik, ezért a lakás bármelyik pontjáról kényelmesen nézheted a tévében a kedvenc sorozatodat, közben pedig főzhetsz vagy takaríthatsz.
  • Trendi berendezés: A garzonlakásban a letisztult, minimalista berendezés játszik csak, ami napjainkban iszonyú trendi. A kicsi lakást sokkal könnyebb és olcsóbb divatosan berendezni, hiszen mindenből kevés és kicsi kell.

Garzonlakás előnyei és hátrányai – Negatív tulajdonságok

A garzonlakás előnyei és hátrányai végülis nem elválaszthatók egymástól, ezért minden előnyének tulajdonképpen van egy negatív hatása is.

  • Helyhiány: A garzonlakás egyik legnagyobb hátránya a helyhiány, ám ebből profitálhatunk is, hiszen meg kell tanulnunk tudatosan élni és rendezni a környezetünket.
  • Szinte csak egyedülállóknak ideális: Nem csak a helyhiány miatt nem kedvező családoknak a garzonlakás, de abból a szempontból sem előnyös, hogy nem tudsz sehova „elvonulni”. Legyen szó munkához kötődő videóhívásról, privát telefonbeszélgetésről vagy „énidőről”, mindent egy légtérben kell csinálni a másikkal.
  • Rendetlenség mindenhol: Hiába csak a konyhapult kupis, mégis az egész lakás rendetlennek tűnhet tőle, hiszen az ágyban fekve is a mosatlan edényeket nézed.
  • Állandó szelektálás: Ha nagyobb lakásból költözöl a garzonlakásba, a cuccaid nagy részétől meg kell szabadulnod. De még ez sem elég, ugyanis állandó szelektálás nélkül előbb-utóbb nem fogsz elférni a lakásban.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Felújítás Íme 5 ok, miért a nyár a legjobb időzítés a kültéri festésre

Nehezen veszed rá magad a ház vagy a garázs kültéri festésére? Pedig rengeteg érv szól amellett, hogy ebben a gyönyörű időben ¬– vagy mások szerint hőségben – láss neki ennek. Elhoztuk az 5 legnyomósabbat:

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin