Erdő ihlette terek: egy tanya semmihez sem fogható nyugalma

„Amikor a tanyát megvettük, három meglehetősen elhanyagolt vályogépület várt felújításra. Szakaszosan valósítottuk meg a terveinket, végül ez a ház a nagy családi és baráti összejövetelek helyszíneként megadja nekünk mindazt, amiről álmodoztunk” – meséli Mónika és Károly.

Saját ötletek

A házaspár számára fontos volt, hogy a berendezés tükrözze a természet iránti szeretetüket, emiatt kapott erdei dizájnt a belső tér. Nem kérték lakberendező segítségét, konkrét elképzeléseik voltak a színek kiválasztásában, és sok időt fordítottak a megfelelő tárgyak beszerzésére. Az erdei hangulat a kandallóban ropogó tűzzel, a tölgyfaleveles tapétával és a fa, kő, vas alapanyagok kombinációjával tökéletesen meg is valósult.

Könyvtár a galérián

„A könyvgyűjteményünknek méltó helyet szerettünk volna találni, emiatt nem volt kérdés, hogy a nagy belmagasságot mire fogjuk használni. A galériára egy vasszerkezetű, mégis légiesen kialakított lépcső vezet fel. Ezt a részt polcoztuk be, és egy kényelmes fekvőfotellel tettük tökéletessé a zavartalan olvasáshoz. Esténként a tetőtéri ablakból csodás látvány nyílik az égboltra. Mivel itt nincs akkora fényszennyezés, mint a városokban, jó móka elidőzni a csillagok figyelésével.”

Ökomegoldások

A ház vályogból épült, ami rendkívül jó hőszigetelő, klímára nincs szükség a házban. Télen a melegről a fával fűthető kandalló és norvég fűtőpanelek gondoskodnak. A tetőt bontásból származó cseréppel fedték, és a berendezésnél is sok az újrahasznosított, illetve bolhapiacokról beszerzett darab. A régi óra a falon egy piacról került ide pár ezer forintért, a fácános kép születésnapi ajándék volt Mónikától a férjének, az étkező székeit a kidobástól mentették meg, és újrakárpitoztatták őket. A fürdő kőmosdója egy kecskeméti kereskedésből érkezett a házba, és a különleges, fémhatású csempékre is egy itteni üzletben bukkantak.

Forgalmi dugó

Bár nem vagyunk messze Kecskeméttől, előfordul, hogy a fiunk forgalmi dugó miatt késik az első óráról. Annyi különbséggel, hogy itt nem autók okozzák, hanem egy tehéncsorda vonulását vagy egy páva hosszan tartó táncát kell kivárnunk és végignéznünk az út kellős közepén.

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.