Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Lehet belőle komposzt

Ami a legtöbbünknek eszébe jut az őszi levelek felhasználásakor, az a komposzt készítése. A komposztálás nagyon egyszerű: a levelek mellett szükség van még konyhai zöld hulladékra. Ezekből az anyagokból felváltva rakjunk a komposztba, vékonyan rétegezve egymásra. Hagyjuk így állni télen, néha pedig forgassuk át, hogy levegőzni tudjon. Tavasszal már kész is a használható komposzt, amit a veteményes kertben máris hasznosíthatunk.

Levélpenész kitenyésztése

A levélpenész a komposzthoz hasonló, tápanyagokkal teli szerves anyag, amit a zöldségek és gyümölcsök nagyon szeretnek, ráadásul a virágok ültetéséhez is kiváló. A leveleket itt nem kell rétegesen elhelyezni, elég csak lefedni őket kész komposzttal vagy termékeny földdel. Hónapokkal később pedig már kész is a levélpenész.

Mulcs készítése házilag

Készíthetünk mulcsot is a lehullott levelekből. Ehhez fel kell aprítani a leveleket, majd hagyni őket kiszáradni a tél folyamán. Nyáron segít a földben tartani a nedvességet, valamint jól jön a gazok elleni küzdelemben is. Amikor lebomlik, akkor tápanyagot ad a növénynek.

Tegyük el őket későbbre

Ha nem tudjuk hirtelen felhasználni az összes falevelet, akkor sincs gond, el tudjuk őket tenni későbbi használatra. Akár tavasszal is fel tudjuk használni azokat a mulcshoz vagy a komposzthoz.

Tápanyag a fűnek télen

Ha tele van az udvarunk lehullott falevéllel, de nem akarjuk őket összeszedni, akkor elég csak átmenni rajtuk fűnyíróval. A fűnyíró pengéi apróra fogják vágni a leveleket, amik a télen lebomlanak, így folyamatosan táplálják majd a gyepet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin