Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Lehet belőle komposzt

Ami a legtöbbünknek eszébe jut az őszi levelek felhasználásakor, az a komposzt készítése. A komposztálás nagyon egyszerű: a levelek mellett szükség van még konyhai zöld hulladékra. Ezekből az anyagokból felváltva rakjunk a komposztba, vékonyan rétegezve egymásra. Hagyjuk így állni télen, néha pedig forgassuk át, hogy levegőzni tudjon. Tavasszal már kész is a használható komposzt, amit a veteményes kertben máris hasznosíthatunk.

Levélpenész kitenyésztése

A levélpenész a komposzthoz hasonló, tápanyagokkal teli szerves anyag, amit a zöldségek és gyümölcsök nagyon szeretnek, ráadásul a virágok ültetéséhez is kiváló. A leveleket itt nem kell rétegesen elhelyezni, elég csak lefedni őket kész komposzttal vagy termékeny földdel. Hónapokkal később pedig már kész is a levélpenész.

Mulcs készítése házilag

Készíthetünk mulcsot is a lehullott levelekből. Ehhez fel kell aprítani a leveleket, majd hagyni őket kiszáradni a tél folyamán. Nyáron segít a földben tartani a nedvességet, valamint jól jön a gazok elleni küzdelemben is. Amikor lebomlik, akkor tápanyagot ad a növénynek.

Tegyük el őket későbbre

Ha nem tudjuk hirtelen felhasználni az összes falevelet, akkor sincs gond, el tudjuk őket tenni későbbi használatra. Akár tavasszal is fel tudjuk használni azokat a mulcshoz vagy a komposzthoz.

Tápanyag a fűnek télen

Ha tele van az udvarunk lehullott falevéllel, de nem akarjuk őket összeszedni, akkor elég csak átmenni rajtuk fűnyíróval. A fűnyíró pengéi apróra fogják vágni a leveleket, amik a télen lebomlanak, így folyamatosan táplálják majd a gyepet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin