Forrás: Getty

Az Instagram sztárnövénye: így gondozd a lantlevelű fikuszt

Mit kell tudni a lantlevelű fikuszról?

A lantlevelű fikuszok Afrika trópusi részein őshonosak, ahol nagyon meleg és párás körülmények között élnek. Emiatt kicsit nehézkesen szokták meg a hűvös vagy száraz levegőjű lakásokat. Szerencsére szívós növények, ezért meghálálják, ha megpróbálod megteremteni nekik az afrikai körülményeket.

A lantlevelű fikusz nyurga, magasra növő növény, aminek törzsén nagy levelek vannak. Nem túl terebélyes, viszont határozottan jól tölti meg az ürességtől pangó sarkokat.

  • Fényigény

A fikusznak világos, szűrt fényre van szüksége ahhoz, hogy növekedjen és a legjobb formáját hozhassa. Ellenben a közvetlen napfény – különösen a forró délutáni napsütés – megégetheti a leveleket. Bár rossz fényviszonyok mellett is túlél a növény, nem fog fejlődni. A szakértők azt javasolják, hogy ablak közelébe tedd a fikuszt, viszont közepes vastagságú függönnyel védd az erős sugaraktól.

  • Talaj

A talajigény tekintetében a lantlevelű fikusz kifejezetten alacsony igényű. Csupán arra van szüksége, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni a cserepéből. Az általános szobavirágok számára készült virágfölddel nem lőhetsz mellé.

  • Hőmérsékelt és páratartalom

Mint említettük, az afrikai trópusi éghajlatról származó növényről van szó, ezért a meleg, párás levegőt kedveli. Tartsd a legmelegebb szobában, és a fűtési szezonban naponta kétszer permetezd desztillált vízzel.

  • Vízigény

A fikusznak viszonylag magas vízigénye van, ezért sose hagyd, hogy a talaja teljesen kiszáradjon. Ez általában heti öntözést jelent, viszont tavasszal, az aktív növekedés időszakában akár heti két locsolásra is szüksége lehet.

A szakértők tippjei:

  • Forgasd két-három naponta a fikuszt a fény irányába, hogy egyenletesen nőjön.
  • Hetente vagy kéthetente egy nedves ruhával portalanítsd a leveleit. Ez nemcsak szebbé teszi a virágot, de a növény fotoszintéziséhez is segítséget nyújt.
  • Fakulni kezdenek a növényed levelei? Több, mint valószínű, hogy vízhiányról van szó, ezért növeld a locsolás gyakoriságát vagy a víz mennyiségét.
  • A fikuszok érzékenyek a talaj magas sótartalmára, ezért ajánlott havonta átmosni a talaját, hogy kimosódjon belőle a felesleges só.
  • A mindennapos permetezés helyett teheted egy vízzel töltött kavicsos tálcára is a cserepet, feltéve, hogy az edény alja nem ér a vízhez.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.