Az élet a legnagyobb rendező: ez a 25 nm-es bájos zalai présház a tökéletes bizonyíték rá

Az élet a legnagyobb rendező: ez a 25 nm-es bájos zalai présház a tökéletes bizonyíték rá

Minden a coviddal kezdődött. Barusnak és férjének a világjárvány miatt kellett lemondania téli nyaralását, az erre félretett pénzt azonban mindenképp szerették volna valami hasznosra költeni. Így jött az ötlet: keressenek maguknak egy eldugott kis helyet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

„Elsősorban az Őrség és Göcsej jött szóba, mivel a férjemmel nagy erdőjárók vagyunk, ott tudunk igazán feltöltődni. Leültem a számítógép elé, és elkezdetem ingatlanok után nézelődni. Emlékszem, először azt hittem, el vannak írva az árak, mert ahhoz képest, amire számítottam, egy nullával kevesebb volt a hirdetésekben. Összeírtam pár házat, és egy napot rászántunk, hogy megnézzük őket” – idézi fel a kezdeteket Barus. Hozzáteszi: nem is magán a házon volt a hangsúly, hanem a környezeten. Olyat szerettek volna találni, ami – ahogy mondani szokták – az Isten háta mögött van 2 lépéssel, így a csend, a nyugalom és a madárcsicsergés garantált.

Így akadtak rá erre a kis eldugott házikóra Pákán, az erdő szélén. Az állapotával nem is törődve egyből beleszerettek, és egy kevés pénzzel kipótolva a nyaralásra félretettet összeget megvásárolták. „30 év házassággal és három gyerekkel magunk mögött megvettük életünk első kis kunyhóját.”

A présház eredeti állapota

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Ez egy kis 25 nm-es présház, amiben még ki kellett alakítaniuk egy picike fürdőszobát is, amit az egyik helyiségből választottak le. A maradékból lett a konyha. Barus sokat rajzolgatott esténként, azt próbálgatta, hogyan tudnák kihasználni legpraktikusabban az amúgy is pici teret. Így lett a hűtőnek például egy kis mélyítés, hogy ne foglaljon helyet a konyhában – ami egyben a zuhanyzó egyik fala is a másik oldaláról. „Lett még két helyiségünk az előszoba és háló mellett. Szakembereket csak a legszükségesebb munkálatokhoz hívtunk. Ők a fal állapotát hozták helyre, és kibontották a betonból készült prést. A szükséges vezetékeléseket egy villanyszerelő csinálta. Egy kedves ismerősünk pedig a gipszkartonfalat tette be a zuhanyzóhoz és burkolt. A vízvezetékeket, kiállásokat, vizesblokkokat, a vakolást, glettelést, festést mi ketten csináltuk. Az ajtót asztalossal kellett csináltatni, mert 190 cm magas ajtót nem lehet kapni. A színt már én adtam neki, mert amikor mondtam, hogy szürkés, barnás, zöldes, koszos, kopott színt szeretnék, a szakember kinevetett. Mondjuk, nem is csodálom, és igazából pedig talán egy kicsit örültem is neki, mert már láttam a lelki szemeim előtt a kész ajtót – meg amúgy is nagyon szeretek barkácsolgatni.”

A berendezési tárgyakat és bútorokat a bolhapiacról szedték össze Barusék, de van kedvenc kerámikusuk is Alsópáhokon, a Sártekerő, ahova rendre ellátogatnak. Ahogy mondja: ez a kincsvadászat számára már-már hobbi. „Annyira izgulok már előző este, mint a gyerekek a búcsú előtt, alig tudok aludni. Szinte minden alkalommal találunk valami olyat, hogy majd’ kiugrok a bőrömből – ebből persze az árus előtt nem mutatok semmit (nevet).”

Az így vett bútorokat maguk is csiszolták, pácolták vagy lazúrozták, mert szeretik a fa erezetét, mondván: attól olyan, mintha lélegezne a fa, nem pedig fuldokolna sok réteg festék alatt.

„Nem direkt lett ilyen stílusú a kis ház, hanem egyszerűen ezek a dolgok akartak velem jönni a bolhapiacról. Ezeknek a tárgyaknak történetük van. Életek, szaktudás, sorsok vannak mögöttük. Mentjük a múltból, tiszteljük a jelenben, és őrizzük a jövőnek.”

Galéria / 22 kép

Megnézem a galériát

„Amikor csak tehetjük, ott vagyunk a présházban. Június közepén-végén van a szentjánosbogarak rajzása, akkor kötelezően menni kell. A ,,kertben” az apró zöld villanások hihetetlen látványt nyújtanak. Mintha káprázna az ember szeme. Mesebeli! Ősszel a szarvasbőgés kihagyhatatlan, de igazából még külön program sem kell, mert egy sima hétvége is varázslattal teli, elég, ha csak mókusokat figyeljük a diófán, vagy őzeket a kertben. A templom harangja pedig minden órában más dallamot játszik, ami zene füleinknek a sok csoda mellett.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin