Forrás: Getty

A 6 leggyakoribb hiba, amit a szobanövényeink gondozása során elkövetünk

1. Vízbe fojtod a növényeidet?

Sokan úgy gondolják, hogy a növényeket naponta kell öntözni, de ez nem mindig igaz. A legtöbb cserepes jobban kedveli az alapos, de ritkább öntözést. Az evolúció során ugyanis megtanultak alkalmazkodni a szárazsághoz. Ne fojtsd el őket vízzel, várj, amíg a föld kiszárad a felszín alatt, és csak akkor vedd elő újra a locsolókannát.

2. Túl sok napfény égeti a növényeket?

A napfény nélkülözhetetlen a fotoszintézishez – de a túl sok fény megégetheti a növényeket. Még a napfényt kedvelő növények is jobban fejlődnek, ha időnként pihenhetnek egyet az árnyékban. Tegyél fel egy könnyű, félig átlátszó függönyt a napfény szabályozására, vagy helyezd a cserepest olyan helyre, ahol nem éri egész nap direkt napfény.

3. A csereped nem rendelkezik vízelvezető lyukakkal?

A díszcserépek gyakran nem rendelkeznek vízelvezető lyukakkal, ami a víz pangásához és gyökérrothadáshoz vezethet. A megoldás egyszerű: válassz tartót – még ha kevésbé mutatós is –, amelynek van ilyen vízelvezető az alján, így szabályozhatod a növény vízfelvételét.

4. Túl kicsi vagy túl nagy cserép?

A növény gyökereinek elegendő helyre van szükségük, de nem túl nagy helyre. Fajtánként eltérő, melyik virág mit igényel, ennek érdemes célzottan utánajárnod. Találd meg a növény méretéhez aktuálisan passzoló átmérőt, és ültesd abba. És ne feledd, időnként muszáj egy nagyobb cserépbe költöztetned a zöldet, olyanban, amelynek átmérője 1-2 cm-rel nagyobb, mint a jelenlegi.

5. Elfelejted a tápoldatot?

A beltéri növényeknek is szükségük van tápanyag-utánpótlásra, ugyanúgy, mint a szabadban élő társaiknak. Érdemes időről időre tápoldatoznod őket a fajtának megfelelő készítménnyel – különösen az aktív tavaszi és nyári szezonban.

6. A páratartalom nem megfelelő?

Minden növény más környezethez alkalmazkodott. Ha a növényednek magasabb páratartalomra van szüksége, használj párásítót, költöztesd a fürdőszoba vagy a konyha közelébe, de akár már az is sokat segít, ha egy nedves kavicsokkal teli tálcára teszed.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.