Maradjanak ruháink (is) jó formában!

7 tipp a fenntartható ruhaápoláshoz

Az Electrolux segítségével összeszedtünk néhány hétköznapi trükköt, melyek segítségével egyszerűen, ugyanakkor fenntarthatóan gondoskodhatunk ruháinkról.

1. Mossunk alacsonyabb hőfokon!

Ha 40 fok helyett csak 30 fokon mossuk ruháinkat, akár 35%-kal csökkenthetjük az energiafogyasztást. Bár ez csak 10 fok különbség, de hatalmas változást jelenthet a környezetterhelés csökkentésében és a ruháink állapotának megőrzésében is. Nem is beszélve arról, hogy spórolhatunk is.

Maradjanak ruháink (is) jó formában!

2. Mosás helyett frissítsük fel gőzprogramon!

A csupán pár óráig hordott ruhákat mosás helyett sokszor elég csak gőzprogramon felfrissíteni. Ezzel több mint 40 liter vizet takaríthatunk meg programonként.* A gőz ráadásul a gyűrődések jelentős részét is kisimítja, így a vasalásban is segít.

3. A gyapjút inkább szellőztessük

A gyapjút nehéz úgy mosni (nem is mindig lehet), hogy ne menjen össze. Jó hír, hogy a gyapjúnak víz helyett amúgy is inkább levegőre van szüksége. Tegyük vállfára a gyapjúruhát és akasszuk a nyitott ablakba, vagy tegyük ki az erkélyre (csak száraz időben!). Fél nap alatt (főleg, ha egy kis légmozgás is van) tiszta illata lesz. Ha csak a lakásban tudjuk szellőztetni, akkor hagyjuk elől pár napig.

Maradjanak ruháink (is) jó formában!

4. Használjunk minden ruhához megfelelő mosószert!

A színes ruhák mosásához használjunk folyékony mosószert! A por állagú tisztítószerek fehérítőt is tartalmaznak, amitől a ruhák kifakulhatnak. A fehérekhez viszont használjunk fehérítős mosószert, hogy ne szürküljenek el.

5. Ne hagyjuk ki az öblítőt

Az öblítő a ruháknak olyan, mint a hajbalzsam a hajnak. Védi a szövetszálakat és erősíti az anyagot. Így hosszabb ideig hordhatjuk kedvenc holmijainkat. Használjuk minden mosásnál, kivéve amikor a technikai ruháinkat tisztítjuk!

Maradjanak ruháink (is) jó formában!

6. Figyeljünk a mosószeradagolásra, vagy bízzuk a mosógépre

Az, hogy mennyi mosószerre van éppen szükség, az a töltet mennyiségén és a víz keménységén is múlik. Ha túl sok mosószert használunk, a ruhák kifakulhatnak, a szövetszálak sérülhetnek. Ha túl keveset, a ruhák elszürkülhetnek. Figyeljük a mosószer és az öblítő csomagolásán feltüntetett adagolási útmutatót. Vagy, legközelebb választhatunk Electrolux AutoDose funkciós mosógépet, amely magától adagolja a megfelelő mennyiségű mosószert és öblítőt.

7. Használjunk Outdoor programot a technikai ruhák tisztításához

A technikai ruhákat mossuk speciális tisztítószerrel (túraruházati- és nagyobb sportboltokban kapható), majd szárítsuk gépben, outdoor programon. A meleg levegő segít visszaállítani a technikai ruhák speciális funkcióit (akkor is, ha korábban már beázott a dzseki vagy átfújt rajta a szél). Így hosszú ideig véd a hidegtől, a széltől és az esőtől is.

Maradjanak ruháink (is) jó formában!

A fenntartható ruhaápoláshoz (folttisztítás, régi ruháid átalakítása, elszakadt holmik javítása stb.) még több tippet és ötletet találunk ide kattintva.

*Electrolux összehasonlító teszt: 1 kg finom ruhanemű Delicate programon mosva kontra FreshScent programon felfrissítve.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.