Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Az elmúlt években az Egerhez közeli Noszvaj az ország egyik legismertebb kiránduló- és pihenőhelye lett. A Bükk lábánál fekvő település egy völgybe épült, az erdei túrák mellett a központjában lévő tónál is sétálhatnak a látogatók. A sűrű csertölgyes erdő a nyaralóövezetet is zölddé és árnyékossá varázsolja, még a legmelegebb napokon is. A település négyévszakos, itt nem csak a nyár a szezon, egész évben jönnek vendégek, hogy kiszabaduljanak a városi élet rohanásából, és beszívják az oxigéndús levegőt. A vendégházak egy része meglévő épületek felújításával jött létre, mások újszerű építészeti megoldásokkal kapcsolják össze a természeti és épített környezetet. Siklósi Zoltán szintén ebben a faluban látta meg a lehetőséget, így jött létre a Fekete Rigó, ami elkészülte után már másoknak is adott inspirációt hasonló épületek létrehozására.

A madarak között

Az elvonulós szabadság a városból nézve nagyon jó ötletnek tűnik, de azért mégis szeretjük, ha a közelünkben vannak emberek, és egy sétával elérhető egy finom vacsora. – Az erdei kabin életérzést akartuk megvalósítani, de mégis a civilizáció közelében – mondja Zoltán. – Ezért is választottuk azt az utcát, ahol más vendégházak is vannak. A megvett telek egy meredek, szinte dzsungelszerűen benőtt domb­­oldal volt, ide álmodtuk meg a könnyűszerkezetes épületet. Az utca másik oldalán a Fekete Rigó két testvére, a külsejében lényegében csak színben eltérő Sárga Rigó és a kisebb Mini épült meg, amik így egységes képet adnak, mégis teljesen elszeparáltak. A célkitűzés az volt, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk egy minőségi épületben.

A terveket Csongrádi János építész készítette, a kivitelezés helyi és környékbeli szakemberekkel, a tulajdonos állandó felügyeletével és részvételével zajlott. A Fekete Rigó tervének kiindulása az volt, hogy a domboldalból szinte dárdaként álljon ki a ház. Nem volt kérdés, hogy bár többe kerül, de lábon álló épület készüljön, a ház alá nem készül támfal, feltöltés. Így tényleg olyan érzést kelt, mintha lebegne a fák között. A völgyre néző épület tájolása déli-délkeleti, homlokzatán hatalmas üvegfelület engedi be a napfényt egész évben, az intimitásról és sötétítésről fekete reluxa gondoskodik. A nyári hőségben az árnyékolást a domboldal fái is megoldják, és a házat gondosan úgy helyezték el, hogy az építés során csak kettőt kellett kivágni közülük. A harmonikaszerűen nyíló üvegfalnak köszönhetően a kint és a bent szinte egybeolvad, mintha a szoba is az erdőben lenne. A teraszt falamellás árnyékoló teszi intimmé és árnyékosabbá. A ház formájának különlegességét nemcsak a lebegő elhelyezés, hanem az aszimmetrikus tető is adja, ez a galéria jobb kihasználhatóságának érdekében is lett így.

Kis alapterületen, kompromisszumok nélkül

A könnyűszerkezetes épület különleges megoldásokkal készült. – Lényegében ipari csarnokok technikáját használtuk, a fémszerkezetet azonban látszani hagytuk a belső térben. Ezt a lofthangulat miatt is akartuk így – mutatja a feketére festett, rusztikus hatást keltő fémoszlopokat, I-gerendákat a tulajdonos. A ház külseje fekete faborítást kapott, a belső tér pedig tölgyszínű rétegelt lemezből készült. A belső tér színei itt már el is dőltek. – Nem véletlenül hívjuk Fekete Rigónak a házat, a külső és a belső színei is a fekete és a natúr tölgy. Ettől a szinte monokróm összeállítástól még a kiegészítőkben sem tértünk el. A letisztult színvilág megnyugtató, az épület pedig kis alapterületen is teljes kényelmet nyújt. A nagyjából harminc négyzetméteres belső térben elfért egy kényelmes fürdőszoba, egy kis konyha, egy kétszemélyes szauna és egy tágas nappali, ami a teraszra nyílik. A Thermowood borítású teraszon fakádban fürödhetnek a vendégek. A galériára került a hatalmas franciaágy. Különleges megoldás a galéria sarkánál rögzített háló, amiben feküdni igazán különleges élmény.

Aprólékosan megtervezett belső tér

– A berendezésnél is törekedtünk a legjobbra – mutatja a gondosan kiválasztott elemeket Zoltán. – A fa és fém találkozása gyönyörű felületeket ad, például a lépcsőkorláton. A lépcsőfokok, a kifejezetten ide készült bútordarabok is egymáshoz passzoló tölgyárnyalatban készültek el. A konyha és a fürdőszoba fekete színt kapott, a padlóra sötétszürke greslapot választottunk. Itt minden megoldás nagyon komoly átgondolás eredménye, én lényegében az építkezés minden napján itt voltam, mértem, terveztem, válogattam. Az elején próbáltam inspirációkat keresni interneten, de aztán rájöttem, hogy amit ott látok, nem feltétlenül valós, így a saját ízlésemre hagyatkoztam. A tervezés olyan átgondoltan folyt, hogy a hálószobába kerülő könyvek is mind fekete borítójúak, és a falakon látható dekorációk egyenként, gondos válogatás után kerültek ide. A fekete-fehér fotók részben vászonképként, részben fekete keretben kerültek fel. A berendezés másik fontos szempontja a minőség volt, amit a kávéfőző, a hatalmas tévé, a játékok is képviselnek, ahogy a konyhaszekrényből előkerülő étkészlet és poharak is.

Az eredmény lenyűgöző: a ház külseje minden arra járó figyelmét felkelti, a belseje pedig valóban elvonulásra, pihenésre, sőt akár kreatív munkára csábít.

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.