Macskaköves út és háza

Macskaköves út és háza

Szemmágnesből jó néhánnyal büszkélkedhet ez a főváros közelében lévő ház. Vonzza a tekintetet az épület, a kert, akárcsak a benne futó macskaköves út. Az ingatlant tulajdonosai, akik negyedszázadon keresztül lakták, nemrég eladták. Cikkünkben az eladó és a vevő motivációira egyaránt fény derül.

Ötletládához ad!

AZ ELADÁSOKA

Az egyik jól ismert forgatókönyv szerinti. A házaspár három gyereke kirepült, a ház pedig túl nagynak bizonyult két személynek. Az ingatlant piacra dobták, de nem igazán talált be azoknál, akiknek mostanában van pénzük házat venni. A csokos generáció, a húszas, harmincas éveikben járók inkább a minimalista stílusú, modern otthonokat keresik, a polgári hangulat az ő köreikben nem menő, a kert sokak szerint óriási, a fűnyírás meg hát ugye eszi a szabadidőt…

Olvasd el ezt is!Befigyel a természet

A VEVŐMEGÉRKEZIK

Nem isjött egy darabig a megfelelő vevő, aztán egyszer csak felbukkant a horizonton.Negyvenes, a csokból életkori adottságok miatt kiszorult kisgyermekes párkezdett ismerkedni az ingatlannal. Nekik tetszettek a látottak, mind a házformája, mind a belterekben uralkodó polgári hangulat, és végre találtak egyolyan ingatlant, ami építészetileg is rendben volt. Jelen esetben a minőségianyaghasználat laikusként is szembetűnt, pláne a korábban több tucat MekkElek-módon kivitelezett ingatlan megtekintése után.

MINDENKIKÍVÁNCSI

A vevő a teret nemcsak belül igényelte, nagy telket is akart, tudva azt, hogy a megfelelő méretű terület védvonal a szomszédoktól, a nyugalom és a zavartalan egymás mellett élés záloga. A fűnyírás problematikáját pedig egy traktorral igyekeznek majd megoldani. Az eladó és a vevő tehát egymásra találtak. Míg az adásvételek jobbára stresszeltek, a folyamat során a kölcsönös bizalmatlanság az alapfelállás, itt ilyesmiről nem volt szó. Sokat segített a helyzeten, hogy kíváncsiak voltak egymás történeteire, a vevő a ház múltjára, formálódására, a kert titkaira, az eladó pedig a leendő lakók élethelyzetére és arra, mihez kezdenek majd a csoda szép birtokkal.

KEZDETBENVOLT A PARCELLA

Abeszélgetés jó műfaj, ajánljuk mindenkinek, mert sok minden kiderül egy házrólés lakóiról. Itt például az, hogy az agglomerációba vágyó házaspár 1993-banengedhette meg magának, hogy telket vásároljon, mindjárt kettőt. A dupla telekazért kellett, mert Ildikó a nagy kert illúziójával gyermekkora csodálatosmátyásföldi éveit kívánta visszaidézni. A parcella elmondása szerint amegvásárlás pillanatában elég lehangoló volt, a telkeken egyetlen fa volt, aztis ki kellett vágni, majd egy kertész vette kezelésbe a terepet. Az ő és az ittlakók keze munkája az elmúlt 25 évben egy szép, beállt kertet eredményezett.

A SLOWLIFE TEREPE

A házat Ildikó osztálytársnője tervezte. Azazonos iskola azonos látásmódot, értékeket adott, a terven változtatni semkellett. A ház központi élettere a középső szint két hálóval, kis méretű, deszeparálható konyhával, étkezővel, nappalival, ahol födémkibontás növeli amagasságot, a teret pedig egy lépcsőfok tagolja, ami jelzésértékű, a funkciókelkülönülésének ad hangsúlyt. A térben rendkívül sok a faanyag, burkolatok,nyílászárók, bútorok formájában. A berendezés nem a múló divathóbortok menténlett összeválogatva. Decens, polgári, amindenki által vágyott slow life-ot juttatja észbe. A domb nem volt része eredetileg a kertnek, aházalap kiásásából keletkezett földet oda hordták a munkások, és ha már ottvolt, erre épült a terasz. Innen is jó a kis falucska tornyát nézni vagy sokadjárarácsodálkozni a szépen rakott macskakőre, melyek valaha a Népszínház utca részei voltak. Ildikó és Tibor,amikor még lehetett, megvásárolta. Ha úgy vesszük, történelmi kövekenlépkedhetünk, hiszen az utca sokat látott a vérzivataros XX. század történéseiből.Konflisok hajtattak rajta, a Nemzeti Színház színésznői kocogtatták sarkukkal.Egy darabka történelem, ugyanakkor egy falat a nagyvárosból az agglomerációnyugalmára vágyó új lakóknak, akiknek otthonával még visszatérünk, hogy lássuk,ők mivé formálták a teret.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2019/03-as számában jelent meg.

Fundatipp
Ne húzd tovább, vágj bele mielőbb te is otthonod felújításába!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Kert Unalmas a kerted? Válaszd ezeket a mutatós növényeket, hogy trendi legyen az udvar!

Szeretnél te is mutatós kertet? Ha imádsz kertészkedni, és a kényesebb növényekkel is remekül bánsz, akkor az alábbi listából válassz magadnak egy (vagy több) növényt.

Gyerek A legötletesebb gyerekszobák, melyektől tuti leesik az állad – GALÉRIA!

Gyerekkorodban te is a tökéletes szobáról álmodoztál? Ezzel nem vagy egyedül! Összeszedtük a legbámulatosabb gyerekszobákat, melyekre igazán büszkék lehetnek a kreatív szülők.

Tipp 5 káprázatos húsvéti asztaldísz – Így lesz a Te ünnepi asztalod a legszebb

A tavasz egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, amit rokonlátogatásokkal és családi összejövetelekkel szoktunk még különlegesebbé varázsolni. Ezeknél a találkáknál központi szerepe van az étkezésnek is, így ajánlott nagy figyelmet szentelni az asztal dekorálására is. Ennek pedig elengedhetetlen kelléke a húsvéti asztaldísz.

Tipp Ki szeretnéd festeni a hálót? Íme, a 9 legjobb szín ebbe a szobába

Tervben van a hálószoba kifestése, de ötleted sincs, hogy milyen színűek legyenek a falak? Akkor olvasd el a cikkünket, hogy könnyebben tudj dönteni.

Tipp 3+1 trendi DIY húsvéti ajtódísz – Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!

Tavasszal nem csak a medve, hanem az ember kreativitása is felébred a téliálomból, ezért a húsvéti készülődés során bátran merjünk DIY projektekbe fogni. A „készítsd el magad” díszek nemcsak olcsóbbak és egyedibbek, de az egész család ki tudja venni a részét az elkészítésből. Az alábbi 4 húsvéti ajtódísz tökéletes választás kisgyermekes családoknak is, a legkisebbek segítségével is mutatós végeredményt kaphatunk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin