Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Másik lakás, más alaprajz, csúszások és meglepetés színek. Sok minden történt, mire létrejött az a kissé glamúros, nőies hangulatú otthon, ahol a háziasszony ma kisfiával él. A munkájában pontos tervezéshez szokott tulajdonos minden változtatás után újratervezett, és gyorsan meghozta a szükséges döntéseket, így végül is nem is volt fájdalmas a folyamat, és ma már egyértelműen pozitívként értékel sok változtatást.

Áttervezett alaprajz

A kis család egy nagyobb lakást keresett, ahol jobban elférnek. Egy, a hegyoldalban épülő társasházban a harmadik emeleten meg is találták az ideálisat, de máris jött az első fordulat. Valaki az egész emeletet megvette, így egy lehetőség maradt, egy földszinti, kertkapcsolatos lakás. – Valójában utólag már egyértelmű, hogy ez jobb megoldás volt, hiszen a megbízónk kisfia nagyon szeret kint lenni, a nagy terasz és a kert egy lekerített része csak az övék – mutatja a hatalmas, üveges teraszajtón túli területet Bugner Szilvia belsőépítész, lakberendező, a Mostdays Interiors alapító tulajdonosa.

Lakberendező bevonására nem véletlenül volt szükség. A hosszúkás, viszonylag keskeny téglalap alakú lakás alaprajzába jócskán belenyúltak még az építkezés ideje alatt. – A kiindulópont az volt, hogy legyen egy nagy tér, amiben helyet kap a kényelmes konyha, az étkező és egy nagy nappali is. A tulajdonos azt kérte, hogy inkább legyenek kisebbek a hálószobák ennek rovására. Ehhez persze falakat mozgattunk, és ez indokolja azt is, hogy a konyhában nem egyenletes az ablakok kiosztása – magyarázza a szakember, aki egy barát ajánlására került a projektbe.

A tervező és a megrendelő gyorsan megtalálta a közös hangot, és nagy egyetértésben fogtak a munkához. Az eredeti tervekhez képest megnövelték a konyhát, feláldoztak egy fürdőszobát, így végül egy nagy zuhanyzós, kádas fürdő és egy plusz külön wc került a lakásba. A nagy közös tér mellett a hálószoba és egy kisebb nappali, játszószoba nyílik a folyosóról. Ez utóbbiból érhető el gyerekszoba. – Talán szokatlan megoldásnak tűnik, hiszen ez egyenesen nyílhatna a folyosóról is, de a háziasszony nem érezte volna biztonságosnak és elég kuckósnak, ha a gyerekszoba ajtaja a bejárathoz olyan közel van – mondja Szilvia.

Skandináv helyett glamúr

A következő mindent felforgató változtatás az elképzelt stílus újragondolása volt, amihez szintén rajtuk kívül álló ok vezetett. – A látványterveken szürke nyílászárók szerepeltek. Amikor komoly csúszással, de végül bekerültek az ablakok, akkor láttuk, hogy sötétbarnák. Addigra azonban már megvolt a kidolgozott terv, skandináv stílusban, a középpontban egy hatalmas, zöld kanapéval – emlékszik vissza a tervező.

Az újratervezés nem csak a színeket érintette, teljes stílust váltottak. – Azt gondoltuk, akkor engedjük el a skandináv irányt. Szerencsére a már ahhoz kiválasztott fehér, mosott tölgypadló sokféle stílusba illik, azon nem kellett változtatni. Az elhatározás az lett, hogy elegáns, glamúros ihletésű enteriőr szülessen, amihez selymes, bársonyos textúrákat, sok fehéret és finom színeket használtunk. A kiindulás a semleges alap volt, éppen ezért lett a konyha minden eleme fehér, amit még fogantyúk sem törnek meg. Mivel a kisfiú zongorázni szeretne, az ő fehér hangszerét is a konyhába integráltuk. Az ablakok egyenetlen elosztását áttetsző textilből készült, fehér római rolók tüntetik el.

A konyha így nem tolakszik a középpontba, annál hangsúlyosabb a rózsafa étkezőasztal és a fölé került lámpa. – Az asztalt a tulajdonos választotta a már meglévő fekete székeihez. A lámpa pedig szintén meglepetés volt. A megrendelt darab ugyanis nem ilyen színű lett volna, de ahogy megérkezett, azonnal meg is határozta a réz-arany-sárga színeket, amelyek máshol is előkerülnek – mutatja Szilvia. – Például a már meglévő Chagall-nyomaton, ami új keretben a kanapé fölé került.

Időnként fárasztó lehet az újratervezés, de gondoljunk arra, hogy közben javíthatjuk is az esetleges hibákat!

Ügyes trükkök, testre szabva

A lakásban számtalan olyan trükköt használtak, amivel testre szabták a berendezést. – A nappali és a háló közötti falnál van két teherviselő oszlop. E közé került a nappali beugrójába a szintén fehér, semleges hátteret adó könyvespolc. A másik oldalon, a hálószobai ágy két oldalán szintén a falba süllyesztve két keskeny beépített szekrény fért el.

A lakás berendezésébe természetesen a tulajdonos is beleszólt. Egyrészt hobbi fengsujrajongóként az alaprajz átgondolásában is részt vett, és nem csak a praktikum szempontjából. De még inkább a színek kiválasztásában vette figyelembe az ősi tudást. Neki köszönhető az is, hogy a páros elemek több helyen is megjelennek, mint például a nappali két fotelje esetében. Mivel a háziasszony magas, arra is figyeltek, hogy a kanapé se legyen alacsony. – Már csak a konyhába kellene valami piros – mutatja a nagy felületeket.

A gyerekbirodalom két szobából is áll, bár a kis nappali vendégszobaként is működik, amikor például a nagyszülők érkeznek látogatóba. A fiú hálószobájába ő maga választott egy látványos, bölényes tapétát. Ezt a teret már meglévő bútorokkal rendezték be, a kék ágytakaró szintén fengsujszempontok miatt került ide. A hálószobába a háziasszony választotta a finom árnyalatú tapétát, és a nagy, fekete és tükörajtós gardróbszekrényt, ami centire pontosan a kinézett helyre illeszkedik.

A lakás egyik leglátványosabb helyisége a fürdőszoba. A márványmintás, nagy alapterületű falicsempe és a szürke padlólap hideg érzetet is kelthetne, de a természetes fény és a viszonylag nagy alapterület máris barátságosabbá teszi a teret. A szabadon álló kád és az épített zuhany mellett kényelmesen elfért a mosógép, a wc és a mosdókagyló is. Az igazi melegségről pedig a vöröses árnyalatú perzsaszőnyeg gondoskodik.

A tulajdonos és a tervező a költözés óta is tartják a kapcsolatot, és megbeszélik az esetleges változtatásokat, a háziasszony éppen a néhány napja beszerzett képeket mutatja a hálószoba falán. – Valójában minden otthon eklektikus, különben hotelszoba lesz – magyarázza Szilvia. – Itt otthon érezzük magunkat a kisfiammal – helyesel a tulajdonos, aki ráadásul munkaideje egy részét is home office-ban tölti. De láthatóan egyáltalán nem unja otthonát, sőt!

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/1-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.