Kislakás személyre szabva – Pécsi jutalomjáték

Az 55 m2-es lakás teljes felújításért kiáltott, amikor fiatal tulajdonosa rábukkant. A ’30-as években, eredetileg bányászlakásoknak épített téglaházak egyikében talált rá otthonára Krisztina, aki azzal a nyugalommal bólintott rá a vételre, hogy tudta, unokanővére, Miseta Ildikó lakberendező segítségére lesz az átalakításnál.

Biztonságos működés

„A ház patinája és a nyugodt környék fogott meg, így biztos voltam benne, hogy egy igazán élhető otthont lehet majd kialakítani a lakásból. Fontos szempont volt, hogy költséghatékony legyen a felújítás, mivel egyedül költöztem, szerettem volna alaposan átgondolni a funkciókat és a szükséges lépéseket. A legnagyobb kiadást a gépészet korszerűsítése jelentette, új kazánra és teljes villamoshálózat-cserére volt szükség ahhoz, hogy biztonságossá váljon a lakás”– meséli Krisztina.

Letisztult eklektika

Az egész lakás hangulata természetközeli, pár izgalmas és egyedi bútordarabbal fűszerezve. A konyha fekete bútorát zöld mázas spanyol csempe teszi érdekessé. Több helyen megjelenik a nádfonat, ami elegánsan rejti el a tárolásra használt polcokat. Az étkezőasztalhoz jó állapotú, eredeti Thonet székeket és két nádfonatos, Breuer Marcell-replikát párosítottak. Ezekre netes piactereken bukkantak, így kedvező áron lehetett megvásárolni őket. Mivel a hálószoba kényelmes méretű, ezért a ruhatárolást ott lehetett megoldani. Bár a gardróbszekrényekben sok a pakolóhely, található még tárolószekrény az előszoba két beugrórészében is. Ahol csak volt arra alkalmas terület, azt kihasználták, ezzel is megkönnyítve a rendrakást.

Kis költségvetésből is mutatósat

„Számomra ez egy valódi szerelemprojekt volt – emlékszik vissza Ildikó –, hiszen jól ismertem, akinek készült, és egybevágott az elképzelésünk is. Praktikusan berendezett, letisztult, de mégis izgalmas tereket álmodtunk meg, ahol nem szállhatott el a költségvetés. Így ár-érték arányban minőségi és izgalmas darabokat kerestem. Pár alapdarabot, így a konyhabútort vagy az ágyat egy nagy lakberendezési áruházból szereztünk be, de próbáltuk egyedivé varázsolni például új fogantyúkkal vagy átfestéssel. A lakásban sok a lenvászon, kézzel készített a szőnyeg, a rolók anyaga is bambusz. Ezekhez a természetes tónusokhoz választottuk a két különleges, zöld fotelt. Igyekeztem a felújított régi bútorokkal és pár feltűnőbb darabbal mixelni az új szerzeményeket.”

A növény öltöztet

Erre a lakásra is igaz, hogy a sok zöld növény élettelivé változtatja a tereket, és a fekete-natúr bútorok legszebb kiegészítői. Az étkező falán lógatva, lerakóasztalon, konyhapulton, ablakpárkányon, mindenütt található egy-egy cserép üde zöld, igazán otthonos érzetet adva a szobáknak. A nagy méretű fekete-fehér képek is növénymintásak, mutatós dekorációi a hófehér falaknak. Az egész lakás nagyon szellős, viszonylag kis mérete ellenére sikerült egy nagyvonalú és elegáns otthont teremteni.

Szakmai munka

Ildikó szerint egy lakás kialakításánál fontos a tulajdonos személyiségét is belevinni a tervezésbe. De egy építkezés vagy átalakítás mögött pontos szakmai ismeretek állnak. Ahhoz, hogy a terek életre keljenek, a funkcióknak is tökéletesen kell működniük. Lakberendezőként az a feladata, hogy külső szemmel, mégis objektív szempontok alapján tudja kialakítani azt a hangulatot, amire a megrendelő vágyik. Ennél a felújításnál is nagy volt az összhang, mivel családtagnak tervezhetett. Az átadás óta Krisztina már teljesen belakta otthonát, az okosan kialakított tárolóknak és jól működő tereknek köszönhetően szellős és igazán barátságos lakásban élhet.

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.