Így néz ki egy igazi rocker fekete lakása!

Így néz ki egy igazi rocker fekete lakása!

Úgy első, hogy a második, mégis ezt tekinti az első igazi otthonának Fellegi Ádám. A szelídülő lelkű rocker lakásában ugyan a fekete dominál, de ha újrakezdhetné, már nem ezzel a színnel dolgozna.

Ötletládához ad!

A lakás névjegye

A vétel ideje: 2010

A beköltözés ideje: 2011

Vételár: 11,5 millió Ft

A felújításra költött összeg: 4 millió Ft

Ablakcsere (2 ablak): 150 000 Ft

Munkadíj: 600 000 Ft (vízvezeték-korszerűsítés, villanykorszerűsítés, gépészeti munkák, fürdőszoba kialakítása, gipszkartonozás – álmennyezet)

Anyagköltség: 3,3 millió Ft (beleértve a szabatott konyhabútort és előszobát is)

Igazi vendéglátó, lejön a ház elé, majd fönt frissen facsart gyümölcslével kínál. Ez némileg puhítja a képet a lakásban szerzett első benyomásról, ahol nehéz nem észrevenni, hogy a fekete az uralkodó szín és egy igazi rocker a házigazda. Fellegi Ádám budai polgári lakásból jön, vagy ahogy ő fogalmaz, egy hodályból, ahol, noha mindenkinek megvolt a saját, biztonságos zuga, az se nem volt szép, se nem volt praktikus. „Egy lakás volt bútorokkal, ahol az apám idestova 30 éve nem festett ki. Ez valahogy sosem érdekelte, sokkal inkább szeretett eldőlni a kanapén, és keresztrejtvényt fejteni. Érdekes, hogy az első lakásom is ilyen volt. Csúnya és fölöslegesen nagy, 75 m2, de gondoltam, biztos jól jön majd valamikor az a plusz egy szoba. A feltételezés nem igazolódott be. Azt a lakást sosem sikerült megszeretnem, nem tudott igazi otthonná válni, képtelen voltam az előző lakó szagát száműzni onnan, végül eladtam. Az eladásról akkor döntöttem, amikor reálisan szembenéztem azzal, hogy kellene 5-7 millió a felújítására, amit nem tudtam előteremteni, így inkább megváltam tőle. Kifizettem a tartozásaimat, utána megbíztam egy ingatlanirodát egy új otthon keresésével.”

A készpénz hatása

Budán szerettem volna egy kétszobás lakást. Eleinte felújítottban gondolkodtam, de rájöttem, ez oltári hiba lenne a részemről. A szépnek, igényesnek mondott sosem szép és igényes, cserébe viszont elképesztően drága. Megoldásként elhatároztam, hogy keresek egy lelakottat, amelyet majd én újíttatok fel, és azt csinálok belőle, amit akarok. Mondtam is az ingatlanosnak, nekem egy teljesen lestrapáltat hozzon, amit megértett, idővel pedig leszállította ezt a mostani, akkori állapotában erősen felújítandó II. kerületi lakást a Rózsadomb alján. Egy idős néni lakott benne korábban, aki, hasonlóan az apámhoz, 30 éve nem nyúlt semmihez. A konyha a jelenlegi hálóban volt. Azt már az első látogatáskor elhatároztam, hogy átköltözik a nappaliba, az a helyiség pedig a háló lesz. A 44 m2-es lakást akkor, 2010-ben 12,3 millió Ft-ra tartották. Némi gondolkodás után azt ajánlottam, 11,5 milliót hozok készpénzben, aktatáskában befordítva, ha akarják. Eleinte húzódoztak, majd rájöttek, érdemes az ingatlanpiac akkori állapotában megfontolni ezt az ajánlatot, végül meggyőzték magukat. Ez az adásvétel rövid története.

Hangulatos háló

Hangulatos háló

Nem sima

Azért mentem bele a felújítandó lakás megvételébe, mert a kollégám korábban melós volt. A munkahelyemen a terepen dolgozókról pedig azt kell tudni, hogy mindenhez értenek, mondhatni az építőipar polihisztorai. Amikor felkerült az irodába, nosztalgiából és a keresetkiegészítés érdekében elvállalgatott kisebb-nagyobb felújítási munkákat. Kérdeztem tőle: tudsz festeni, áthúzod a falon a vízvezetéket, rendbe hozod az elektromos rendszert, és ezt így tudod egyben? Mondta, igen, majd ő egy személyben csinált meg mindent, a piaci ár egyharmadáért. Persze ez így, ebben a csomagban túl szép lett volna, az univerzum a csillagok ilyen szerencsés együttállását ritkán engedi. A munkatársam fél évet késett a felújítással, addig az apáméknál laktam, ami abból a szempontból jó volt, hogy egy kicsit újra gyerek lehettem. Amikor nagy nehezen elkészült, és átvettem a lakást, nem volt minden százas. Voltak lötyögő konnektorok, a kollégám a vízvezetékeket újracsövezte, a csapot azonban elfelejtette meghúzni, a bojlerem pedig a múlt héten szállt el, szemben, a társasház udvarán pedig fél nyolc órai kezdettel valaki állandóan flexel. Szóval nem minden sima.

Gáz helyett áram

A lakást 2010 nyarán vettem, 2011 nyarán költöztem be, egy év ment el év a felújításra. Arra a felújításra, ahol egyébként mindent nekem kellett kitalálnom. Azt, hogy hol legyenek a konnektorok, és hogy milyen fűtési rendszer legyen. A korábbi lakó ugyanis klasszikus cserépkályhával fűtött, azt pedig én nem akartam. A fűtési rendszer kitalálásakor olyan kérdésekkel kellett megbirkóznom, hogy legyen-e cirkó. Előtte pedig fel kellett világosítanom magamat arról, egyáltalán mi az, hogy cirkó. Az internetet böngészve választ kellett kapnom, hogy gázzal vagy árammal fűtsek-e. A vége az lett, hogy a gázt kivágattam, hiszen a 44 m2-es lakást semmi kedvem nem volt telecsöveztetni, hiszen az ronda és rengeteg véséssel jár. Ezért itt ma, ha szétnézel, semmi nem megy gázról, minden villany. Decemberig nem is fűtök, szerencsére elég jók a nyílászárók és a fűtőtest is. Norvég fűtőpanelt választottam, gondoltam, ott, a hideg északon biztos tudják, hogyan kell fűteni. Nem tűnt rossz döntésnek: havonta 20 ezer Ft a fűtés, a meleg víz és a villanyszámla egyben. Szerintem ez olcsóbb, mint a gáz, a hőmérsékletet maximum 20 fokra állítom, ennél nem kell több, másfelől nem vagyok rest pulcsit húzni, ha fázom.

Ádám ma már kicsit soknak tartja a feketét

Ádám ma már kicsit soknak tartja a feketét

Rockerlélek

A lakással kapcsolatos felismerések

  • A fekete szín kényes, könnyen koszolódik
  • A fekete a barnával kombinálva fabútor esetén ügyvédi irodai hangulatot áraszt
  • A kő padlóburkolat hideg, hacsak nem fut alatta padlófűtés
  • A LED-es világítás drága, és nem ritka, hogy el-eldurrannak a LED-ek
  • Az árammal fűtés egy 44 m2-es lakás esetén jó alternatíva a gázzal szemben 

Így lettem hát szép lassan önmagam belsőépítésze és lakberendezője egyben. Belejöttem a tervezésbe. Olyannyira, hogy a konyhabútor és az előszobaszekrény csináltatott, a színt, a formákat mind én találtam ki. Erre büszke vagyok, azzal együtt, hogy ma nem így csinálnám, hiszen túl sok lett a lakásban a fekete, amiről időközben kiderült, nagyon érzékeny szín, ugyanis minden meglátszik rajta. A fekete egyébként a rockerlelkem lenyomata. Ma a fekete zaj helyett fehér csendben gondolkodnék. A fekete a barnával az előszobában ügyvédi irodai hangulatot teremt. A fürdőbe sem raknék fekete követ, mert minden meglátszik rajta. A kő iszonyú hideg télen, erre a felújítás idején nem gondoltam, így lettem papucsbarát. A fürdőben a zuhanykabin a háló gardróbja volt annak idején. Azt felszámoltam, úgysem fért volna el benne semmi, a beépített szekrény pedig tökéletesen elnyeli a beköltözéskor erősen szelektált ruháimat” – folytatódik a tárlatvezetés. A meleg vizet egy Hajdú bojlerrel oldottam meg. A hároméves bojler halála és a lakás elázása egy jel kellett legyen: lehet, hogy most kell átállnom a fehér oldalra.

Szomszédok

A nappali álmennyezetet kapott a LED-es lámpák miatt, de Ádám közben rájött, hiba volt ilyen lámpákat venni: drágák és el-eldurrannak. “Egy akció során 20 LED-et vettem, ám ez csupán arra volt jó, hogy nyertem vele egy tévét. Igaz, azt nem nézek, de DVD-zésre megfelel.” A bútorok a nappaliban az IKEA-ból valók, az egyetlen kakukktojás a bárszék, azt Ádám egy szórakozóhely elől hozta el, de arra nem emlékszik, melyik elől. Görbe este volt, valószínűleg egy kidobó széke lehetett. „A nappali gyengéje a falak – veszi vissza a szót a házigazda –, amelyek a szomszédok felé papírvékonyak. A fölső és az oldalsó szomszéd is rettentően idegesít, oldalt állandó a veszekedés, a felső szomszéd pedig mindennap átrendezi a lakást. Olykor felhívom, és megkérem: légyszi, mondd el, mi ez, mert nem tudom beazonosítani, vettetek egy tekepályát? Meddig tart a mérkőzés?

Kilátásban a költözés

Amennyiben éppen sehol sincs balhé, a sarokkanapén pihenek. Innen jól látom a konyhát, a műtéglát a bútorelemek között imádom a mai napig, a rozsdabarna szín nagyon tetszik. Ha a sötét folyosón átsuhanunk, a hálóba jutunk, amelynek a legérdekesebb eleme a kovácsoltvas ágy. A Kultiplex nevű szórakozóhely egy kidobója csinálta, aki nem mellesleg sírásó is. A Sírásó Laci készítette, és ebben nekem az az érdekes, hogy a kovácsoltvas ágy megmunkálása, formái egy olyan lelkivilágot tükröznek vissza, amit a foglalkozásain keresztül nem látsz. Sok mindent tudna mesélni ez az ágy, ma nincs helye az életemben, hamarosan újat kell vennem helyette. Persze nem kizárt, hogy lakásból is új után nézek, a zaj, a flexelés és a szomszédok kicsit sok nekem egyszerre. Talán máshol könnyebb lenne…” n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
Így néz ki egy igazi rocker fekete lakása!
Zene az élet
Így néz ki egy igazi rocker fekete lakása!
Pasis fürdő
Így néz ki egy igazi rocker fekete lakása!
Konyhai csendélet

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció Illatos otthont szeretnél? Ezek a legtrendibb megoldások hozzá

Nem véletlenül létezik az otthon illata kifejezés, hiszen ez az, amit ezer másik közül is felismerünk. Összegyűjtöttünk négy dizájnos megoldást, amelyek egész nap garantálják, hogy élettered kellemes aromák járják be.

Promóció Építkezés előtt állsz? Íme 4 hely, ahonnan segítséget kaphatsz hozzá

Építkezés előtt állsz, de több kétség van benned? A legfontosabb tanácsunk ehhez a szakaszhoz, hogy kérdezz. És kérdezz minél többet! Mutatjuk, kitől és hol érdemes.

Stílus Szép lakás takarékosan – 6 DIY dekortipp, amit kevés pénzből ki lehet hozni

Szeretnéd kicsinosítani a lakásod anélkül, hogy őrült összegekbe vernéd magad? Érdekel néhány takarékos DIY dekor tipp?

Otthon Hangya-lak – Három generáció egy fedél alatt

A falu Hangya Szövetkezetének egykori székháza több felújítás és bővítés után ma három generáció életét oldja meg a budapesti agglomerációban.

Tipp A tudatosság sokat ér – Hol és hogyan spórolhatunk a mindennapokban?

A Pénz7 alkalmából ezen a héten több olyan cikkel készülünk, melyek tippekkel és tanácsokkal próbálnak abban segíteni, hogy jobban kezeljük a pénzügyeinket. Jelen esetben a tudatos spórolás a témánk.

Gyerek 12 tipp, hogy tanítsd meg a gyermekedet helyesen bánni a pénzzel

A Pénz7 alkalmából ezen a héten több olyan cikkel készülünk Nektek, melyek tippekkel és tanácsokkal próbálnak abban segíteni, hogy jobban kezeljük a pénzügyeinket. Ehhez pedig arra is szükség van, hogy minél előbb megtanítsuk gyermekünknek, hogyan kell bánni a pénzzel.

Felújítás Káprázatosan újraálmodott panelkonyha Győrből – De panelhangulatnak nyoma sincs!

Újabb szuper történet. Egy győri panellakás újjászületését meséljük most el nektek, és ha jól figyeltek, egy halom hasznos tippet találtok a sorok között.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin