Életünk  kulcshelyszíne – Kilenc villanás

Életünk kulcshelyszíne – Kilenc villanás

A tökéletesség pillanatainak megéléséért egészen Badacsonyig utaztunk. Tudtuk, hogy a kortárs művész házaspár otthonában valami nagyon különleges vár ránk, de a víziót végül felülmúlta a valóság.

Ötletládához ad!

1. PROLÓGUS

A szépségnek ára van – tudtuk jól, amikor telefonos segítséggel Badacsony emelkedőin kaptattunk fel és egyre feljebb. Erdei szerpentinen, szekérutakon zötykölődtünk felváltva, nagy port kavarva. Az utat szegélyező növényzet a lehúzott ablakon keresztül becsiklandozott. Kezünk idővel már nem szorította az autó minden lehetséges kapaszkodóját, arcunk kisimult, a kánikula a magaslatokban szelídült. Megérkeztünk. Az alant méltóságteljesen elterülő Balaton ilyen szögből egészen új jelzőkért kiáltott. Festői, drámai? Nem elég pontos, de felütésnek megteszi.

2. CSODAVÁRÁS

Vendéglátónk Heller Zsuzsa és Gábor Áron – művész házaspár, akik azegész évet itt töltik. A tájba Áron szeretett bele, majd nem sokkal ezutánjelezte Zsuzsának házvásárlási szándékát, ám nem talált megértő fülekre. Zsuzsaakkor még úgy gondolta, egy balatoni ház kötöttség, nem tudnak majd hódolnikedvenc időtöltésüknek, az utazásnak. Áron ezzel mit sem törődve ingatlanossalrótta a köröket, mert hitt abban, hogy vár rájuk itt valami csoda, ami perszenem adta könnyen magát. Sok félmegoldás után Áron kipiszkálta az ingatlanosbólaz utolsó
címét, amiről a szakember jelezte, kár a fáradságért, mert az a bolondnak semkell. Talán nem túl váratlan fordulat, hogy – 27 évvel ezelőtt – pont ez lett abefutó.

3. MIRE JÓ A RAJZTUDÁS?

A körvonalazódó döntést persze otthon indokolni kellett. A kép mozaikjai a következők: adott egy néhai bányászfalu, egy bazaltkőből épült háznak nevezett rommal, melyet egy hét-fős bányászkommuna lakott. Mindez a hegy legtetején, amelyet csak úttalan utakon lehetett megközelíteni. Eddig sem túl idillikus a kép, de lehet ezt még fokozni. A bányászat megszűnése után, 1964-ben a házat lakói elhagyták, felütötte fejét az enyészet, majd 1990-ben Áron képében megérkezett a lehetséges új gazda, aki beleszeretett a viharvert épületbe, még inkább a káprázatos panorámába és a rakott bazaltkő támfalakba. Hazaérve napjaink elismert kortárs képzőművésze a legjobb tudását és legszínesebb ceruzáit előszedve emlékezetből lerajzolta a látottakat, ami a feleségét, Zsuzsát is meggyőzte arról, hogy erre bizony elő kell teremteni a pénzt.

4. APRÁNKÉNT

Áron akkor már sikeres művész volt, így egy nagyobb munkája után kapottannyit, hogy az akkor 850 000 Ft-os ingatlan árát két részletben ki tudtaegyenlíteni. Ha őszinték akarunk lenni, a kilátás került ennyibe, mert a házlesújtó állapotban volt, az ezt ábrázoló képeket látva kevesen vállalták volnaa felújítás terheit. Nehezítette a helyzetet, hogy a szakemberek a hegyi munkátcsak felárral vállalták, így a ház rendbehozatalához kellett némi türelem. Akert és az épületegyüttes a mai állapotát 27 év után nyerte el. Minden évnekvolt egy kitűzött célja, amit megvalósított a család, hol szakemberek, holművész alkotótársak segítségével. Először a lakóépület újult meg, utána épültegy kis út a feljutást meg-könnyítendő, később megépült a műteremház, a terasz,a lépcsők, majd Zsuzsa alkotóháza találta meg a helyét, kialakult a kert, tavalyelőttúj tetőt kapott a pince, idén a ház riasztórendszere esett át modernizáción.

5. AZ ÖREG HÁZ

A valaha hét ember által lakott szoba-konyhás, fürdőszobás épületlegfigyelemreméltóbb helyisége a hálószoba. Az ágyból, amely mellett avaskályha áll, csodálatos panoráma tárul a fekvő ember (Áron) elé. A Balatonlátványára ébredni szélesvászonban unikális élmény. A másik ágy, azt hinnénk,kedvezőtlenebb pozícióban van, de a vele szemben elhelyezett tükör Zsuzsának islátni engedi a Balatont, így nincs veszekedés a panorámáért. A reggeli ébredéstházigazdáink nem sietik el, a félórás békés szemlélődés szerintünk is a naplegmegfelelőbb indítása.

6.  A MŰTEREMHÁZ

A házikó alapját a valahai bazaltkőből épült mellékhelyiség adta, ehhezrajzolta hozzá műteremálmát Áron, majd építette fel kalákában hat hét alatt anagy belmagasságú, galériás alkotóteret. Itt minden adott, amit egy kortársabsztrakt festő kívánhat magának. A sok fény, a minden irányban méretes tér, ateraszról nyíló balatoni
panoráma, a képek kiakasztására alkalmas nagy és függőleges kőfelületek, amunkaállomások, a
pihenősarkok. A fenti rész pihenő, de főleg az unokák bázisa, amikor ittidőznek, ők alszanak a magasban. A műterem helyet biztosít a gyűjteményeknekis, legyen szó szalmakalapokról, régi ajtózárakról vagy bakelitlemezeksokaságáról.

7. ZSUZSA MŰTERME

A kert eldugottabb részén áll, de balatoni panoámával rendelkezikHeller Zsuzsa iparművész, keramikus, tervező műterme, aki korábban használatiedényeket készített, a 80-as évektől porcelánplasztikáin kollázstechnikátalkalmazott: geometrikus formákat ötvözött lágy, amorf elemekkel. 1988 ótaporcelán és pirogránit alapanyagú plasztikai együttesekkel foglalkozik (Bábeltornya-sorozatát lásd a belterekben) ebben az ihletett környezetben. A fábólácsolt pavilon a régi balatoni fürdőházakra emlékeztet, a csipkézettdíszítésektől és az osztottüveg ablakoktól romantikus az összhatás. A bódétökéletes elvonulóhely, a munkavégzés inspiratív terepe, alkotó- és kiállítótéregyben.

8.  A KERT

Kezdjük a hátsó kerttel! Itt, Zsuzsa műterme mögött a helyben találtvashulladékból jó néhány installáció került ki Áron kezei közül. A kert aháziak felfogásában kompozíció, amelyet napi másfél órás kertészkedéssel,nyesőollóval a kézben alakítanak kedvükre. Az épületeket körülölelő lepkebarátkert szintén évek alatt nyerte el a mai formáját. Vendégként felmerül a kérdés,vajon hol a legjobb ücsörögni. A teraszon, arccal a panoráma felé, ahonnan
a Balaton, illetve a szépen gondozott virágágyásból kibólogató színes növényekkéredzkednek a látómezőbe? Vagy jó pozíció a lakóház előtti kis padon helyetfoglalni és olvasgatni, ami előhívja Hamvas Béla Babérligetkönyvének sorait.„Többször elbóbiskoltam néhány percre, aztán ismét felnéztem. Csábított azalvás, de a szépség, amit láttam, nem eresztett. Nem tudtam választani az álomés az ébrenlét között. A déli napfény, a tenger felől jövő puha szél, a fűszereslevegő inkább volt álom, mint amit álmodni tudtam volna.”

9.  ARS POETICA

Egy ilyen teremtett paradicsom rengeteg munka! – kiáltanak fel sokan, akik ezt meglátják. „Sok, de nem szabad félni az alkotástól, a munkától. Nekünk ez az életünk – mondja Áron. – A műteremben alkotunk, de a kertre szintén az alkotás terepeként tekintünk. Ha ez nem lenne, nem élnénk, nekünk az ittlét az összes halott sejtünket kicseréli. Itt tudunk elégedettek lenni. Egy művészember anyagi kereteiből felépítettünk egy olyan álomkulisszát, ami a korlátok nélküli alkotás terepe. Ez a ház a szabadság szimbóluma, mert lehetővé teszi számunkra
a teljes szellemi és művészi függetlenséget, ezért volt és lesz is életünk kulcshelyszíne.”

Galéria / 18 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2017/03-as számában jelent meg.

Fundatipp
Ne húzd tovább, vágj bele mielőbb te is otthonod felújításába!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.


Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Stílusos és trendi agglegény lakásra vágysz? Akkor fogadd meg 6 tippünket

Hogyan lehet menő és stílusos egy agglegény lakás? 6 tuti tippünket követve a lakásod sugározni fogja a férfias magabiztosságot.

Tipp Egy csokor DIY íróasztal – Ezeken tuti, hogy szívesen dolgoznál

Amennyiben úgy döntesz, a DIY íróasztal a neked való vállalkozás, akkor számos lehetőség tárul eléd. Munkaállomást szeretnél, vagy csak egy barkácssarkot? Nézd meg DIY íróasztal tippjeinket, és inspirálódj!

Tipp Górcső alatt a napelemek – Itt a nagy pró s kontra lista

Egyre többen gondolkoznak el napelemek telepítésén. Ehhez persze jó tudni, melyek az előnyök, és melyek a hátrányok.

Felújítás Folyékony tapéta – Próbáld ki Te is ezt a különlegességet

Folyékony tapéta? Igen, létezik! Hogyan kell használni? Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz.

Tipp A tetőtér beépítésén gondolkozol? Erről semmiképp ne feledkezz meg

A padlásról vagy tetőtérről sokunknak az jut eszébe, hogy egy tökéletes hely arra, hogy a felesleges holmikat elraktározzuk. Sok gyerekkori rémtörténet és álmatlan éjszaka is köszönhető a padláson "lakozó" szörnynek. Ideje azonban, hogy félretegyük ezt. Legyen a padlás inkább egy szuper hely az otthonunkban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin