Élet egy stílusos tanyán – A Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában

Élet egy stílusos tanyán – A Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában

A Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában, az ország egyik legkülönlegesebb természetföldrajzi adottságú területén élnek vendéglátóink, akik nemcsak az otthonukról, hanem a környékükhöz való kötődésükről is szívesen meséltek nekünk.

Ötletládához ad!

Az ünnepi készülődés nyomai már jól látszanak az egész házon. Természet ihlette koszorúk, a kertben vagy a séták során gyűjtött zöldekből készült dekorációk díszítik a teraszt és a szobákat. A háziasszony szép tárgyakhoz való vonzódása megjelenik a berendezésben, minden apró részlet jól megtervezett, gondosan válogatott.

Ablakhoz a házat

„Tíz évvel ezelőtt vásároltuk a romos vályogházat, és már akkor eldöntöttük, hogy úgy szeretnénk modernizálni és a mai élethez igazítani, hogy a legfőbb jellegzetességeit és az elrendezését megtartjuk” – meséli a ház asszonya, Mónika. „Minden az ablakokkal kezdődött, mert a házvásárlás előtt már gyűjtögettük a bontásokból és innen-onnan megmaradt régi ablakkereteket, szép ajtókat. Szerettük volna felhasználni őket egy majdani építkezésnél. Ebben a házban az összes kis méretű ablak régi, autentikus darab. A ház teljes felújításánál is szem előtt tartottuk a régi építkezési technikákat, a vályogfalak rakásához találtunk helyi mesterembereket. Az észszerű takarékosság szemléletét követtük. Abban hiszünk, hogy természetes alapanyagokat használva összhangban élhetünk a környezetünkkel. Mivel a vályogfal hasonlóan lélegzik, mint az emberi bőr, ezért a belső klíma minden évszakban nagyon kellemes. Télen meleg, nyáron légkondicionáló nélkül is hűvös.”

A ház lelke

Minden családi és baráti összejövetel központja a konyha. Egyértelműen ez a melegséggel teli tér a ház lelke. A konyhabútor modern, skandináv stílusú, de az étkezőasztal és a székek míves, régi darabok. A konyha különlegesen szép eleme a padló, ami tégla és fa kombinációja. Rusztikus hatású, ahogyan a hatalmas, fehérre festett gerendák is azok. A kiegészítőkre is nagy figyelmet fordítottak, a képek, gyertyatartók, tálak mind-mind egyedi, bolhapiacos szerzemények, a házaspár kifinomult ízlését dicsérik. A konyhából a nappaliba látni, ahol a kandalló nem látványelem, a hideg beálltával mindennapos használatban van, és az egész házat befűti. Parasztházaknál szokatlan megoldás, de a nappali egyik fala egy hatalmas, eltolható üvegajtó, amin keresztül a teraszra juthatunk. Ennek a nagy üvegfelületnek is köszönhető, hogy a viszonylag alacsony belmagasság ellenére a nappali tágasnak hat, és a külső térrel, a terasszal is összhangban van.

Szülői háló

A földszinten kapott helyet a szülői háló, amihez okosan kitalált gardrób is kapcsolódik. Az ággyal szemközti falat merész, dzsungeles tapétával borították, e mögött található egy plafonig polcozott gardróbrendszer, amiben praktikusan kialakított rendszerezéssel kényelmesen elférnek a ruhák és az ágyneműk. A háló melletti ajtóból a fürdőszobába jutunk, ahol két régi varrógép talpazata szolgál mosdószekrényként, a köztük lévő míves ablakon szép kilátás nyílik a kertre.

Gyerekzsivaj az emeleten

Két nagylány és egy vagány fiú szobái találhatók az emeleten. Saját kis nappalival és fürdőszobával, személyiségükhöz alakított stílusban. Bár a gyerekek legszívesebben együtt kuckóznak, adott a lehetősége, hogy mindhárman vissza tudjanak vonulni a saját birodalmukba. Mónika leleményes dekorelemeket használt a berendezésnél, az egyik szobában egy nagy méretű fa és az arra tekert világító füzér adja az egyedi karaktert.

Élettől hangosan

„Ebben a házban mindennapos a vendégfogadás, a nagy jövés-menés. Amióta itt élünk, a család karácsonykor nálunk gyűlik össze, közösen főzünk, és körbeüljük az asztalt. Barátok is gyakran meglátogatnak bennünket, szeretnek itt feltöltődni. Szép időben sokat kirándulunk a környéken, ahol rengeteg a látnivaló. Különleges helye ez az országnak, majdnem 2000 hektáron terülnek el 
a szinte érintetlen állapotú fülöpházi homokbuckák. Ennek a nagy részét homoki gyepek fedik, változatos a növény- és állatvilága. Mivel itt nincs fényszennyezés, az égbolt elképesztő látványt nyújt éjjelente. Tiszta időben az egyik legjobb szórakozásunk bámulni a naplementét és a csillagokat. Hétvégente felkeressük a környékbeli piacokat, szeretünk helyi termelőktől vásárolni. A lakásba is mindig találok valami szép darabot, vagy ha mást nem, egy nagy csokor virágot.”

Modern tanyasi élet

„Romantikus gondolat kiszakadni a városi élet rohanásából, és tanyára költözni. Nekünk ez volt az álmunk. Imádjuk ezt a szabadságot, amit itt érzünk. Mivel a férjem állatorvosként dolgozik, tőle egyáltalán nem állt távol ez az életforma, annak ellenére, hogy budapesti. Én is sokáig éltem a fővárosban, és a megismerkedésünk előtt nem gondoltam volna, hogy valaha idesodor az élet. Egy ekkora porta rendben tartása sok időt igényel. Idegenvezetőként még mindig Budapesten dolgozom, de amikor itthon vagyok, állandóan van tennivaló. Ilyenkor, télen kicsit lelassul az élet, próbáljuk megélni a szép pillanatokat. Lassan minden készen áll a nagy karácsonyi vendégvárásra, már csak egy kis hó tudná tökéletesebbé tenni az ünnepeket.”

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/4-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin