8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet

8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet

Egy otthont a benne lévő apró praktikák tesznek hosszú távon élhetővé és szerethetővé. Álomotthonként egy új építésű budai ház tárul föl előttünk, amely megvalósította a benne élők álmát: a nappali éppen akkora lett, amekkorát a család mindig is szeretett volna. S hogy még mitől álomotthon? Nyolc pontba szedve elmondjuk.

Ötletládához ad!

Örömzenélés

Fézler Zsolt, a ház építésze:
„Azért szerettem tervezni a házat, mert a tulajdonosok élettérről alkotott elképzelései nagyon hasonlók voltak az általunk elsőre megálmodott képhez. Az utca felől egy szerény megjelenésű, egyszerű formavilágú, természetbe illeszkedő, kényelmesen használható házat akartunk mindannyian. A telek előkertje eredetileg egy szint magas hirtelen lejtéssel indult, amely megadta az alapkoncepciót, miszerint a ház főbejárata és garázsbejárata az utca szintjéről nagyjából vízszintesen kialakított hídon át érhető el. A ház fő életterét így egy szinttel lejjebb, a hátsó intim kert szintjén alakítottuk ki, az utca felől teljesen rejtve. Az üvegfalakkal határolt lépcsőtér tisztán választja le a ház intim zónáját, s egyben nagyvonalú, fényárban úszó közlekedést biztosít a lakószinten lévő elsődleges terekhez. A kert felől az ideális délnyugati benapozást lehetett kihasználni jól leárnyékolt hatalmas üvegfelületekkel, ezért a házban minden lényeges funkcióhoz bőséges természetes fényt tudtunk juttatni. Az építtetők a belső és külső látványterveket szem előtt tartva precízen lekövették minden apró ötletünket, ezért példás együttműködés jött létre. Ezt hívjuk örömzenélésnek az építészetben!”

1. Nappali mint táncparkett
Budai hegyek, kertvárosi környezet és nagyjából kétszer akkora lakótér, mint ahonnan jöttek. Az itt lakó család álma, a közel 56 m2-es közösségi tér megvalósult, amely a maga 3,2 m-es belmagasságával a korábbi 18 m2-es nappalihoz képest valódi táncparkett. Számukra a tér a luxus, méghozzá a jól benapozott tér. A vágyukat, hogy a közösségi helyiség legyen nagyon világos, két falméretű ablaküveg biztosítja és nyitja meg az utat a kertbe. A szoba falfelületének vagy annak töredékének ablakkal való kiváltására van lehetőség. Akkor célszerű ilyenben gondolkodni, ha a ház belső terei így együtt tudnak élni a kerttel, illetve fedett teraszt tudunk létrehozni a szabadban való étkezés és a megfelelő árnyékolás érdekében elkövetett kettős funkcióval. Jelen esetben az átlátható falfelület többletköltsége egymillió forint volt a kisebb méretű ablakokkal tagolt falhoz képest. A konklúzió tehát: a jó panoráma és az élettér vizuális megnövelése érdekében érdemes átláthatóvá tenni a falakat.

2. Kandalló fél áron
Vendéglátónk, amikor árajánlatot kért a kandallóra, több helyről is azt a választ kapta, hogy egymillió forint lesz. Ez az egységár több helyen is úgy született, hogy a megrendelő elképzeléseiről mit sem tudtak a kivitelezők. A ház külső burkolatát végző szakember ezt hallván felajánlotta, hogy a kandalló külső burkolatát a maradék mészkőlapokból szívesen megépíti, amennyiben kap egy pontos tervet. Így is lett. Az engedélyek, a kandalló pontos előírások szerinti beépülése után a burkolati munkát ő maga végezte el az építész és a családfő tervei alapján. A kandallóba fatartó is került, igaz, a családfő legnagyobb bánatára a hamuporszívónak nem hagytak külön helyet az építményben. De ami késik, nem múlik, a fatároló részből hamarosan kicsíp egy részt az eszköznek. A kandallóépítés ezzel együtt jó ötletnek bizonyult, a hűvös évszakokban napi rendszerességgel használt tűztér kellemes meleget biztosít a nappaliban, ahol padló-, fal- és mennyezetfűtés szolgáltatja az alapmeleget. A kandalló az összefogás eredményeként egymillió helyett mindössze 500 ezer forintért épült meg.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
A kandalló
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Dekorfüggöny
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Meditációs tér
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Világos nappali

3. Dekorfüggöny a hangulat kedvéért
Noha a lakásban az árnyékolástechnikát elektromosan vezérelhető zsaluzia biztosítja, az itt lakók ettől még igényelték a függönyt. Kétségtelen, hogy ez a lakások egyik legjelentősebb hangulati eleme, jó ötletnek bizonyult tehát, hogy a beltérben textília lágyítson a hatalmas ablakfelületek ridegségén. A háziasszony el is ment anyagot venni, de 10 cm-rel kisebbet vásárolt. A veszett helyzeten vendéglátónk édesanyja javított, aki a maradék anyagból megtoldotta a függöny alját. Szintén másolandó ötlet a sötétítő, amelyből a háziasszony alig másfél méter hosszút vásárolt, azt is csak jelezésértékkel, hiszen sötétítésre nincs szükség, az árnyékolástechnika a zsaluzia feladata, de mégis, attól, hogy nehezebb drapéria is bekerült az ablak elé, jobb az összhatás. Itt emelendő ki a LED-es álmennyezet, ennek köszönhetően a karnis is rejtetté vált. A hangulati befektetés kb. 300 ezer forintba került.

4. Meditációs tér
A tört karú lépcső alatti holt tér, amely remek kilátást biztosít a kertre, dupla funkciót tölt be, egyfelől meditációs tér és a hatéves kislány játszótere. A lépcső alatt kialakított elvonulótér felfogható amolyan nyugodalmas búvóhelynek is. A helyiség legnagyobb értéke, hogy úgy része a nappalinak, hogy attól egy kissé el is van szeparálva. Úgy is kihasználhatták volna, hogy lezárják ezt a teret tároló-, vagy vécéfunkciónak, feladva ezzel a nagyvonalúságot, de szerencsére nem ez történt.

5. Akváriumkonyha
A konyha, bár a nappali része, két toló-üvegajtóval leválasztható a nappalitól. Így a szagok és a mosogatógép zaja nem zavarja a közösségi térben lévők nyugalmát. Ha az üvegajtó be van zárva, akváriumszerű a hatás. Az akváriumélmény olcsóbb volt, mint amire számítottak, az üvegajtós megoldások közül a nagyobb ajtó 260 ezer, míg a kisebbik 100 ezer forintba került. A konyhabútor színe café latte, de a nap járásával együtt alakulva hol szürke, hol rózsaszín. Erre jól reflektál a bútorok közé épített burkolat, és annak mozaikos dekorcsíkja, amely szintén mindig más színűnek látszik. Formabontó a konyhában a szagelszívó, ilyen alakúra azért volt szükség, mert mindenki magas a családban, így pedig elkerülhető, hogy a fejek a szagelszívón koppanjanak. A formatervezési és balesetmentes felár jelen esetben 100 ezer forintot kóstált, a csendesebb működés ára szintén, ami azt jelenti, hogy a szagelszívó motorja nem itt dolgozik, hanem a kazánházban. A pluszkiadásokat a mosogatótálcán spórolták meg a háziak. Abból ugyanis nem azt vették, amely mosogatószer-adagolóval van ellátva plusz 100 ezer forintért, hanem ők fúrattak a munkalapba két kiállást az összeg töredékéért, amelyből most szappan és mosogatószer pumpálható. Apropó, pultok. A családra jellemző magasság itt is azt indokolta, hogy 90 cm helyett inkább 96 cm-es magasságba kerüljön a munkapult.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Előszoba
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
A fürdő
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Akváriumkonyha
8 dolog, amitől egy lakás álomotthon lehet
Gépészet a tetőtérben

6. Fürdőszoba bevilágító ablakkal
A felnőttek fürdőszobájában ötletes megoldás a motorikusan nyitható bevilágító ablak, ennek ára 150 ezer forint volt. A felülvilágító ablakokat elsősorban olyan lapos tetős épületek helyiségeibe ajánlják, amelyeknél a belső elhelyezkedésű lakóterek esetén nincs mindig lehetőség homlokzati nyílászáró (ablak) alkalmazására. Itt is erről van szó. Az ablak beépülésével az északi fekvésű helyiségben nappal nem kell lámpát gyújtani, este pedig a világítást megoldják a tükör mögé ragasztott LED-csíkok, amelyeknek házilagos kivitelezése nagyságrendekkel olcsóbb volt. Míg a világító tükrök felára elérheti a 100 ezer forintot, a LED-csík darabja 300, míg a keret a csíkhoz 500 Ft-ba került.

7. Előszoba fényárban
Az előszoba fényárban úszik, mindez egy apró trükk segítségével lehetséges. A bejárati ajtón savkezelt csíkokkal osztották meg az üvegfelületet. Ez elősegíti, hogy jó sok fény beáramoljon, ugyanakkor a kíváncsi szemek ne érzékeljenek semmit a benti világból. A savkezelt üvegfelület pár ezer forintba került négyzetméterenként.

8. Magaslati tárolók
A tárolás a lakásban okosan oldották meg, kihasználatlan helyeket használnak tárolóként. Egyrészt a tetőtérben van a gépészet, nem kellett a föld alá vinni. A gépházfunkciót egy olyan helyiség tölti be, amely kihasználatlan maradt volna, így az nulla Ft-os költséget jelentett. Előnye, hogy fölül van, elzárva a családtól, ezáltal az ott lakók a gépek hanghatásaitól is mentesülnek. További figyelemre méltó megoldás a garázsban lévő galéria, amely jelenleg sportszerraktár. n

Nagyszerű ötlet a garázsban lévő galéria

Nagyszerű ötlet a garázsban lévő galéria

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 lifestlye tipp, hogy minimálisra csökkenthesd a kacatok számát otthon

Sajnos nehéz elejét venni a rengeteg limlom megszaporodásának, különösen miután gyerekek is érkeznek a családba. Az éves lomtalanítás sokat segíthet a helyzeten, ám többnyire nem jelent végső megoldást. A kulcs a kacatok begyűjtésének megelőzésében áll. Hoztunk 5 lifestyle tippet, melyek segítenek ebben.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Tipp 2 perces praktikák – 3 metódus, mellyel 2 perc alatt eltávolíthatod a matricák nyomait

Idegesítenek a makacs matricák az újonnan vásárolt tányérokon? Ronda a váza, mert nem sikerült eltávolítani róla a címkét? Akkor most ebben segítünk!

Stílus Jópofa fiúszoba dekoráció ötletek kicsiknek (és nagyobbaknak)

A jó gyerekszoba dekoráció tükrözi a lurkó személyiségét, megjeleníti a hobbijait és az aktuális kedvenceket. Közben pedig mivel a gyerekszobák a játékok, sulis cuccok és sportfelszerelések miatt zsúfoltak, érdemes a dekorációt visszafogottan tartani. A következő fiúszoba dekorációs ötletek segítenek minimalista módon feldobni a teret.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin