Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona

Névjegy

Farkasházi Réka, színésznő

  • Házas, két gyermeke Beni és Rebeka.
  • Színházi munkái mellett szinkronizál és énekel.
  • Kolléganőjével, Gubás Gabival az anyakanyar.hu oldal arcai, írásaikkal folyamatosan jelen vannak az oldalon.

Farkasházi Rékát „otthonában” mozogni akkor láthattuk rendszeresen, amikor a Barátok közt sorozatban Kertész Mónikát alakította. A házmesterlakás kialakítása nem az ő szájízének megfelelő volt, amiben mégis párhuzam vonható a most bemutatandó és a szappanoperabeli lakás között, az az egyszerűség és a hivalkodásmentesség. A stílus mindenesetre nem Magdi anyus keze nyomát viseli, és ez így van jól…

Ceglédi gyökerek

Réka Cegléden nőtt fel egy akkor új építésű téglalakásban, ami ma is nagyon keresett azon a környéken. A jó elosztás, a lakás újszerűsége akkor kényelmes és megfelelő volt család mind a négy tagjának. „A szüleim akkor tudtak kertes házba költözni, amikor a férjemmel nyolc és fél éve megvettük a belvárosi ingatlanunkat” – mondja Réka. Nagyjából egy árban volt a kettő. Gondolkodtak is rajta, hogy inkább ott vesznek egy házat, hiszen a férje és családja is ceglédi, de szülőhelye Budapesttől mégiscsak 70 kilométerre van. „Ha Németországban vagy Franciaországban élnénk, ahol megfelelők az utak, a közlekedés minősége és az ingázás már-már életforma, nem gondolkoznék egy percet sem. Magyarországon azonban az utazást megoldani naponta óriási terhet róna a családra logisztikailag és benzin tekintetében egyaránt” – indokol Réka. Maradtak hát Budapesten, ahol férjével kezdetben a Feneketlen-tó környékén laktak egy minigarzonban, ám Beni, az elsőszülött érkezése előtt nagyobb lakásba költöztek.

Élet a tetőn

Élet a tetőn

Erőnek megfelelően

Némi keresgélés után a választás egy hatodik kerületi bérházra esett, ahol a tetőtér-beépítés kapcsán új lakások épültek. „Nem akartunk erőn felül lakást venni. Elkezdhettünk volna építkezni, vagy óriási hitelt felvenni, hogy egy ennél impozánsabb helyre költözzünk, de úgy voltunk vele, hogy nem akarunk meghalni 40 évesen szívinfarktusban, mert a törlesztőrészletek olyan mértékűre duzzadnak, hogy azzal adósságspirálba keveredünk. A nyugalmunk többet ér” – húzza alá vendéglátónk. Az ingatlanvásárláshoz így is fel kellett venniük hitelt, igaz, minimálisat. Ennek a bank által támasztott feltétele az volt, hogy csak új építésű lakásba költözhetnek. Lakóparkhoz nem volt kedvük, mert azt gondolták, az tulajdonképpen egy lakótelep, csak modernebb kivitelben. Amikor megtalálták a tetőtér beépítésével keletkezett új lakást, eleinte idegenkedtek a környéktől, a VI. kerülettől. „Akkor csúnyának találtam a városnak ezt a részét, ma már nem, miután sok ház homlokzata példaértékűen megújult.” A választás végül erre a megfizethető, ember léptékű lakásra esett, amely 90 négyzetméter, de hasznos területe – lévén tetőtérről van szó – 69 négyzetméter.

Előszoba-leválasztás plexivel

Előszoba-leválasztás plexivel

Racionális terek

Azután, hogy a család Rebekával négyfősre gyarapodott, a lakás ismét kezd kicsi lenni. Ezért megint napirenden van a kérdés, álljanak-e tovább, egy nagyobb lakásba, ahol megint nem jöhet szóba a túlvállalás, vagy maradjanak itt, és újítsák fel ezt. Esetleg úgy tegyék lakhatóbbá a jelenlegi otthonukat, hogy tovább racionalizálják a rendelkezésünkre álló területet? Persze már így is sok okos megoldás van a lakásban. Előszoba gyakorlatilag nincs, mégis az étkező-nappalitól egy látványos megoldással, a mennyezetről belógatott mintás plexi oldalfallal jelölték ki a helyét. Innen balra vezet fel a lépcső a dolgozószobába és a teraszra. A lépcső alatti rész tárolókkal való beépítése is praktikus ötlet. A nappali sincs túlzsúfolva, abban egy sarokkanapé, egy televízió, illetve egy olvasólámpa kapott helyet. A helyiség méretein sokat javít a nagy belmagasság, ami tágasabbá teszi a szobát. Noha a mesteremberek be akarták építeni galériának a teljes felső részt, az túl alacsony belmagasságot eredményezett volna, így Rékáék elvetették az ötletet. A döntésnek köszönhetően most van egy érzetre tágas amerikai konyhás nappalijuk, amelynek falait Réka festőművész anyósának munkái teszik barátságosabbá.

Méretre szabva

A konyha pici, a berendezés karakteres darabja az asztalossal építtetett konyhabútor. „Nem vásárolunk bútorokat az ismertebb bútorüzletekből, mindent méretre szabatva csináltatunk. Nemcsak azért, mert itt csak ez megoldható, hanem mert szeretem, ha a bútorok valódi fából vannak” – tudtuk meg Rékától. A faipari munkákat így egy ceglédi asztalossal szabatták a lakásba. Nem az ő munkája a patinás, századelős tonett étkezőasztal. Családi örökség Réka férjének szüleitől, akik nagypolgári családból származnak. Számos ingatlanjukat elvették, a szalonok néhány kincse azonban megmenekült, és egy részük ma itt van használatban. Így az asztal, a székek, a míves olaj- és borecettartó, illetve az asztalon lévő vas, ami funkcióját tekintve egy ételeket melegen tartó állvány. A konyhában Réka férje főz többet, amit Réka nem bán, hiszen remekül csinálja. Főleg a nem hétköznapi ételekben jó, báránysültben, halakban, vadakban, kacsában. S amíg Bence főz, Réka süt.

Asztalos által méretre szabva

Asztalos által méretre szabva

A gyerekek birodalma

A lakás lehetne nagyobb, de egy lichthof töri meg a teret, amelynek beépítésére vendéglátóink próbáltak engedélyt kérni, de nem kapták meg, így szűk folyosókon kell megközelíteni a további helyiségeket. A lépcső mellett elhaladva Rékáék hálószobája látható. Sokáig a kislányuk is velük aludt, a baldachin ennek kapcsán maradt az ágy fölött. Rebeka ma már a szomszéd szobában, az emeletes ágy alsó szintjén szenderül álomra. Ha korábban felkel, mint a család többi tagja, csöndesen rajzolgat. Van, hogy a tapétára. „Egyébként gyönyörűen rajzol, anyósom nagy boldogságára. A tapétára rajzolt művét, emlékszem, alig várta, hogy megmutassa. Mivel nem voltam annyira boldog tőle, csináltattunk neki egy íróasztalt, ami a könyvespolcból lehajtható, hogy ott tudjon kibontakozni” – meséli Réka. A tapéta azonban nem csak Rebeka rajzaitól ékes, Beni focirajongásáról is árulkodik. Kedvence a Barcelona, de matrica formájában több más játékosnak is helyet szorított az ágya fölött. Ha Beni épp nem a focival foglalatoskodik, szívesen legózik.

Dolgozószoba pianínóval

Dolgozószoba pianínóval

A szerethető belváros

Beni zongorázik is, de pianínója nem itt kapott helyet, hanem a padláson, ahová a lépcső vezet. Ez Réka férjének dolgozószobája, innen lehet kijutni a 8 m2-es teraszra, a nyugalom szigetére is, amit be lehetett volna építeni, de inkább meghagyták terasznak. A szabadtér az esti borozgatások, beszélgetések helyszíne, ahol most épp töklámpások szolgálnak dekorációként. „Szeretek itt lakni. Minden közel van, nem kell órákig autózni a gyerekekkel, hogy rendes iskolába és óvodába járhassanak. Szeretem, hogy mindenkit ismerek a környéken, van hentesem, vannak kedvenc kofáim a Hunyadi téri és a Lehel téri piacon egyaránt. Szeretem, hogy itt valamelyest virágzik a kisboltkultúra, és jó, hogy tíz percre van a Városliget és a Margitsziget is” – mondja Réka, akinek álmai lakásával szemben nincsenek nagy elvárásai. Szeretne két külön szobát a gyerekeknek, saját részről örülne egy gardróbnak, egy a konyhából nyíló kamrának és egy mosókonyhának. Merészebb álmaiban egy vendégszoba és egy saját szoba szintén szerepel. Mindezt itt, a környéken képzeli, de szóba jöhet a Király utca környéke, a zsidó negyed, Zugló, valamint a Városliget mentén húzódó utcák is. „Budára nem vágyom, majd ha öregek leszünk” – indokolja búcsúzásként az otthonválasztás helyszínét a Pest-barát Farkasházi Réka. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Szülői háló
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Helykihasználás
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Beni szobája
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Tenyérnyi fürdő
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Apró terasz
Bérházak közt - Farkasházi Réka otthona
Őszi dekor
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.