Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében

Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében

Akadnak fővárosunknak olyan szegletei, ahova betévedve az ember alig-alig érzi, hogy egy milliók lakta településen jár. Budapest 11. kerületében, mindössze néhány percnyire a Móricz Zsigmond körtér forgatagától, éppen egy ilyen, szokatlanul csendes utcában lakik a Buday család.

Ötletládához ad!

Utcájuk mindkét oldalán kis- és közepes méretű társasházak állnak a takaros, kényelmes méretű kertek ölelésében. Dorottya és Gergely egy kétszintes, mindössze négy lakást magába foglaló ház földszintjén rendezte be otthonát. A lakás ugyan nagynak nem nevezhető, de a maga 72 négyzetméterével és három szobájával egyelőre kényelmes a négyfős család számára, hiszen a gyerekek még aprók, mindössze 5 és 2 évesek, és remekül elférnek egy közös szobában. Tavasszal azonban bővül a család, megérkezik majd a harmadik gyermek, ezért – nem nagy örömükre, de – már szóba került egy esetleges költözés is. „Talán azt szeretem ebben a lakásban a legjobban, hogy a bejárati ajtón kilépve azonnal a kertben találom magam – vallja a fiatal családfő. “Amint kitavaszodik, és kicsit felmelegszik a levegő, szinte egész nap kint vagyunk a kertben a gyerekekkel” – teszi hozzá a felesége. – Az előkertben teregetek, a hátsó kertben pedig biztonságban játszhatnak a kicsik. Ezért is készített az édesapám és a férjem saját kezűleg homokozót és hintát nekik.” Szerencséjükre a ház másik három lakásában nem idegenek, hanem kiterjedt rokonságuk más tagjai laknak, így senkit sem zavar, ha az apróságok néha kicsit hangosabban játszanak a kelleténél. Magam is azt tapasztalom, hogy a házak gyűrűjében álló, szinte csokorba fogott kertekben állva szinte semmit sem hallani a város zajából, a növények pedig azt is megakadályozzák, hogy a kétszintes házak ablakaiból kéretlen szemek figyeljék őket.

A gyerekszoba a nagypapa által készített játékkonyhával

A gyerekszoba a nagypapa által készített játékkonyhával

Gondok mindenütt akadnak

Dorottya azt is elárulja, hogy bár a közvetlen kertkapcsolat valóban nagy előnye a lakásuknak, de azért néha együtt jár némi kellemetlenséggel is. Ezt persze leginkább az okozza, hogy a ház az utca szintjéhez képest mélyebben áll, s így előfordult már, hogy hirtelen lezúduló, heves eső idején csak úgy hömpölygött be a kertjükbe a víz az utcafront felől, s egyszer még a küszöb alatt a lakásba is betört. Azóta már átestek egy nyílászárócserén, és az új ajtó eddig simán állta a sarat a zivatarok során. A műanyag ablakok erősebb szigetelőképessége viszont más kellemetlenséggel járt. „Nem voltunk járatosak a falfestékek tulajdonságaiban, így tapasztalatból kellett megértsük, hogy a lakást, amiben előttünk az édesapám lakott hosszú évekig, ő miért mésszel festette ki? Nekünk a diszperzit egyszerűbbnek és szebb végeredménnyel járónak tűnt, de most már tudjuk, hogy sajnos kevésbé hagyja szellőzni a falakat. Ez pedig műanyag ablakokkal kombinálva, ebben a földszinti lakásban a falak penészedéséhez vezetett. Gergő sokat küzdött ezzel, de mióta a penészölő alapozót ő is mésszel fedte le, úgy tűnik, megoldódott ez a probléma” – meséli Dorka.

A szülői háló

A szülői hálóban is a természetesség a fő szempont

Könnyű volt megszeretni

Igaz, a lakás beosztása nem tökéletes, hiszen nem bánnák, ha a vécé és a fürdőszoba például külön helyiségben lenne, vagy ha az étkezőasztalt egy néhány négyzetméterrel nagyobb konyhában ülhetnék körül, mégis remekül érzik magukat itt. A tágas háló és a gyerekszoba minden holmijukat kényelmesen befogadja, és a talán sokak szemében kicsinek tűnő nappali méretével is elégedettek. Könnyedén elfér benne a nagyjából 1700 kötetnyi könyv, a kényelmes kanapé és még a Gergely nagymamájától örökölt pianínóhoz is könnyen le lehet ülni muzsikálni. „Mondtam már Gergőnek, hogy ha elválunk, ő költözhet, de a pianínó akkor is marad!” – nevetgél Dorka, aki bár csak gitározni tanult, de ezt a hangszert azonnal a szívébe zárta, amint az beköltözött hozzájuk. Persze a különválás veszélye valahogy nincs benne a levegőben. Annál inkább valami nehezen megfogható, viszont mindent átjáró harmónia, ami annak ellenére is megérinti az embert ebben a lakásban, hogy az előszoba falát régi lambéria, a padlóját pedig (akárcsak a konyháét) még az eredeti burkolat fedi. Észre sem veszem, hogy a konyhabútor sem trendi, hanem 20-25 éves darab, és a fehér csempés, egyszerű fürdőszoba sem hagy hiányérzetet bennem.

A polcok a családfő keze munkáját dicsérik

A polcok a családfő keze munkáját dicsérik

Miből lesz a harmónia?

Hamar kiderül, hogy a nagypapának nem csak a lakást és a festékekkel járó tapasztalatot köszönhetik, hanem a sarokban álló lámpát és a könyvespolcot is ő készítette. De a gyerekszoba egyik legszebb díszét, a kis fakonyhát is saját kezűleg gyártotta az unokáknak. „Még a tányérokat és a poharakat is úgy tartom a konyhaszekrényemben, ahogy azt ő anno kitalálta, mikor még itt lakott előttünk. Annyira ésszerű és kényelmes!” – meséli Dorka, aki a vélhetően apukájától örökölt kézügyességét a varrásban éli ki. De nem áll meg a függönyök és ágytakarók megvarrásának szintjén, hanem mindenféle textil-kincseket varázsol a gyerekszobába. Falvédőt, babákat és puha állatokat, egy egész várost megformázó játszószőnyeget, de kalózzászló és tűzoltó-címer, meg filcből készült élelmiszerek is előkerülnek a játék közben, míg náluk vagyok. Talán a saját kezűleg gyártott kiegészítők teszik, hogy olyan otthonos náluk minden? Hiszen a cipős szekrény, az előszobai fogas alatti kis pad, s a háló falát dísztő beugró polcai pedig mind Gergely keze munkáját dicsérik, mint megtudom. De biztos, hogy az általam is erősen érezhető harmónia a bútorok, szőnyegek és drapériák földszíneinek is köszönhető. „Mindketten a természetességet kedveljük, mindig egyetértés van köztünk a színek és anyagok tekintetében. Az pedig csak külön öröm, hogy még a férjem Equadorban élő rokonai is olyan falvédőt küldtek nekünk nászajándékul, ami tökéletesen passzol az elképzeléseinkhez” – magyarázza Dorka. A végső választ talán mégis Gergőtől kapom, aki a kérdésemre, hogy vajon mitől lesz szerintük igazi otthon egy lakásból, a következőképpen felel: „Azt hiszem, a benne lakóktól… Igen, biztosan a család teszi igazi otthonná a lakást!” n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
A hálóban elfér a dolgozósarok
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
Emlékképek
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
Színes játékok
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
Jól jön a varrás tudománya!
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
Az angyal is Dorka műve
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
A fa anyagát az egész család kedveli
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
Közös reggeli
Egy fővárosi lakás a harmónia jegyében
A kicsik birodalma

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Kert 5 gyümölcsfa, amely kezdő kertészek kezei között is jól érzi magát

Ha faültetésre szánjuk magunkat, válasszunk gyümölcsfát a kertbe, hiszen így nem csak az árnyékát élvezhetjük, hanem ízletes gyümölcseit is. Mutatjuk a listát azokról a gyümölcsfákról, melyeket a kezdő kertészek is nyugodtan bevállalhatnak.

Tipp #vegyélhazait – Kiegészítők, lakberendezési tárgyak a relaxáció jegyében

Ahogy múlik odakint a jó idő, úgy költöztetjük be életünket újra a négy fal közé. A pihenés, a relaxáció és a harmónia azonban bent is éppolyan fontos, mint ahogy az kint volt. Sőt, az előttünk álló időszakban talán még fontosabb. Ennek megteremtésében szeretnénk most segíteni – természetesen ezúttal is kizárólag hazai alkotók munkáival A jelszavunk most is: #vegyélhazait.

Tipp 5+1 érv a fürdőkádajtó mellett – hogy könnyebb legyen a be- és kiszállás

A fürdőkád vs. zuhanyzófülke dilemma egyik megdönthetetlennek tűnő érve utóbbi javára a be-és kiszállás egyszerűsége. Főleg olyan családokban igaz ez, ahol kisgyermek vagy idős ember is él. Az immáron több évtizedesnek mondható verseny azonban kiegyenlítődni látszik egy pofon egyszerű megoldásnak hála a fürdőkádajtó személyében.

Tipp 5 lifestlye tipp, hogy minimálisra csökkenthesd a kacatok számát otthon

Sajnos nehéz elejét venni a rengeteg limlom megszaporodásának, különösen miután gyerekek is érkeznek a családba. Az éves lomtalanítás sokat segíthet a helyzeten, ám többnyire nem jelent végső megoldást. A kulcs a kacatok begyűjtésének megelőzésében áll. Hoztunk 5 lifestyle tippet, melyek segítenek ebben.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin